Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

JAV kariui Bradley Manningui siūlomas karo tribunolas už informacijos nutekinimą „WikiLeaks“

Vienas JAV karinis tyrėjas rekomendavo skirti kariui Bradley Manningui karo tribunolą dėl įtariamo šimtų tūkstančių įslaptintų dokumentų nutekinimo tinklalapiui „WikiLeaks“, ketvirtadienį pranešė JAV armija.
JAV karys Bradley Manningas
JAV karys Bradley Manningas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tyrėjas pulkininkas leitenantas Paulas Almanza padarė išvadą, kad „kaltinimai ir charakteristikos yra tinkamos formos ir kad esama rimtų priežasčių manyti, jog kaltinamasis įvykdė jam inkriminuojamus pažeidimus“, – rašoma JAV armijos Vašingtono karinės apygardos pranešime.

„Jis rekomendavo, kad kaltinimai būtų perduoti bendrajam karo tribunolui“, – pridūrė kariškiai.

B.Manningas, kuris prieš kylant skandalui dėl „WikiLeaks“ buvo JAV armijos eilinis, kaltinamas dėl pagalbos priešui, neteisėto informacijos perdavimo, kad ji būtų paskelbta internete, žinant, kad ji taps prieinama priešui, visuomenės nuosavybės arba įrašų vagystės, gynybos informacijos perdavimo ir kompiuterinio sukčiavimo.

Jeigu būtų pripažintas kaltu, B.Manningas gali būti įkalintas iki gyvos galvos už nusikaltimą, kurį pareigūnai vadino vienu iš didžiausių slaptos informacijos nutekinimu per JAV istoriją.

Jeigu būtų pripažintas kaltu, B.Manningas gali būti įkalintas iki gyvos galvos už nusikaltimą, kurį pareigūnai vadino vienu iš didžiausių slaptos informacijos nutekinimu per JAV istoriją.

Ši rekomendacija buvo pateikta po praeitą mėnesį septynias dienas vykusio ikiteisminio nagrinėjimo, kuriam vadovavo P.Almanza, siekiant nustatyti, ar esama pakankamai įrodymų, kad 24 metų karys iš Oklahomos stotų prieš teismą.

B.Manningo advokatai savo išvadose nurodė, kad kaltinimai turėtų būti sušvelninti, tačiau P.Almanza rekomendavo šią bylą perduoti karo tribunolui ir teisti B.Manningą dėl visų 22 jam inkriminuojamų veikų.

B.Manningas kaltinamas nutekinęs „WikiLeaks“ didžiulį kiekį JAV karinių ataskaitų iš Irako ir Afganistano, apie 260 tūkst. konfidencialių Valstybės departamento diplomatinių pranešimų, Gvantanamo kalėjime laikomų asmenų charakteristikų ir JAV aviacijos smūgių vaizdo įrašų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius