-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 15

Opozicija Vilniaus valdžią kaltina be reikalo sėjant paniką dėl legioneliozės

Opozicijos atstovai Vilniaus savivaldybės taryboje kaltina miesto valdžią keliant bereikalingą paniką dėl legioneliozės protrūkio bei kvestionuoja, ar būtina didinti gyventojų išlaidas bei kaitinti vandenį visuose sostinės pastatuose.
Geriamo vandens čiaupas
Geriamo vandens čiaupas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos laisvės sąjūdžio (liberalų) atstovas Algis Čaplikas tarybos posėdyje pabrėžė, kad buvo konstatuoti vienetiniai susirgimų legionelioze atvejai, nors ir pasibaigę mirtimi, o tai priklauso nuo atskirų namų sistemų eksploatavimo, bet ne karšto vandens tiekimo sistemos visame Vilniuje.

„Miestas, paskelbęs ekstremalią situaciją, miesto valdžia patys sukėlė paniką. Todėl man kyla klausimas, kas šios idėjos iniciatorius, kas kompensuos žmonėms, kurie, šitoje isterijoje dabar leidžia savo pinigus, reikia ar nereikia, leidžia karštą vandenį? Nes daugeliu atveju nereikia jokio terminio šoko. Jie tiesiog didina kažkieno sąskaitas. Tai kas prisiims atsakomybę už žmonių išleistus pinigus, kur balandžio mėnesį jie mokės už visai bereikalingai išleistą karštą vandenį?“, – klausė opozicinių LLS (liberalų) atstovas.

Administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė į tai atkirto, kad sprendimas skelbti ekstremalią situaciją priimtas praėjusį penktadienį savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje būtent Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) ekspertų siūlymu.

Anot jos, trečiadienį komisija jau svarstė galbūt atšaukti ekstremalią situaciją po atliktų procedūrų trijuose daugiabučiuose, kur trys gyventojai sirgo legionelioze ir mirė, bet būtent centro ekspertai paprašė atlikti papildomus termošokus.

„Visuomenės sveikatos centro tikrinimai rodo, kad vis tik egzistuoja rizika, kad ir kituose namuose namų savininkai ar pastatų šilumos ūkio prižiūrėtojai galbūt nepakankamai skyrė dėmesio užtikrinimui tokios temperatūros, prie kurios, jei legionelės ir atsirado, kad jos ne tik nesidaugintų, bet ir išnyktų. O jos išnyksta, kai temperatūra yra 65-66 laipsniai, – sakė A.Vaitkunskienė. – Visuomenės sveikatos centro direktorė, kuri šiandien dalyvavo Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje, pasakė, kad Visuomenės sveikatos centras nėra tikras, kad vėl neatsiras naujų židinių, jei nebus atliktas termošokas visuose pastatuose grynai prevenciškai“.

Savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija trečiadienį nusprendė įpareigoti karšto vandens tiekėjus bei daugiabučių šilumos punktų prižiūrėtojus visuose Vilniaus pastatuose atlikti vadinamąją termošoko procedūrą – laikinai padidinti karšto vandens temperatūrą.

Trys karšto vandens tiekėjai – „Vilniaus energija“, „Balterma“ ir „Vilniaus valda“ – turės savaitę pastatams tiekti ne mažesnės nei 80 laipsnių temperatūros vadinamąjį termofikacinį vandenį, savo ruožtu pastatų savininkai ar šilumos punktų prižiūrėtojai turės užtikrinti, kad vandenį iš čiaupo tam tikrą laiką leistų ir gyventojai ar įstaigų atstovai.

NVSC nuotr./Laboratorija, kur tiriamos legionelės
NVSC nuotr./Laboratorija, kur tiriamos legionelės

Legioneliozė – plaučių uždegimo rūšis, kurią sukelia Legionella bakterijos. Maždaug vienas iš dešimties susirgusiųjų šia liga miršta. Šios bakterijos plinta per vandens dulksną (aerozolius), dažniausiai dėl netinkamai prižiūrimos ar sukonstruotos vandentiekio sistemos. Legionella bakterijos dauginasi 20 – 50 laipsnių Celsijaus temperatūros vandenyje, o aukštesnėje nei 50 laipsnių temperatūroje bakterijos gyvuoja, tačiau nebesidaugina. Legionella bakterijos žūva, kai vandens temperatūra pakyla virš 65 laipsnių.

Legionelioze galima užsikrėsti įkvėpus bakterijomis užteršto vandens dulksnos. Liga nėra perduodama vienam žmogui nuo kito ar geriant vandenį. Šios ligos galima išvengti, jei nuolat būtų palaikoma ne žemesnė 50 laipsnių temperatūra visuose vartotojų čiaupuose, pažymi visuomenės sveikatos specialistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius