Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Achema“ kėlė įtarimų Vašingtonui

Vilniuje dirbantys Jungtinių Valstijų diplomatai prieš keletą metų buvo gavę neįprastą užduotį: paneigti arba patvirtinti Vašingtone sklandančius įtarimus, kad viena didelė Lietuvos bendrovė gali turėti bendrų reikalų su Irano režimu, siekiančiu pasigaminti atominę bombą.
Achema
Amerikiečiams nerimą sukėlęs „Achemos“ įrenginys dar nepradėtas naudoti. / „Scanpix“ nuotr.

JAV administraciją sudomino koncerno „Achema“ nusipirkta įranga, skirta gaminti trąšoms. Buvo baiminamasi, kad įrenginį, kuriuo anksčiau galėjo būti apdirbamos medžiagos, turinčios didelį kiekį urano, „Achema“ gali perduoti Iranui. Tokie įtarimai labai pribloškė solidžios lietuviškos bendrovės valdžią.

Diplomatų vizitas

Jungtinių Valstijų ambasados Lietuvoje darbuotojų parengta ataskaita Nr.001352, vėliau su tūkstančiais kitų dokumentų atsidūrusi „WikiLeaks“ duomenų bazėje, atskleidžia, kad diplomatai tirti šio reikalo buvo nuvykę į Jonavą. Diplomatai apžiūrėjo vietą, kurioje įmonė buvo suplanavusi pastatyti įrenginį. Pabendravę su „Achemos“ atstovais svečiai nusiramino ir pranešė savo vadovybei, kad minėtu įrenginiu iš tiesų ketinama gaminti trąšas.

Dokumente, kuris buvo įslaptintas iki 2015 metų, teigiama, kad „Achema“ planuoja iš Kipro atsigabenti 90–95 proc. įsigytos įrangos azoto-fosfato-kalio trąšoms gaminti.

„Bendrovės atstovai mus patikino, kad neplanuoja parduoti įrangos ar perkelti ją į kitą šalį. Taip pat jie teigė nemanantys, kad ji galėjo būti naudojama apdirbant fosfato rūdą iš Pietų Afrikos, kurioje yra urano“, – rašo ambasados darbuotojai.

Derybose dėl įrangos pirkimo iš Kipro įmonės „Hellenic Industries“dalyvavo „Achemos“ technikos direktorius Juozas Tunaitis. Ataskaitos autoriai pastebėjo, kad ambasados darbuotojams pradėjus domėtis pirkiniu, jis skubiai rado laiko susitikti.

Pokalbis nuramino

J.Tunaitis svečiams paaiškino, jog įranga perkama tam, kad būtų pradėta trąšų gamyba. Jis pridūrė, jog, nors mašinos – 20 metų senumo, „Hellenic Industries“ ją naudojo tik maždaug septynerius metus, taigi ji nėra nudėvėta.

„J.Tunaitis pabrėžė, kad tai – ne pirmas kartas, kai bendrovė perka jau anksčiau naudotą įrangą, – po apsilankymo „Achemoje“ rašė diplomatai. – Jis mums aprodė vietą, kurioje bus pastatytas įrenginys. Tai maždaug 200 metrų ilgio ir pločio žole apaugusi teritorija.“

J.Tunaitis ambasados darbuotojams teigė nemanantis, kad įranga anksčiau galėjo būti naudojama gaminti fosfatus, turinčius urano. Jis taip pat abejojo, ar ja apskritai įmanoma apdirbti uraną ar gaminti urano šalutinius produktus.

Pabendravę su „Achemos“ atstovu ambasados darbuotojai padarė išvadą, kad įranga grėsmės nekelia.

„Kol turime ribotas galimybes įvertinti „Achemos“ ketinimus ar tikrąsias įrangos galimybes, galime teigti, kad ši pelninga ir saugi bendrovė stipriai rizikuotų įsitraukdama į slaptą planą perkelti įrangą į Iraną. Mes neįžvelgiame grėsmės, kad „Achema“ yra pasirengusi taip rizikuoti. Mes tikime, kad įranga įsigyta verslo tikslais“, – rašoma ataskaitoje.

Mes neįžvelgiame grėsmės, kad „Achema“ yra pasirengusi taip rizikuoti. Mes tikime, kad įranga įsigyta verslo tikslais
 

Dar nepradėjo naudoti

J.Tunaitis 15min.lt sakė buvęs labai nustebintas JAV diplomatų parodytu dėmesiu. „Amerikiečius sudominę įrengimai dabar stovi pas mus, mes juos po dvejų metų planuojame naudoti trąšų gamybai. Mūsų gamyba legali, todėl baimės, kad kažką padarysime ne taip, negali būti. Techniškai nepagrįstos prielaidos, kad galėjo būti apdirbamos medžiagos su uranu. Tai yra įrenginys, skirtas gaminti trąšoms, o ne kažkam kitam“, – pabrėžė J.Tunaitis.

Paklaustas, kaip JAV diplomatai jam paaiškino savo domėjimąsi „Achemos“ pirkiniu, J.Tunaitis teigė to nepamenantis. „Jie žino, kad Iranas nedraugiška šalis, galbūt dėl to ir kilo įtarimai. Bet kaip mes į tą Iraną galėjome papulti, šito, dovanokite, nežinau. Mes neužsiimame nelegaliais dalykais“, – sakė pašnekovas.

Originalų dokumentą galite skaityti čia https://www.15min.lt/pdf/doc/achema.pdf

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius