Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„WikiLeaks“: Antanas Valionis JAV ambasadoriui pasakojo apie Rolando Pakso planus

2005 metais tuometinis Lietuvos užsienio reikalų ministras Antanas Valionis Jungtinių Valstijų ambasadorių Vilniuje tikino turįs duomenų, kad po pergalės prezidento rinkimuose Rolandas Paksas pažadėjo tuometiniam Rusijos Dūmos užsienio reikalų komiteto pirmininkui Dmitrijui Rogozinui pašalinti A.Valionį iš ministro posto, rodo paviešintas Jungtinių Valstijų diplomatinio susirašinėjimo dokumentas.
Antanas Valionis
Antanas Valionis / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

R.Paksas sako, kad tokio pokalbio su D.Rogozinu nebuvo, o paviešintas dokumentas, jo teigimu, atskleidžia, jog A.Valionis ir kitų institucijų vadovai savo veiksmus „verčiant“ jį iš prezidento posto bandydavo kažkuo pridengti.

2005 metų sausio 28 dieną sukurtame ir „WikiLeaks“ paviešintame dokumente aprašomas diena anksčiau įvykęs A.Valionio susitikimas su tuometiniu JAV ambasadoriumi Stephenu Mullu.

„A.Valionis sakė, kad buvusiam prezidentui R.Paksui artimi šaltiniai jam yra sakę, jog tuomet išrinktasis prezidentas ir jo užsienio politikos patarėjas Alvydas Medalinskas pažadėjo D.Rogozinui, kad jie ras būdą išstumti A.Valionį iš posto“, – rašoma dokumente.

Anot ataskaitos, kurią JAV ambasada buvo įslaptinusi, A.Valionis tuomet ambasadoriui sakė manąs, kad skandalą dėl priklausymo KGB rezervui suorganizavo Rusijos specialiosios tarnybos.

„Minčių tokių nebuvo ir, tikiuosi, nebus niekuomet. Bet aš tik pastebiu iš šio įvykio ir iš kitų institucijų vadovų, kurie labai aktyviai dalyvavo verčiant mane iš posto, kad šių institucijų vadovai savo veiksmus kažkuo pridengia – „mes jį verčiame todėl, kad jis kažką neva yra pasakęs“. Toks A.Valionio pasakymas yra tik vienas daugelio man žinomų“, – BNS komentuodamas dokumentą sakė R.Paksas.

„Atvirai sakant, pirmą kartą girdžiu, kad net D.Rogozinas buvo  įpintas į šį dalyką. Tokio pokalbio tikrai nebuvo“, – sakė R.Paksas. Jis pabrėžė apkaltos procesą vadinantis „antikonstituciniu valstybiniu perversmu“.

R.Paksas Lietuvos prezidentu buvo išrinktas 2003 metų sausį, o 2004 metų balandį po apkaltos proceso už Konstitucijos pažeidimus bei priesaikos sulaužymą buvo atstatydintas parlamente. A.Valionis užsienio reikalų ministro pareigas ėjo 2000-2006 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius