Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Reikjavikas protestuoja dėl reikalavimo „Twitter“ suteikti duomenų apie „WikiLeaks“ šalininkus

Į Islandijos užsienio reikalų ministeriją buvo iškviestas Amerikos ambasadorius Reikjavike pasiaiškinti dėl JAV teismo raginimo socialiniam tinklui „Twitter“ pateikti duomenų apie svetainės „WikiLeaks“ šalininkus, tarp jų islandų parlamentarę.
„Twitter“
„Twitter“. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Užsienio reikalų ministerija iškvietė Amerikos ambasadorių šįryt atvykti į susitikimą dėl JAV valdžios nutarimo, kuriuo prašoma tinklalapio „Twitter“ pateikti asmeninius dokumentus apie parlamentarę Birgittą Jonsdottir“, – nurodė ministerija pareiškime.

B.Jonsdottir kartu su tinklalapio „WikiLeaks“ vadovu Julianu Assange'u ir dar dviem žmonėmis minimi savaitgalį paviešintame JAV teismo potvarkyje, kuriuo socialiniam tinklui „Twitter“ nurodoma, be kitų detalių, pateikti privačias žinutes, kontaktinę informaciją ir IP adresus.

„Esama pagrindo manyti, kad įrašai ar kita informacija, kurios prašoma, yra svarbi ir susijusi su vykstančiu kriminaliniu tyrimu“, – rašoma teismo potvarkyje, kurį gavo „Twitter“.

„Esama pagrindo manyti, kad įrašai ar kita informacija, kurios prašoma, yra svarbi ir susijusi su vykstančiu kriminaliniu tyrimu“, – rašoma teismo potvarkyje, kurį gavo „Twitter“.

Islandijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad jos nuolatinis sekretorius ir patarėjas teisės klausimais per pokalbį su JAV ambasadoriumi Luisu Arreaga „pareiškė rimtą susirūpinimą, kad dėl Islandijos parlamentarės vykdomas kriminalinis tyrimas“.

Pareigūnai pabrėžė, kad toks tyrimas gali sutrikdyti parlamentarės darbą, įskaitant jos laisvę nevaržomai keliauti ir galimybes dalyvauti politiniuose debatuose tarptautiniu lygiu.

Vašingtone Valstybės departamento atstovas spaudai Philipas Crowley  sakė, kad ambasadorius dalyvavo „konstruktyvioje diskusijoje... ir įdėmiai išklausė jų būgštavimus“.

Ph.Crowley pridūrė, kad L.Arreaga „pasinaudojo proga pabrėžti, kaip rimtai Jungtinės Valstijos žiūri į nesankcionuotą slaptos informacijos atskleidimą ir tokių veiksmų žalą“.

Islandijos parlamento Užsienio reikalų komiteto narė B.Jonsdottir, kuri anksčiau ilgą laiką rėmė svetainę „WikiLeaks“, tačiau prieš kelis mėnesius nuo jos atsiribojo, garsėja kaip uoli informacijos laisvės gynėja.

Apie minėtą JAV teismo potvarkį ji pranešė savaitgalį savo „Twitter“ svetainėje.

„Ką tik tai gavau: „Twitter“ pasiekė teismo prašymas suteikti informacijos, susijusios su jūsų „Twitter“ paskyra (dėl „WikiLeaks“)“, – rašė ji.

Pirmadienį B.Jonsdottir savo „Twitter“ svetainėje pranešė vykstanti į Kanadą skaityti pranešimo apie Islandijos šiuolaikinės žiniasklaidos iniciatyvą. Ji pasirinko skrydį per Londoną, kad nereikėtų keliauti per Jungtines Valstijas.

„Vykstu į oro uostą – turiu skristi į Kanadą iš Islandijos per Londoną vietoje Jungtinių Valstijų“, – rašė parlamentarė.

„JAV vyriausybė mėgina kriminalizuoti demaskuojančios medžiagos viešinimą ir jos publikavimą, ateityje žurnalistams dėl to kils pavojus“, – pridūrė ji.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius