Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV Didžioji žiuri prašė duomenų apie tinklalapio „WikiLeaks“ šalininkų veiklą socialiniame tinkle „Twitter“

Tinklalapis „WikiLeaks“ šeštadienį paskelbė, kad socialiniam tinklui „Twitter“ nurodyta perduoti keturių jo šalininkų svetainių informaciją, atliekant tyrimą dėl šnipinėjimu įtariamo tinklalapio veiklos, vykdomą slaptos JAV Didžiosios žiuri.
Tinklalapio „Wikileaks“  medžiaga
Tinklalapio „Wikileaks“ medžiaga / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„WikiLeaks“, kuris pernai lapkritį pradėjo pluoštais viešinti jam nutekintus 251 287 konfidencialios JAV diplomatinės korespondencijos dokumentus, pridūrė turintis priežasčių manyti, kad socialinis tinklas „Facebook“ ir internetinių paieškų milžinė „Google“ taip pat gavo teismo nurodymus pateikti informacijos apie kai kuriuos vartotojus.

„Šiandien JAV vyriausybės slaptos didžiosios žiuri vykdomo „WikiLeaks“ šnipinėjimo tyrimo egzistavimas buvo pirmą kartą patvirtintas, kai teismo prašymas pateko į viešąją erdvę“, – sakoma tinklalapio pranešime.

„WikiLeaks“ pareiškė, kad teismo veiksmai „Twitter“ atžvilgiu „atskleidė, jog JAV Valstybės departamentas prašė privačių pranešimų, kontaktų informacijos, IP adresų ir asmeninių duomenų apie Julianą Assange'ą (Džulianą Asandžą) ir tris kitus su „WikiLeaks“ susijusius asmenis, taip pat apie paties „WikiLeaks“ svetainę, kuri turi 634 071 gerbėją“.

Kiti trys asmenys nebuvo įvardyti, tačiau Islandijos parlamento narė Birgitta Jonsdottir savo „Twitter“ svetainėje šeštadienį paskelbė, kad JAV pareigūnai prašė „Twitter“ pateikti jos paskyros duomenis ir asmeninę informaciją.

„Štai neseniai gavau: „Twitter“ gavo teismo prašymą suteikti informacijos, susijusios su jūsų „Twitter“ paskyra (dėl „WikiLeaks“), – praeitą naktį rašė žiniasklaidos laisvės aktyvistė. – Prašymas perduoti mano žinučių informaciją gautas iš JAV Teisingumo departamento... „Twitter“ taip pat prašoma pateikti mano asmeninę informaciją, ne vien žinutes.“

Glaudžiai su „WikiLeaks“ bendradarbiaujanti B.Jonsdottir nurodė aptarusi pastarąjį JAV institucijų prašymą su Islandijos teisingumo ministru.  B.Jonsdottir pernai rugsėjį siūlė J.Assange'ui palikti „WikiLeaks“ lyderio postą, nes Švedija jį įtaria seksualiniais nusikaltimais prieš dvi moteris.

Islandijos teisingumo ministras „peržiūri (JAV) Teisingumo departamento reikalavimus pateikti mano „Twitter“ informaciją“, sakoma šeštadienį po 11 val. Grinvičo (13 val. Lietuvos) laiku B.Jonsdottir paskelbtame pranešime.

Ji paaiškino galinti per dešimt dienų sustabdyti šį teisinį procesą ir pabrėžė, jog dėl jo kaltinti reikia JAV Teisingumo departamentą, o ne „Twitter“.

„WikiLeaks“ šeštadienį paskelbė, jog priešinsis socialiniams tinklams pateiktam reikalavimui perduoti informaciją, taip pat ketinantis išsiųsti nurodymus savo advokatams Jungtinėse Valstijose.

Tinklalapis paragino „Twitter“ apsaugoti savo naudotojų privačią informaciją ir tvirtino, kad kiti trys asmenys, kurių paskyrų duomenų buvo pareikalauta, niekada nedirbo „WikiLeaks“.

„Du (iš jų) padėjo „WikiLeaks“ patalpinti viešojoje erdvėje vaizdo įrašą „Collateral Murder“, kuriame rodoma, kaip JAV sraigtasparnio įgula džiūgauja šaudydama į civilius asmenis“, – nurodė „WikiLeaks“.

Pernai balandį paviešintas slaptas vaizdo įrašas, kuriame matoma, kaip per JAV sraigtasparnio „Apache“ smūgį Bagdade 2007 metais žūsta keli žmonės, buvo vienas iš veiksnių, dėl kurių „WikiLeaks“ atsidūrė viso pasaulio dėmesio centre.

Šis tinklalapis supykdė Pentagoną, pernai liepą paskelbęs slaptų dokumentų apie karą Afganistane, o spalį – didžiulį pluoštą dokumentų apie karą Irake.

Dėl lapkritį pradėtų viešinti JAV diplomatinių depešų daugelio šalių vyriausybės pateko į nepatogią padėtį, o „WikiLeaks“ buvo grasinama teisiniu susidorojimu.

„WikiLeaks“ taip patyrė finansinė spaudimą, kai kredito kortelių milžinės „Visa“ ir „Mastercard“ pareiškė nebepervesiančios tinklalapiui aukojamų lėšų.

„Anksčiau mėginusi nutildyti „WikiLeaks“ spausdama „Paypal“, „Visa“ ir „Mastercard“ sustabdyti lėšas, JAV vyriausybė dabar kišasi į kai kurių svarbiausių „WikiLeaks“ rėmėjų asmeninius gyvenimus“, – šeštadienį pareiškė tinklalapio lyderis J.Assange'as.
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius