Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norvegijos parlamentaras: tinklalapiui „WikiLeaks“ turėtų būti skirta Nobelio taikos premija

Vienas Norvegijos parlamento narys trečiadienį pareiškė nominavęs tinklalapį „WikiLeaks“ šių metų Nobelio taikos premijos laureatu, tvirtindamas, kad slaptą informaciją viešinanti tinklalapis tapo skaidrumo kelrodžiu visam pasauliui, taip pat demokratinėms visuomenėms.
Julianas Assange'as
Julianas Assange'as / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kalinamam Kinijos disidentui Liu Xiaobo Nobelio taikos premija pernai buvo skirta dėl „jo kovos už žmogaus teises, demokratiją ir kalbos laisvę Kinijoje“, savo tinklaraštyje rašo įstatymų leidėjas Snorre Valenas, priklausantis Kairiųjų socialistų partijai, kuri yra kairiosios pakraipos valdančiosios koalicijos narė.

„Taip ir „Wikileaks“ prisidėjo prie kovos už tas pačias vertybes pasauliniu mastu, viešindama (tarp daugelio kitų dalykų) korupciją, karo nusikaltimus ir kankinimus – kuriuos kai kada vykdė netgi Norvegijos sąjungininkai“, – pridūrė parlamentaras, netiesiogiai užsimindamas apie Jungtines Valstijas.

„WikiLeaks“ anksčiau paviešino šimtus tūkstančių konfidencialių JAV dokumentų, susijusių su karais Irake ir Afganistane, o pastaraisiais mėnesiais pradėjo viešinti daugiau nei 250 tūkst. jam nutekintų JAV diplomatinių depešų. Dėl šios veiklos tinklalapio įkūrėjas Julianas Assange'as įgijo daug įtakingų priešų Vašingtone.

Šių metų Nobelio taikos premijos kandidatus buvo galima siūlyti , antradienio, vasario 1 dienos. Šiuos pasiūlymus turi teisę teikti tūkstančiai asmenų, tarp jų daugelio šalių parlamentų ir vyriausybių nariai, universitetų profesoriai, šios premijos ankstesni laureatai ir kai kurių tarptautinių institutų nariai.

Nobelio komitetas nominuotųjų asmenų arba organizacijų sąrašų neviešina 50 metų, tačiau kandidatus siūlantieji gali laisvai skelbti savo pasirinkimą.

Nobelio taikos premijos laureatas bus paskelbtas spalį.

S.Valenas trečiadienį paminėjo, jog prie daugelio „WikiLeaks“ pasiekimų galima pridėti ir šio tinklalapio vaidmenį neseniai Tunise įvykusioje „Jazminų revoliucijoje“.

„Paviešinęs Tuniso prezidento šeimos ekonominius susitarimus, „Wikileaks“ įnešė nedidelį indėlį į 24 metus trukusios diktatūros nuvertimą“, – rašo norvegų parlamentaras.  

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius