-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 30

Bando judinti iš mirties taško: ar apleisti Profsąjungų rūmai virs koncertų sale

Vilniaus savivaldybė praneša bandanti iš mirties taško judinti Koncertų salės projektą – imasi papildomų veiksmų, siekdama, kad vietoj griūvančių Profsąjungų rūmų būtų pastatyta visuomeninės paskirties erdvė, planuojama, Vilniaus koncertų salė.
Profsąjungų rūmai
Profsąjungų rūmai / Sauliaus Žiūros nuotr.

Ant Tauro kalno stūksantys Profsąjungų rūmai jau ne vienerius metus laukia permainų. Jie jau girdėjo planus griauti ir statyti gyvenamuosius namus, ne kartą garsiais šūksniais žadėta įgyvendinti Jono Basanavičiaus valią čia turėti Tautos namus.

Po kurio laiko tylos rūmai vėl prisiminti. „Ilgą laiką buvę Profsąjungų rūmai nesulaukia jokių investicijų: pastatas apleistas, o vilniečiai ir miesto svečiai neturi deramos simfoninių koncertų salės. Todėl mes imamės aktyvių veiksmų, kurie leis efektyviau ieškoti investuotojo ir išjudinti šį apmirusį projektą“, – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Siekiant padaryti šį objektą patrauklesnį privačioms investicijoms praėjusį rugsėjį buvo nuspręsta pakeisti žemės naudojimo būdą į rekreacinį. Kartu liko galioti Vilniaus Bendrojo plano sprendiniai, kurie reikalauja ant Tauro kalno įgyvendinti projektą su viešiems renginiams pritaikyta viešąja erdve. Tokiu būdu investuotojas privalės patenkinti visuomenės interesą – įgyvendinti visuomeninės paskirties projektą, tačiau gaus didesnę investicijų grąžą – komercinė objekto dalis galės būti didesnė nei 50 proc.

Savivaldybė taip pat kreipėsi į Nacionalinę žemės tarnybą, kad ši nepratęstų liepos 2 dieną nutrūksiančios žemės nuomos sutarties, nes pastato savininkas (privatus juridinis asmuo) nesikreipė dėl jos pratęsimo. Tokiu būdu savivaldybė siekia atnaujinti derybas su dabartiniu pastato savininku dėl Koncertų salės projekto realizavimo naujomis sąlygomis.

„Projektas ilgą laiką buvo įstrigęs dėl reikalavimo išsaugoti visuomeninį žemės naudojimo būdą, o tai kėlė reikalavimą investuotojams statyti 51 proc. bendro pastato ploto kaip visuomeninės paskirties objekto, tik likęs plotas galėjo būti komercinis. Toks projektas nebuvo finansiškai gyvybingas, paprastai sakant – pastatas toliau griūva, nes neatsiranda investuotojo, norinčio investuoti šiomis sąlygomis. Dabar ieškome miestui naudingiausio sprendimo“, – sako savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė.

Savivaldybė savo pranešime spaudai tikina nuosekliai siekianti užtikrinti visuomeninę funkciją minėtame objekte, tai numatyta tiek buvusiame, tiek dabar galiojančiame miesto bendrajame plane, tuo tikslu priimta ne viena Vilniaus miesto tarybos rezoliucija.

Idėją, kad šio projekto ašimi turėtų tapti simfoninės muzikos salė, palaiko kultūros atstovai, vienas iš galimų šios salės naudotojų – Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, šiuo metu įsikūręs Kongresų rūmuose.

Tikimasi, kad prie šio valstybei svarbaus projekto finansavimo prisidės ir Vyriausybė.

Sauliaus Žiūros nuotr./Profsąjungų rūmai
Sauliaus Žiūros nuotr./Profsąjungų rūmai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius