Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VGTU SA: 9 iš 10 doktorantų teigia, kad stipendijos moksliniams tyrimams neužtenka

Šių metų birželio 12–20 dienomis Vilniaus Gedimino technikos universiteto Studentų atstovybė (VGTU SA) atliko III studijų pakopos studentų tyrimą, kurio metu paaiškėjo VGTU doktorantūros studijų tendencijos ir studijuojančiųjų požiūris į šias studijas.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Universitete didžiausias dėmesys paprastai skiriamas bakalauro ir magistrantūros studijoms, todėl doktorantūrą studijuojančiųjų problemos dažnai lieka neišspręstos, o esami studentų poreikiai lieka neišgirsti. Visuomet siekiame konstruktyvaus dialogo su administracija ir norime sudaryti sąlygas teigiamiems pokyčiams doktorantų studijų procese. Tai vienos iš esminių priežasčių, kodėl parengėme pirmąją šios pakopos studentų apklausą universitete“, – teigia VGTU SA doktorantų reikalų koordinatorė Ingrida Mažonavičiūtė.

Apklausos metu paaiškėjo, kad dauguma studentų nėra patenkinti savo esama finansine padėtimi. Net 89,2 proc. studentų teigia, kad vien tik doktorantūros studijų metu gaunama stipendija neužtikrina galimybės užsiimti išskirtinai moksline veikla. Taip pat daugiau nei 40 proc. apklaustųjų teigia, jog nėra kviečiami dalyvauti užsakomuosiuose projektuose, dalis studentų nėra orientuojami į praktinį mokslinės veiklos pritaikymą bei verslumą, kas taip pat užkerta kelią teigiamiems studijų kokybės pokyčiams. Vis dėlto džiugu, kad didžioji dalis doktorantų yra įdarbinti universitete (61,3 proc.), todėl tai leidžia doktorantams padidinti savo pajamas, skirti pakankamą dėmesį veiklai universitete bei atsisakyti su jų studijuojama sritimi nesusijusių papildomų darbų.

Apklausos rezultatai rodo ir neabejotiną studijuojančiųjų norą orientuoti studijų programas į pritaikomumą, ugdyti asmeninius įgūdžius, kuriuos galėtų panaudoti pedagoginėje doktorantūros praktikoje. VGTU SA pastebi, kad atsirandant naujam požiūriui į III pakopos studijas, doktorantams nebeužtenka standartinių pedagogikos paskaitų, jie išreiškia poreikį mokytis tokius dalykus kaip viešasis kalbėjimas, mokslinės veiklos vadyba ar mokslininkų verslumas bei siekia aktyviai įsitraukti į visuomeninę veiklą.

„Tyrimo analizės rezultatai parodė, kad doktorantai yra aktyvi visuomenės dalis – tik 7 procentai studijuojančiųjų visiškai nenorėtų įsitraukti į visuomeninę veiklą. Šiais duomenimis siekiame pabrėžti, jog III pakopos studentai yra svarbi akademinės bendruomenės dalis, kuri turi būti ne tik įtraukta į universiteto gyvenimą, sprendimų priėmimą, bet ir atstovaujama studentų savivaldos. Tereikia jiems suteikti daugiau galimybių ir reikiamos informacijos", – sako I.Mažonavičiūtė.

VGTU Studentų atstovybės tyrime sudalyvavo 23 procentai III studijų pakopos universiteto studentų. Pagal apibendrintus rezultatus VGTU akademinei bendruomenei Rektorato metu buvo pristatyta apklausos analizė bei pateikti siūlymai esamos situacijos gerinimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius