Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užsienio kalbas abiturientai išlaikė geriau nei gimtąją

Šiais metais lietuvių kalbos egzamino neišlaikusių jaunuolių daugiau nei neišlaikusių užsienio kalbos egzaminų. Kaip rodo penktadienį pristatyti valstybinių brandos egzaminų rezultatai, lietuvių gimtosios kalbos valstybinio brandos egzamino neišlaikė 8,4 proc. iš 25 tūkst. 375 šį egzaminą laikusių abiturientų ir 9 proc. iš 2 038 jaunuolių, laikiusių lietuvių valstybinės kalbos valstybinį egzaminą.
Pasiruošimas egzaminui
Pasiruošimas egzaminui / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Tuo tarpu anglų kalbos neišlaikė 0,5 proc. iš 20 tūkst. 697 jį laikusių jaunuolių, rusų kalbos – 0,74 proc. iš 3 235 laikiusių, prancūzų kalbos – 0,6 proc. iš 159 laikiusių, vokiečių kalbos – 1,73 proc. iš 811 laikiusių.

„Lietuvių kalba yra egzaminas, privalomas visiems abiturientams. Užsienio kalba yra pasirenkamasis egzaminas. Natūralu, kad pasirenkamąjį egzaminą renkasi tie, kuriems šis dalykas sekasi“, – brandos egzaminų rezultatus aiškino švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys.

Daugiausia abiturientų laikė gimtosios kalbos, anglų kalbos, matematikos (21 tūkst. 111), istorijos (21 tūkst. 474), biologijos (9 394), fizikos (3 734), chemijos (3 087) egzaminus. Prasčiausiai išlaikytas informacinių technologijų egzaminas. Jo neišlaikė 9,1 proc. iš 1 792 jį laikiusių jaunuolių.

Iš viso šiais metais laikyti valstybinius brandos egzaminus užsiregistravo 49 tūkst. 575 kandidatai. Palyginti su ankstesniais metais, šis skaičius 1,5 karto didesnis. Daugiausia jaunuolių pasirinko laikyti tris egzaminus (19 tūkst. 773). Keturis egzaminus laikė 16 tūkst. 030 jaunuolių, penkis egzaminus – 3 553, du egzaminus – 8 749, vieną egzaminą – 764 ir šešis egzaminus – 399 jaunuoliai. 

Džiugino rezultatai miesteliuose

Per brandos egzaminų rezultatų pristatymą švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius pasidžiaugė ir tuo, kad šiais metais aukštus egzaminų įvertinimus gavo ne tik „elitinių“ mokyklų abiturientai, bet ir kaimiškų vietovių jaunuoliai.

Iš viso didžiausią – 100 proc. – įvertinimą už keturis egzminus šiais metais gavo septyni moksleiviai, 29 moksleiviai šimtukais išlaikė tris valstybinius egzaminus, 113 jaunuolių šimtukais išlaikė du egzaminus ir 715 abiturientų aukščiausią įvertinimą gavo už vieną egzaminą.

Jaunuoliai, kurių netenkino egzaminų rezultatai, teikė apeliacijas. Kaip per konferenciją sakė Nacionalinio egzaminų centro direktorius Saulius Zybartas, apeliacijų šiais metais gauta apie 2 400. Daugiausia  – 1 540 apeliacijų – gauta dėl lietuvių kalbos egzamino rezultatų. Po apeliacijų šio egzamino rezultatai buvo pakeisti 55 abiturientams: 53 iš jų rezultatai buvo padidinti, dviem – sumažinti.

Taip pat patenkintos penkios apeliacijos dėl valstybinės lietuvių kalbos egzamino ir viena dėl informacinių technologijų egzamino, geresnius rezultatus gaus po du jaunuolius, teikusius apeliacijas dėl istorijos, matematikos ir chemijos egzaminų įvertinimų.

Švietimo ir mokslo ministras G.Steponavičius atkreipė dėmesį ir į tai, kad šiais metais dėl egzaminų laikymo ir užduočių nutekėjimo nebuvo nekilo joks skandalas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius