Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Konkursas! Mohammadas Raufas Shakizada: Mano kelias į Lietuvą

Mano vardas Mohammadas Raufas Shakizada. Noriu visiems skaitytojams papasakoti savo istoriją.
Mohammadas Raufas Shakizada su tautiniu kostiumu Pasaulinės pabėgėlių dienos minėjimo metu
Mohammadas Raufas Shakizada su tautiniu kostiumu Pasaulinės pabėgėlių dienos minėjimo metu / Asmeninio arch.nuotr.

Mano Tėvynėje, Afganistane, jau daugelį metų vyksta kariniai konfliktai, kurie verčia žmones bėgti ieškotis saugesnės vietos gyventi. Laimingai gyvenome su savo didele devynių asmenų šeima Afganistane, tačiau karinio konflikto metu mano šeima buvo užpulta, likome tik trys broliai. Man buvo labai baisu, aš bijojau, kad galiu būti nužudytas, todėl nusprendžiau bėgti.

Kelionė į Europą truko 3 mėnesius. 2009 metais būdamas šešiolikos aš atvykau į Lietuvą. Keliavau į Europą neturėdamas kelionės tikslo, ieškodamas saugios vietos gyventi. Apie du mėnesius gyvenau Užsieniečių registracijos centre Pabradėje. Vėliau mane apgyvendino Pabėgėlių priėmimo centre su kitais nelydimais nepilnamečiais užsieniečiais.

Tada centre gyveno dar keli nelydimi vaikai: berniukas iš Afganistano, 2 mergaitės iš Kongo ir Vietnamo. Mes visi susidraugavome. Centre aš kasdien lankiau lietuvių kalbos, kompiuterinio raštingumo kursus. Labai norėjau išmokti kalbėti lietuviškai, todėl daug mokiausi.

Asmeninio arch.nuotr./Pasaulinės pabėgėlių dienos minėjimo metu, po sportinių varžybų (M.R.Shakizada antras ia kairės)
Asmeninio arch.nuotr./Pasaulinės pabėgėlių dienos minėjimo metu, po sportinių varžybų (M.R.Shakizada antras iš kairės)

Gyvendamas centre sutikau ir kitų tautybių užsieniečių, kalbančių rusiškai ir angliškai. Taip aš pramokau rusų ir anglų kalbos. Su kai kuriais užsieniečiais tapome gerais draugais, kartu leidžiame laisvalaikį, sprendžiame iškilusias problemas. Man labai svarbu turėti draugų: tiek lietuvių, tiek savo tautiečių. Vienam žmogui labai sunku gyventi svetimoje šalyje. Man patinka bendrauti su visais Lietuvos gyventojais, gal todėl jie yra man draugiški ir padeda.

2012 metai yra svarbūs mano gyvenime. Šių metų pavasarį aš išlaikiau valstybinį I kategorijos lietuvių kalbos ir Konstitucijos egzaminą, nuo balandžio mėnesio dirbu Pabėgėlių priėmimo centre apsaugos darbuotoju. Aš dedu visas pastangas integruotis į Lietuvos visuomenę. Man yra labai svarbu turėti darbą ir įgyti profesiją. Mane vilioja virėjo arba aktoriaus specialybė. Kol kas aš neturiu galimybės mokytis, tačiau manau, kad mano svajonė kada nors išsipildys.

Afganistane iki šiol vyksta kariniai konfliktai, aš bijau dėl savo gyvybės ir neplanuoju ten grįžti. Noriu pasilikti gyventi Lietuvoje, kadangi čia susiradau draugų, išmokau kalbą, planuoju sukurti šeimą. Čia nėra karo ir aš jaučiuosi saugiai.

Žinai užsieniečio, atvykusio gyventi į Lietuvą, sėkmės istoriją? Dalyvauk konkurse, papasakok, kaip jis/ji čia atvyko, ką šiuo metu veikia, kaip jam sekasi, kokie jo ateities planai. Taip pat nepamiršk pridėti nuotraukose užfiksuotų gražiausių herojaus akimirkų ar nuotykių atvykus ar jau gyvenant Lietuvoje. Siųsk visą tai v.grigaliunaite@15min.lt ir laimėk prizus!

Uzsinetis-lt_logotipai
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius