Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„WikiLeaks“: dėl įtartinų „Lukoil“ ryšių su Lietuvos politikais amerikiečiai atsisakė planų kartu su rusais pirkti „Mažeikių naftą“

Verslininkams pripažinus apie galimai „nešvarius reikalus“, Jungtinių Valstijų pareigūnai prieš daugiau nei penkerius metus atsisakė tiesiogiai remti amerikiečių bendrovės „ConocoPhilips“ planus kartu su „Lukoil“ pirkti tuometinę „Mažeikių naftos“ (dabar – „Orlen Lietuva“) bendrovę, rodo paviešintas diplomatinis dokumentas.
„Mažeikių naftos“ degalų suvartojimas Lietuvoje krito dėl lėtėjančios ekonomikos bei pigesnio dyzelino Lenkijoje.
Amerikiečių bendrovė „ConocoPhilips“ atsisakė planų įsigyti „Mažeikių naftą“ kartu su „Lukoil“. / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

„Conoco“ būtų teikusi pasiūlymą kartu su Rusijos naftos įmone „Lukoil“, kuri, pasak JAV ambasados Vilniuje, seniai buvo kaltinama neteisėtais ryšiais su Lietuvos politikais ir jų papirkinėjimu.

2005 metų lapkričio 4 dienos dokumente ambasada pranešė, kad „Conoco“ vadovas Jimas Mulva ambasados darbuotojams pareiškė manąs, kad visi gandai apie netinkamą „Lukoil“ elgesį iš tikrųjų atitiko tikrovę. Jo netikėtas pripažinimas, kad partneris galbūt yra korumpuotas, suglumino ambasados darbuotojus.

„J.Mulvos pripažinimas, kad „Lukoil“ Lietuvoje galbūt yra įsivėlęs į nešvarius reikalus, nekelia didelio pasitikėjimo „Lukoil“ ir „ConocoPhillips“ sandorio skaidrumu. Atsižvelgiant į mūsų platesnius interesus šioje šalyje, rekomenduojame konkurse dėl „Mažeikių naftos“ tiesiogiai nedalyvauti, net jei „ConocoPhillips“ ir „Lukoil“ būtų vienintelis „amerikiečių“ dalyvis“, – pareiškė ambasados personalas dokumente, kurį gavo „WikiLeaks“.

„ConocoPhillips“ atstovas spaudai Johnas Roperis pranešė, kad įmonė atsisako komentuoti pranešimą.

„ConocoPhillips“ 2005 metais skelbė apie ketinimus įsigyti „Mažeikių naftą“ lygiomis dalimis su „Lukoil“. Vyriausybės sprendimu, naftos koncerno savininku tapo Lenkijos naftos koncernas „Orlen“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius