Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

ESBO atstovė sunerimusi dėl Vito Tomkaus kaltinimų Dainiui Radzevičiui, ragina dekriminalizuoti šmeižtą

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovė žiniasklaidos laisvei Dunja Mijatovič pirmadienį išsakė susirūpinimą dėl kaltinimų šmeižtu Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkui Dainiui Radzevičiui ir paragino Lietuvos valdžią panaikinti baudžiamąją atsakomybę už šią veiką.
Vitas Tomkus prie Seimo
Vitas Tomkus prie Seimo / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

„D.Radzevičius kaltinamas dėl šmeižto, nes išsakė savo nuomonę tinklaraštyje dėl galimo kai kurių žiniasklaidos priemonių elgesio. Tokios visuomeninės svarbos reikalus turėtų būti leidžiama aptarti laisvai ir su didžiausio laipsnio teisine apsauga“, – išplatintame pranešime sakė D.Mijatovič.

Dėl tariamo D.Radzevičiaus šmeižto privataus kaltinimo tvarka kreipėsi dienraščio „Respublika“ leidėjas Vitas Tomkus. Jis reikalauja milijono litų už tariamą šmeižtą, kai D.Radzevičius savo tinklaraštyje, remdamasis WikiLeaks paviešintais dokumentais, parašė komentarą „Wikileaks: Tomkaus „Respublika“ išdavė ir pardavė žurnalistiką“.

„Ši byla iliustruoja būtinybę Lietuvai, dabartinei ESBO pirmininkei, panaikinti baudžiamuosius įstatymus dėl šmeižto, kad žiniasklaida būtų išvaduota nuo „bauginančio“ pasenusių nuostatų poveikio“, – teigė ESBO atstovė.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad tas, kas paskleidė apie kitą žmogų tikrovės neatitinkančią informaciją, galinčią paniekinti ar pažeminti tą asmenį arba pakirsti pasitikėjimą juo, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Be to, tas, kas šmeižė asmenį, neva šis padarė sunkų ar labai sunkų nusikaltimą, arba per visuomenės informavimo priemonę ar spaudinyje, gali būti baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius