Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2009 12 08

Valstybė ar gubernija?

Daug sykių patirta, išbandyta ir visiems žinoma tiesa, jog Kremliaus valdžia bet kokį pabrėžtiną mandagumą, norą draugauti ir gerai sutarti, nuolaidas ir panašius dalykus vertina ne kaip geranoriškumą, bet kaip silpnumą. Ir tuo skubiai, be skrupulų naudojasi.

Šeštadienį įvykęs Lietuvos politikos užribio veikėjų ir nevykėlių susibėgimas, kurio metu „išsiperėjo“ nauja partija, tai patvirtino. Į renginį atskubėjęs Rusijos Dūmos komiteto pirmininkas Konstantinas Kosačiovas nieko neslėpdamas ir be užuolankų pareiškė, kad minėta partija kuriama ne lygioje vietoje, o jau atlikus reikalingą įdirbį. Taip, anot „Jedinaja Rossija“ politiko, Lietuva pasivys Latviją bei Estiją, kur, plėtojant penktąsias kolonas ir antivalstybines organizacijas, nueita kur kas toliau. Kad viskas atrodytų dar fantastiškiau, pasistengė Lenkijos ambasados antrasis sekretorius. NATO šalies ir „strateginės partnerės“ diplomatas besikuriančius liaudininkus sveikino rusiškai. Gal ir nedera pykti. Jei Lietuvos politikai nori turėti ne valstybę, o guberniją, kur veikia kaimyninės šalies partijų filialai, tai ir elgtis reikia kaip gubernijoje. Kad patogu būtų metropolijos emisarams, o ne vietinei politinei faunai, tenorinčiai turėti „ekonominį savarankiškumą ir ūkiskaitą“.

Lietuvoje trūksta Rusijos? O taip – „Lietuvos dujos“ jai atiduotos pusvelčiui, Kauno šilumos ūkis – taip pat. Energetinė priklausomybė – šimtaprocentinė. Pagal investicijas Rusija čia pirmoji.

Šitaip Maskva atsidėkoja užsienio reikalų ministrui Vygaudui Ušackui už nebedraugavimą su piktaisiais gruzinais, drįstančiais norėti atsiimti jėga atplėštas teritorijas. Ministras dėl tokios padėkos formos išreiškė nusistebėjimą. Kažin ar sugebės nustebti ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri taip pat skelbė žinanti, kaip iš Rusijos „valdomos demokratijos“ režimo padaryti draugą? Bus ar nebus dar vienas skambutis Dmitrijui Medvedevui ir apie ką? Įdomu – ar labai nustebs dalis Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) vadų, giliai į stalčių dugnus nukišusių savo Rusijos sulaikymo strategijas?

Valstybės saugumo departamentas (VSD) taip pat gali pasiskelbti nustebęs, nes neturėjo laiko pastebėti, kokios partijos kuriamos: reikėjo sekti buvusius kolegas ir net jų vaikus, klausytis, apie ką kalba telefonais neįtikę žurnalistai. „Dujotekanos“, Rusijos dujininkų interesų aptarnavimas ir korupciją bei išdavystes demaskuojančių pažymų slėpimas taip pat reikalauja laiko bei energijos sąnaudų.

TS–LKD valdžioje jau metus. Prezidentė – pusmetį. Prisimenu, kad jai balotiruojantis ir laimint dalis kolegų apžvalgininkų džiūgavo, jog dabar visai VSD veiklai, nukreiptai prieš Lietuvos valstybę ir demokratiją, ateis galas. Grėsmingų D.Grybauskaitės deklaracijų, drebinusių kol kas tik orą, girdėjome ne vieną. Naujausias iš tokių buvo nežinia kam išplatintas pranešimas spaudai apie esą parengtą Žvalgybos tarnybų kontrolės stiprinimo koncepciją, kuri, kaip paaiškėjo, visuomenei nebuvo parodyta ne todėl, kad joje slypi slapta informacija, o greičiau todėl, kad tėra gerų idėjų ir šūkių sąrašas. Tų pačių idėjų ir šūkių, kurių girdėjome ir praėjusios kadencijos Seime, ir iš dabartinių Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovų lūpų. Nė į vieną konkretų teisės aktą jie neišaugo, o generolas Povilas, kuriam trūksta tik paradinės uniformos ir dekoratyvinės špagos, toliau paisto apie žvalgybines bendruomenes bei visiems aiškina, kad dirba labai gerai.

Nauja partija skelbia, kad Lietuvoje kurs balansą. Ir kuria. Tiktai kokį? Visi garbingi užsienio svečiai suvažiavę „subalansuotai“ iš NVS erdvės. Kaimynų, su kuriais reikia draugauti, sąraše, jei tikėsime programiniais dokumentais, nėra nei Švedijos, nei Suomijos. Aišku – juk Stokholmas ne toks artimas ir gražus kaip Vladivostokas, iki kurio Europą jau paskelbė išplėtęs Vytenis Povilas Andriukaitis.

Lietuvoje trūksta Rusijos? O taip – „Lietuvos dujos“ jai atiduotos pusvelčiui, Kauno šilumos ūkis – taip pat. Energetinė priklausomybė – šimtaprocentinė. Pagal investicijas Rusija čia pirmoji. Ne todėl, kad daug investavo, o todėl, kad viskas, ką užgrobė užkulisiniais būdais pusvelčiui, perkainota realia verte. Ko dar trūksta? Rusiškų prekių parduotuvėse pakanka, eteris prigrūstas rusiško popso. Televizijose – vienintelė užsienio kalba, kuri nedubliuojama, o titruojama. Atvirai veikia kultūrinei ir ideologinei ekspansijai sukurti Maskvos namai Vilniuje. Ne Londono ir ne Madrido – Maskvos. Kokio „balanso“ trūksta dar, kad galutinai pasijustume Tambovo sritimi? Žinoma – prorusiškos partijos valdžioje ir nedraugavimo su nekenčiamais amerikiečiais. Vien Voldemaro Tomaševskio kampanijos, kurią jau seniai šefuoja Rusijos ambasada, tam nepakanka.

Lietuvoje dabar ieškoma Amerikos žvalgybos slapto kalėjimo pėdsakų, teigiama, kad taip bus galima susitvarkyti su gauja, kuri nebūdama niekieno rinkta ar įgaliota slapta padėjo tokiai situacijai susidaryti. Galbūt – nebenoriu ginčytis, bet būtų gerai, kad priešų per Ameriką beieškant, liktų laiko ir resursų nutraukti įsibėgėjantį oficialios penktosios kolonos formavimą. Jei TS–LKD ir D.Grybauskaitė nenori būti istorinio momento, kai Kremliaus revanšistai ėmėsi veikti viešai, politiniais krikštatėviais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius