Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 24 /2017 04 28

Vilniaus kolegijoje rudenį startuoja Radiologijos studijos

Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakultete nuo ateinančių mokslo metų pradedama vykdyti nauja studijų programa – Radiologija. Radiologijos studijų programos absolventai galės dirbti radiologijos technologais sveikatos priežiūros įstaigų radiologinės diagnostikos ir spindulinės terapijos skyriuose.
Radiologija
Radiologija / 123RF.com nuotr.

Šiuolaikinė radiologija yra medicinos technologijų pažangos priešakyje. Sparčiai vystantis radiologinei įrangai, atsiranda vis daugiau ankstyvosios diagnostikos ir modernaus gydymo galimybių, taip pat plečiamos radiologijos technologo veiklos sritys ir pobūdis, kasdieniam darbui reikia vis daugiau profesinių žinių ir įgūdžių.

Analizuojant europines ir šalies tendencijas matyti, kad radiologijos paslaugų apimtys didėja, tačiau statistiniai duomenys rodo, kad Lietuvoje atliekamų radiologinių tyrimų kiekis tūkstančiui gyventojų yra vienas mažiausių palyginti su kitomis Europos valstybėmis. Anot Lietuvos radiologijos technologų asociacijos prezidentės dr. Aurikos Vanckavičienės, prognozuojant radiologijos technologų pasiūlą ir poreikį Lietuvoje įtakos gali turėti numatomas efektyvesnis sveikatos priežiūros technologijų panaudojimas bei tyrimų kiekio augimas, siekiant priartėti prie Europos Sąjungos vidurkio.

Radiologijos technologas – tai medicininių radiologinių procedūrų specialistas, dirbantis su medicininės paskirties jonizuojančios ir nejonizuojančios spinduliuotės šaltiniais ir pagalbine įranga, susijusia su asmenų medicinine apšvita. Radiologijos technologai, dirbantys diagnostikos srityje, atlieka plataus spektro rentgeno, daugiapjūvės kompiuterinės tomografijos, angiografijos, magnetinio rezonanso tomografijos, perfūzijos tyrimus, radionuklidines procedūras naudodami gama spindulius, pozitronų emisijos tomografijos tyrimus, o radioterapijoje – spindulinės terapijos procedūras su linijiniais greitintuvais, naudoja trimates kompiuterizuotas gydymo planavimo sistemas, brachiterapijos įrangą. Radiologijos technologas privalo ne tik kokybiškai ir saugiai atlikti radiologinę diagnostinę ar gydomąją procedūrą, bet ir yra atsakingas už paciento fizinę, psichologinę ir socialinę gerovę prieš procedūrą, procedūros metu ir po jos.

Studijų metu studentai bus mokomi dirbti sveikatos priežiūros specialistų komandoje, parengti pacientą medicininei radiologinei procedūrai, valdyti medicininės paskirties jonizuojančios ir nejonizuojančios spinduliuotės įrenginius, naudotis specialiosiomis medicininio vaizdinimo ir archyvavimo technologijomis, taikyti radiologinio vaizdinimo atlikimo techniką, vadovaudamiesi paciento klinikine diagnoze, pagal gydytojo paskyrimą atlikti radiologines procedūras. Profesinės veiklos praktikas – rentgeno diagnostikos, spindulinės terapijos, mamografijos, kompiuterinės tomografijos, branduolinės medicinos bei magnetinio rezonanso tomografijos – studentai atliks realiomis darbo sąlygomis.

Vykdant Radiologijos studijų programą numatoma glaudžiai bendradarbiauti su įvairių lygių sveikatos priežiūros įstaigomis ne tik Vilniuje, bet ir visoje Lietuvoje. Pirmieji ketinimų vykdyti studijas protokolai pasirašyti su VšĮ VUL Santariškių klinikomis ir Nacionaliniu vėžio institutu, kuriame studentai turės išskirtinę galimybę tobulinti spindulinės terapijos atlikimo įgūdžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius