Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 13

Tvirtina, kad dėl skiepų padaugėjo abortų, nors statistika rodo priešingai

Socialiniuose tinkluose plinta nauja ciniška manipuliacija: tvirtinama, kad pradėjus nuo koronaviruso vakcinuoti besilaukiančias moteris, Lietuvoje padaugėjo abortų ir persileidimų. Higienos instituto pateikiami skaičiai tokius gandus paneigia: šių metų statistika beveik identiška praėjusių metų skaičiams, o nėštumo nutraukimų net sumažėjo.
Besilaukianti moteris skiepijama
Besilaukianti moteris skiepijama / 123RF.com nuotr.

„Pastebiu, kad nemažai nėščiųjų, turėjusių gimdyti 2022 m. kovą, šiuo metu patiria persileidimus arba nutraukia nėštumus dėl apsigimimų. Nesunku paskaičiuoti, kad šios moterys pastojo maždaug 2021 m. birželį. Panašiai tuo laiku, kai įsibėgėjo nėščiųjų skiepijimas.

Sutapimas? Galbūt“, – tokia ir panašiomis žinutėmis dalijamasi socialiniuose tinkluose.

Abortų sumažėjo

Tokie tvirtinimai nepagrįsti: Higienos instituto duomenimis, abortų ir savaiminių persileidimų skaičius šių metų birželį ir liepą buvo beveik identiškas praėjusių metų skaičiams, kada vakcinacija nuo COVID-19 dar nebuvo pradėta.

„Fotolia“ nuotr./Nėštumo testas
„Fotolia“ nuotr./Nėštumo testas

Praėjusių metų birželį Lietuvoje buvo atlikti 186 abortai, dar 189 nėštumai nutrūko dėl savaiminių priežasčių arba taip nutiko dėl nenormalaus pastojimo (negimdiniai nėštumai).

Šių metų birželį atlikta net mažiau nėštumo nutraukimų – jų buvo 155, o 183 nėštumai nutrūko dėl savaiminių priežasčių arba taip nutiko dėl nenormalaus pastojimo.

Liepos mėnesio statistika taip pat panaši: 2020 metais Lietuvoje atlikta 215 abortų ir 242 nėštumai nutrūko savaime arba dėl medicininių būklių.

Šiemet liepą abortų taip pat atlikta mažiau – 169, o 219 nėštumų nutrūko savaime arba dėl medicininių būklių.

Socialinių tinklų komentaruose tokios žinutės kelia nemažai sumaišties: jaunos moterys klausinėja, ar „nieko tokio“ jei jos sužinojo, kad laukiasi jau po skiepo.

Neretai jos sulaukia itin aršių „specialistų“ komentarų, esą skiepai, tai „organizmą nuodijantis „marmalas“ ir nieko gero nereikėtų tikėtis.

Stebėjo pastojusias tyrimo metu

Siekiant nepakenkti vaisiui ir nėštumo eigai, per pirmuosius bandymus vakcinų poveikis konkrečiai nėščiosioms nebuvo tiriamas.

Pavyzdžiui, „Pfizer“/„BioNTech“ iš anksto patikrino savanores, kurios teoriškai galėjo lauktis, kad įsitikintų, jog šios nepastojusios.

Per bandymus pastojo 23 moterys (maždaug po lygiai kiekvienoje grupėje – gavusiųjų vakcinas ir placebą).

Vėliau buvo vakcinuota ir daugiau besilaukiančių moterų, tad turima duomenų ir ne vien apie atsitiktinai per bandymus paskiepytas nėščiąsias.

Jos buvo skiepijamos su tikslinėmis skiepijamųjų grupėmis (pvz., medicinos personalu), kai dar nežinojo, kad laukiasi.

Vida Press nuotr./Nėštumo testas
Vida Press nuotr./Nėštumo testas

Nėštumo nutraukti nereikia

Moterys, kurios buvo atsitiktinai paskiepytos jau besilaukdamos, didesnių komplikacijų nepatyrė, persileidimų neužfiksuota daugiau nei bendroje populiacijoje.

„Jei moteris atsitiktinai paskiepijama COVID-19 vakcina nėštumo metu, jos nėštumas prižiūrimas įprasta tvarka“, – teigiama prof. Meilės Minkauskienės ir dr. Justinos Kačerauskienės parengtoje medžiagoje.

„Remiantis tyrimų su gyvūnais rezultatais ar atsitiktinai paskiepytų nėščiųjų su nėštumu ir gimdymu susijusiais duomenimis, nėštumo nutraukti nereikia ir specialių nėštumo priežiūros priemonių taikyti taip pat nereikia. Šalutinių reiškinių, vaisiaus raidos anomalijų, siejamų su vakcina, nenurodyta“, – akcentuojama medžiagoje.

123RF.com nuotr./Nėštumas
123RF.com nuotr./Nėštumas

Liga – gerokai pavojingesnė

Tačiau buvo tiriamas COVID-19 poveikis nėščiosioms ir naujagimiams.

Vieno tyrimo metu praėjusiais metais nuo kovo iki spalio buvo stebimos 2 130 nėščiųjų 18-oje įvairaus išsivystymo lygio valstybių.

Tyrime dalyvavo 706, užsikrėtusios COVID-19, ir 1424 sveikos nėščiosios.

Besilaukiančiai moteriai nustačius COVID-19, į tyrimą palyginimui kartu su ja buvo įtraukiamos dar dvi sveikos nėščios moterys (įvairiose nėštumo ar gimdymo stadijose, tačiau, siekiant didesnio rezultatų tikslumo, stengtasi, kad jų priežiūra būtų kaip įmanoma panašesnio lygio).

Oksfordo universiteto mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad COVID-19 užsikrėtusioms nėščiosioms kur kas dažniau gresia nepageidaujami šalutiniai reiškiniai, įskaitant preeklampsiją, priešlaikinį gimdymą ir net mirtį.

Tyrimo metu mirė 11 nėščiųjų, kurios buvo užsikrėtusios koronavirusu.

Preeklampsijos – būsenos, kai stipriai padidėja kraujo spaudimas, – rizika sergančioms nėščiosioms buvo 76 proc. didesnė.

Sergančioms besilaukiančioms moterims 59 proc. dažniau grėsė pagimdyti anksčiau laiko, o kūdikiams tokiu atveju – atsidurti naujagimių reanimacijoje.

„Scanpix“ nuotr./Naujagimis inkubatoriuje
„Scanpix“ nuotr./Naujagimis inkubatoriuje

„JAMA Pediatrics“ publikuoti tyrimo rezultatai taip pat parodė, kad trečiojo trimestro metu buvo didesnė kraujavimo, nėštumo sukelto hipertenzijos, raudonųjų kraujo kūnelių sumažėjimo, enzimų kepenyse padaugėjimo, infekcijų, kurios gydyti reikėjo antibiotikų, rizika.

Kaip teigė vienas iš tyrėjų Vašingtono universiteto Medicinos mokyklos akušerijos ir ginekologijos profesorius dr. Michaelas Gravettas, svarbiausia išvada buvo ta, kad nėščiosioms negrėsė labiau nei kitoms moterims užsikrėsti COVID-19, bet užsikrėtus joms grėsė dažniau susirgti sunkia ligos forma ir net atsidurti reanimacijoje, pagimdyti anksčiau laiko, patirti preeklampsiją.

11,5 proc. sergančių nėščiųjų ligą perdavė vaisiui. Tiesa, naujagimiai paprastai sirgo lengvai, be to, nepastebėta, kad virusas būtų perduotas žindant.

Kitas tyrimas, kurį atliko mokslininkai iš Teksaso universiteto Sveikatos mokslų centro ir Merilendo universiteto Medicinos mokyklos, parodė, kad COVID-19 sergančios nėščiosios nemiršta dažniau už tas, kurios nesilaukia. Net priešingai, rodo rezultatai, publikuoti „Annals of Internal Medicine“.

Jie išanalizavo duomenis apie beveik 1 100 nėščių ir daugiau nei 9 800 nesilaukiančių moterų nuo 15 iki 45 metų amžiaus. Jos visos gulėjo ligoninėje dėl COVID-19 ir pneumonijos. Iš sergančiųjų mirė mažiau nei 1 proc., iš kitos grupės – 3,5 proc.

Nėščiosios buvo jaunesnės ir turėjo mažiau šalutinių ligų (diabetą, nutukimą, hipertenziją ir pan.).

Dėl itin mažo mirčių skaičiaus tyrėjai negalėjo objektyviai įvertinti, kiek įtakos turėjo ši aplinkybė.

Ir vieno, ir kito tyrimo autoriai savo išvadose paragino nėščiąsias ne tik kruopščiai laikytis visų rekomendacijų dėl kaukių dėvėjimo, atstumų, rankų higienos, bet ir pasiskiepyti nuo COVID-19.

123RF.com nuotr./Nėštumas
123RF.com nuotr./Nėštumas

Ginekologai ragina skiepytis

Viešojoje erdvėje sklindant prieštaringai informacijai, Sveikatos apsaugos ministerija atkreipia dėmesį, kad gydytojai akušeriai ginekologai ragina moteris skiepytis nuo COVID-19 ir tokiu būdu apsaugoti save nuo sunkių ligos pasekmių.

„Iki šiol atlikti moksliniai tyrimai patvirtina vakcinacijos naudą, kuri nusveria bet kokią prieštaringą informaciją ar galimus šalutinius reiškinius.

Patvirtintos vakcinos nuo COVID-19 tiek moteris, tiek vyrus apsaugo nuo šios pavojingos ligos sukeliamų komplikacijų ir dar nenustatytų ateities padarinių“, – sako Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų gydytoja akušerė ginekologė Raminta Baušytė.

„Fotolia“ nuotr./Vizitas pas ginekologą
„Fotolia“ nuotr./Vizitas pas ginekologą

Lietuvos akušerių ginekologų draugija (LAGD), įvertinusi šiuo metu esamą mokslinę informaciją, kitų pasaulio specialistų organizacijų bei atsakingų organizacijų rekomendacijas pateiktoje rekomendacijoje akcentuoja, kad planuojančioms pastoti, skiepytis vakcina nuo COVID-19 ligos yra saugu, o atidėti nėštumo planavimo nerekomenduojama.

Pasak ginekologų, nėra jokių mokslinių duomenų, jog vakcina galėtų turėti neigiamos įtakos vaisingumui.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius