Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialiai 15min.lt: Lietuvos užmojis – elitinių pajėgų bazė

Pastatyti profesionalių karių mokymo centrą, atitinkantį aukščiausius tarptautinius standartus. Tokį tikslą yra užsibrėžę ir jo nuosekliai siekia Lietuvos ginkluotųjų pajėgų vadovai.
Akimirka iš karinių pratybų
Lietuva norėtų įkurti naują spec. pajėgų mokymų bazę / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šią informaciją „15min“ aptiko tarp tūkstančių kitų įslaptintų JAV ambasados Vilniuje failų. Savaime suprantama, Lietuva neturi finansinių ir kitų galimybių įsteigti tokį objektą savo jėgomis, todėl apie tai buvo informuoti ir partneriai Vašingtone.

2009-ųjų gruodį Vilniuje lankėsi JAV specialiųjų pajėgų Europoje (SOCEUR) vadas generolas majoras Frankas Kisneris. Susitikimuose su Lietuvos pareigūnais buvo kalbėta ne tik apie misiją Afganistane, tokio centro statybas, bet ir tai, kaip pavadinti šį objektą. Susitikimų protokolas Nr. 000049 buvo įslaptintas iki 2020 metų.

Generolas majoras informavo, kad būtų lengviau įsteigti tokį centrą, jei jis veiktų ne kaip NATO, o kaip Jungtinių Valstijų objektasPrezidentės vyriausiasis patarėjas Jonas Markevičius, informavęs svečią apie planuojamas karines pratybas „Šakalo akmuo“, Lietuvos poziciją dėl JAV strategijos Afganistane, taip pat užsiminė apie planus įsteigti specialiųjų pajėgų karių mokymo centrą. „J.Markevičius pabrėžė būtinybę sukurti matomą NATO dalyvavimą šalyje, nors Lietuvos ir JAV santykiai ir taip yra puikūs“, - rašoma ataskaitoje.  Aukštas  svečias patikino supratęs šių ketinimų svarbą ir paaiškino, kad kitos šalys turi panašių planų. Jis taip pat pažadėjo papasakoti apie šį projektą savo kolegoms, bet įspėjo, kad gali būti sunku gauti NATO narių vieningą pritarimą. Savo ruožtu  generolas majoras informavo, kad būtų lengviau įsteigti tokį centrą, jei jis veiktų ne kaip NATO, o kaip Jungtinių Valstijų objektas.

Kitame susitikime Vilniuje specialiųjų pajėgų vadavietės atstovui  taip pat buvo pristatytas šis planas. Krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas savo ruožtu informavo apie iniciatyvą pastatyti aukščiausios klasės karinių mokymų centrą ir pasiteiravo, kaip prie šio tikslo galėtų prisidėti Jungtinės Valstijos. Jam buvo pažadėta pasidomėti šiuo projektu ir pranešti partnerių nuostatą. Svečias taip pat išgirdo nusiskundimų dėl Lietuvos kariškių prasto finansavimo ir ribotų galimybių Afganistane. Būtent dėl šios  priežasties Goro provincijoje tarnaujantys lietuviai nesugebėję nupirkti ir išplatinti apsaugos priemonių Afganistano saugumo pajėgoms.

Panašiomis temomis generolas majoras Vilniuje kalbėjosi ir su kitais Krašto apsaugos atstovais, kurie pabrėžė tokio objekto svarbą ir Lietuvai, ir pačiam Aljansui, tačiau nieko konkretaus be pastebėjimų, kad tokios bazės kūrimas – kiekvienos valstybės reikalas, šio vizito metu neišgirdo.
Protokolo išvadose rašoma, kad šių susitikimų metu JAV atstovai pirmą kartą išgirdo apie netikėtai pasikeitusius Lietuvos planus. Anksčiau iniciatyva buvo pristatoma kaip „NATO Center for Excellency“,o jos finansavimo šaltinių ieškoma ir Briuselyje, ir Vašingtone. Pažymos autoriaus nuomone, J.Markevičius prieš susitikimą nebuvo deramai informuotas apie pasikeitusią karinės vadovybės poziciją. 
 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius