-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 08 27

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba: kompensacija dėl privačių darželių – diskriminuojanti

Lygių galimybių kontrolierė pripažino netiesioginę diskriminaciją dėl socialinės padėties ir siūlo pakeisti kompensavimo už privačius darželius Vilniuje tvarką.
Naujas vaikų darželis Santariškėse
Vaikų darželis Santariškėse / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lygių galimybių kontrolierė Agneta Lobačevskytė baigė tyrimą dėl 100 eurų kompensacijos už privačius darželius Vilniaus mieste. Kontrolierė pripažino netiesioginę diskriminaciją dėl socialinės padėties bei siūlo Vilniaus miesto savivaldybės tarybai keisti kompensavimo tvarką.

„Pasiturintys tėvai ar globėjai, kurie net neteikė prašymų savo vaikus ugdyti valstybinėse švietimo įstaigose ir iškart kreipėsi į privačius darželius, galėtų atsidurti labiau palankioje padėtyje pagal socialinę padėtį už tuos, kurie buvo priversti ieškoti vietos privačiuose darželiuose, nes jų vaikai negavo vietos valstybiniuose darželiuose.

Taip tarp šių tėvų grupių galėtų būti padidinta socialinė atskirtis“, – pranešime konstatavo Lygių galimybių kontrolierė Agneta Lobačevskytė.  

Tyrimas pradėtas tarnybos iniciatyva, gavus Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje tarnybos paklausimą. Dėl kompensavimo už vaikų ugdymą privačiuose darželiuose tvarkų įvairiose Lietuvos savivaldybėse į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą jau kreipėsi ir daugiau asmenų.

Atlikusi tyrimą, lygių galimybių kontrolierė nusprendė kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą ir siūlyti pakeisti Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2015 m. birželio 17 d. priimtu sprendimu patvirtintą kompensavimo tvarką taip, jog būtų užtikrinta, kad visuose teisės aktuose būtų įtvirtintos lygios teisės ir galimybės, nepaisant lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės, religijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius