-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 01 27

Vilniečiai kavinėje pavalgo mažiau nei už 25 litus

Rinkdamiesi, kokioje kavinėje ar restorane pietauti, vakarieniauti ar šiaip praleisti laiką, vilniečiai dažniausiai užsuka į tinklines viešojo maitinimo įstaigas, dažniausiai žemesnių kainų picerijas. Beveik pusė vilniečių valgydami kavinėje išleidžia ne daugiau nei 25 litus, rodo „Eurointegracijos projektai“ atlikta visuomenės nuomonės apklausa.
Pora restorane
Pora restorane / 123rf.com nuotr.

Apklausus daugiau nei 400 Vilniaus gyventojų paaiškėjo, kad vilniečiams rūpi, ką jie valgo ir jie domisi sveika gyvensena.

Apklausa atskleidė, kad renkantis viešojo maitinimo įstaigą Vilniaus gyventojams svarbiausias kriterijus yra įsitikinimas, jog įstaigoje ruošiamas maistas yra sveikas. Sveikas maistas buvo svarbus net 58 proc. apklaustųjų. 19 proc. vilniečių, rinkdamiesi, kur pavalgyti, pasidomi maitinimo įstaigos specializacija, 16 proc. Vilniaus gyventojų svarbu, kad būtų pateikta informacija apie maisto patiekalų sudėtį.  

Interjeras nerūpi

Renkantis viešojo maitinimo įstaigą, maisto ir gėrimų kaina, kokybė ir kavinės, restorano ar kitos maitinimo įstaigos vieta vilniečiams pasirodė mažiau svarbūs (10-12 proc.). Mažiausiai dėmesio kreipiama į įstaigos interjerą, asortimentą ir aptarnavimo kokybę ar šalia esančią automobilių stovėjimo aikštelę.

Socialinių mokslų daktaro Liutauro Labanausko teigimu, tai, kad šie kriterijai apklaustiems vilniečiams pasirodė mažiau svarbūs, nebūtinai rodo, kad į juos maitinimo įstaigų klientai nekreipia dėmesio. Greičiau tai gali reikšti, kad malonus interjeras, pakankamas patiekalų pasirinkimas, geras aptarnavimas yra savaime suprantami dalykai renkantis, kur pavalgyti.

„Paradoksalu tai, kad nors maisto ir gėrimų kaina, renkantis įstaigą, kurioje ketinama praleisti laiką, svarbi tik 12 proc. apklaustų vilniečių, tačiau paprašyti spontaniškai išvardinti, kokių prekių ženklų maitinimo įstaigose respondentai renkasi valgyti, dauguma nurodo picerijas ir kitų tinklinių maitinimo įstaigų pavadinimus, kuriuose patiekalų kainos yra mažesnės“, – teigia dr. L. Labanauskas.

Lojalumu nepasižymi

Paprašyti nurodyti konkrečios maitinimo įstaigos, kurią dažniausiai aplanko, pavadinimą, vilniečiai daugiausia kartų paminėjo vieną iš picerijų tinklų.

Antroje vietoje atsidūrė atsakymai, kad jie „valgo visur“, „neprisiriša“, trečioje – atsakymai, nurodantys atskirą restoranų kategoriją – „kinų“ arba „Azijos šalių virtuvė“, ketvirta-penkta vieta dalijasi greito maisto restoranai bei kitų picerijų ir  tinklinių maitinimo įstaigų vardai.

„Tai, kad neapibrėžta kategorija „valgau visur“ atsidūrė antroje vietoje, byloja, kad maitinimo įstaigų lankytojai nėra pernelyg lojalūs nei vienai viešojo maitinimo įstaigai“, – pažymi L. Labanauskas.

Tik 1 proc. Vilniaus gyventojų kavinėse, restoranuose ar kitose maitinimo įstaigose pavalgo ir išgeria daugiau nei už 75 litus.

Anot jo, įdomu ir tai, kad atsakymuose į klausimą, kuriame buvo prašoma nurodyti kurios nors maitinimo įstaigos pavadinimą, nė karto nebuvo paminėta nei viena specializuota kavinė ar restoranas, gaminantis tik sveiką, „žalią“ ar vegetarišką ir panašų maistą, nors dauguma vilniečių teigė, kad renkasi įstaigas, kuriose gaminamas sveikas maistas.

Apklausiant vilniečius taip pat domėtasi, kokiose viešojo maitinimo įstaigose jie mėgsta leisti laiką. Rezultatai parodė, kad populiariausia maitinimosi vieta išlieka kavinės, kurias renkasi 63 proc. apklausoje dalyvavusių vilniečių. Restoranams pirmenybę teikia 24 proc. vilniečių, į greito maisto restoranus užsuka 14 proc. apklaustųjų. Valgyklos šiek tiek pralaimi kovą rinkoje greitojo maisto restoranams – čia apsilanko 11 proc. vilniečių.

Pavalgo už 25 litus

Vieno apsilankymo maitinimo įstaigoje metu, vilnietis paprastai išleidžia iki 25 litų (nurodė 48 proc. vilniečių). Kiek mažiau nei trečdalis visų respondentų viešojo maitinimo įstaigose išleidžia nuo 26 iki 50 litų vienam žmogui. Tik 1 proc. Vilniaus gyventojų kavinėse, restoranuose ar kitose maitinimo įstaigose pavalgo ir išgeria daugiau nei už 75 litus.

Nors tyrimas parodė, kad vilniečiams kaina nėra pats svarbiausias kriterijus renkantis maistą, tačiau patiekalus su nuolaida, įskaitant ir dienos pietus, visada, kai tik yra galimybė, renkasi beveik kas trečias kavinių, restoranų ir kitų maitinimo įstaigų lankytojas. Tik 10 proc. vilniečių nurodė, kad nuolaidomis niekada nesinaudoja.

UAB „Eurointegracijos projektai“ apklausą apie maitinimo paslaugas teikiančias įstaigas atliko 2013 m. lapkričio-gruodžio mėn. Apklausa buvo atliekama CATI metodu, respondentus apklausiant telefonu. Apklausoje dalyvavo 404 Vilniaus gyventojai nuo 16 iki 75 metų. Tyrimo tikslas buvo įvertinti ar maitinimo paslaugos Vilniaus mieste ir jų kokybė tenkina vilniečių poreikius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius