Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 16

Vilniaus meras: Seimui pritarus, barai, kavinės, viešbučiai gali virsti pseudološimų namais ir nusikaltėlių traukos centrais

Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas kreipiasi į Seimo pirmininkę, Seimo narius prašydamas prisiimti atsakomybę ir nepritarti kitą savaitę Seime svarstomam Azartinių lošimų įstatymo pakeitimo įstatymo projektui, teigiama Vilniaus savivaldybės išplatintame pranešime spaudai.
Azartiniai žaidimai
Azartiniai žaidimai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Keičiant Azartinių lošimų įstatymą, Vilniaus miesto kavinėse, aludėse, baruose, restoranuose, moteliuose, viešbučiuose gali atsirasti daugybė lošimų automatų, prie jų daugiau galimybių prieiti žaisti turės nepilnamečiai, mažės kontrolės galimybė. 

„Aš esu kategoriškai prieš tokius įstatymo pakeitimus. Vilnius jau dabar kovoja su barais girdyklomis, o pritarus tokiam Azartinių lošimų įstatymo projektui, mieste steigtųsi neaiškūs ir nekontroliuojami pseudološimų namai, kurie dar labiau sustiprins egzistuojančią problemą, daugės ne tik socialinių problemų, bet ir, neabejoju, didės nusikaltimų skaičius mieste.  

Keista, kad katalikiškomis save vadinančios partijos taip pat palaiko šias įstatymų pataisas ir toks įstatymas planuojamas svarstyti neeilinės sesijos metu kaip ypatingos svarbos klausimas“, – sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas. 

Keista, kad katalikiškomis save vadinančios partijos taip pat palaiko šias įstatymų pataisas ir toks įstatymas planuojamas svarstyti neeilinės sesijos metu kaip ypatingos svarbos klausimas, – sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas. 

Pagal naujas įstatymo pataisas, B1 kategorijos lošimų automatai, kurių vienkartinis didžiausias laimėjimas yra ne didesnis nei 100 litų, galės būti statomi kavinėse, baruose, restoranuose, moteliuose, viešbučiuose ir taptų prieinami visiems tokių įstaigų lankytojams, nepilnamečiams. 

Leidimus pastatyti lošimų automatus restoranuose, moteliuose, viešbučiuose išduotų Lošimų priežiūros tarnyba, Vilniaus miesto savivaldybė teisiškai negalėtų kontroliuoti jų skaičiaus ir vietų, kur automatai stovės. Žmonės į kavines eitų ne praleisti laiko, o lošti. 

Iki šiol lošimų automatai buvo statomi tik lošimų namuose ir automatų salonuose, leidimas Vilniaus mieste atidaryti lošimų namus buvo išduodamas tik pritarus Vilniaus miesto savivaldybės tarybai. 

Nacionalinės tabako ir kontrolės koalicijos duomenimis, pastaraisiais metais B kategorijos lošimų automatų plėtra Lietuvoje ir taip buvo labai didelė (2006 m. buvo eksploatuojama apytiksliai 363, o 2013 m. vien III ketv. jau net 2916 B kategorijos lošimų automatų). Manoma, kad įteisinus naujus B1 kategorijos lošimų automatus, lošimo aparatų plėtra bus daug didesnė nei iki šiol ir neigiamų pasekmių bus sukeliama žymiai daugiau.

Lošimų priežiūros tarnybos duomenimis, daugiausia prašymų uždrausti lošti pateikia vyrai, kurių amžius 21–39 metai. Duomenys rodo, kad dauguma pateikusiųjų prašymus lankydavosi visų rūšių lošimų organizavimo vietose. Į priklausomybę nuo azartinių lošimų linksta iškreiptai realybę suvokiantys žmonės, nesugebantys statistiškai įvertinti žaidimo, todėl nesiliaujantys žaisti, kitus lošti skatina depresija. 

Lietuvos statistika apie prašymus neleisti lošti, kurią remdamasi Lošimų priežiūros tarnybos duomenimis pateikė Vilniaus savivaldybė: 2004 metais tokių prašymų gauta 11, 2005 – 68, 2006 – 171, 2007 – 170, 2008 – 376, 2009 – 378, 2010 – 493, 2011 – 578, 2012 – 423, 2013 – 463. iš viso per šiuos metus gauta 3130 prašymų neleisti lošti, didžioji dauguma – 2991 – iš vyrų.

Vilniuje 2012 metais buvo registruota 168 prašymai uždrausti lankytis kazino, 2013 – 217.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius