Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 10

Kultūros ministras palaiko visuomenininkų idėją Lukiškių aikštėje statyti Vyčio paminklą

Kultūros ministras Šarūnas Birutis palaiko visuomenininkų idėją Vilniaus Lukiškių aikštėje pastatyti Vyčio paminklą, ketvirtadienį pranešė Kultūros ministerija.
Šarūnas Birutis
Šarūnas Birutis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Su Vyčio paramos fondo atstovais, paskelbusiais viešą konkursą šio paminklo idėjai, susitikęs ministras išreiškė paramą jų tikslui, nors tam priešinasi Vilniaus vadovybė.

„Paminklo „Vytis“ pastatymas Lukiškių aikštėje turi išskirtinę reikšmę Lietuvai. Džiaugiuosi, kad yra iniciatyvių ir neabejingų visuomenės veikėjų pasitinkant Valstybės 100-metį. (...) Tvirtai remiu šią Vyčio paramos fondo idėją ir kviesiu visus Lietuvos žmones paremti ją ir prisidėti prie jos įgyvendinimo“, – ministerijos pranešime cituojamas Š.Birutis.

Pasak visuomeninio fondo atstovų, jų iniciatyva yra skirta Valstybės 100-mečio įprasminimui, kad Valstybės simbolis telktų ir įkvėptų Lietuvos žmones. Iniciatyvos autoriai tikisi, kad visuomenė palaikys jų idėją ir prisidės aukodami paminklui savo lėšas ar laiką.

Spalio 28 dieną Vyčio paramos fondui paskelbus konkursą paminklo idėjai, Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius pranešė kreipęsis į prezidentę ir ministrą pirmininką bei teigia, kad konkursą turėtų organizuoti valstybės ar savivaldybės institucija.

Mero nuomone, sprendimas dėl viešo konkurso sąlygų, organizavimo, konkurso finansavimo bei paminklo statybos darbų turi būti priimtas valstybės lygiu, pritarus Lietuvos 100-mečio minėjimo programos įgyvendinimo koordinacinei komisijai. Paminklo pastatymo organizatorius, konkurso sąlygos, pats konkursas ir jo finansavimo modelis taip pat turėtų būti pristatyti visuomenei.

Vyčio paramos fondo atstovas Vilius Kavaliauskas tuomet BNS sakė, kad konkursą organizacija skelbia, nes ilgiau delsti, pasak jo, negalima, norint, kad skulptūrą būtų spėta pastatyti iki Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo 2018 metais. Jis teigė, kad fondas stengėsi bendradarbiauti su savivaldybe, siūlė jai tvirtinti konkurso nuostatus ir jo komisijos pirmininku būti Vilniaus merui, tačiau nesulaukę palaikymo, iniciatyvos imasi patys.

Valerijos Guiskajos/15min nuotr./Prasideda Lukiškių aikštės tvarkymo darbai
Valerijos Guiskajos/15min nuotr./Prasideda Lukiškių aikštės tvarkymo darbai

Vilniaus savivaldybė ir Vyriausybė, anksčiau skelbusios, kad Lukiškių aikštė bus sutvarkyta už Vyriausybės skirtus 2,1 mln. eurų, dabar nurodo, kad tiek nepakanka: iš viso darbams prašoma per 3,8 mln. eurų.

Sutvarkyti Lukiškių aikštę numatyta Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo plane.

Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas nuo 1999 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius