-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„WikiLeaks“: JAV ambasada nerimavo dėl Lietuvos pasirengimo kiaulių gripui

Lietuvoje dirbantys amerikiečių diplomatai 2009 metų pabaigoje kritiškai vertino pasirengimą vadinamajam kiaulių gripui, o Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovas tuo metu buvo nusistatęs prieš skiepus.
Vakcina nuo kiaulių gripo
Vakcina nuo kiaulių gripo / „Scanpix“ nuotr.

„Kai pandemija čia smogs, baiminamės, kad medikų biurokratijos požiūris ir pasirengimo trūkumas gali pabloginti situaciją“, – rašoma 2009 metų lapkritį parengtame JAV ambasados dokumente.

Anot „WikiLeaks“ paviešintos ataskaitos, ULAC vadovas Saulius Čaplinskas tuo metu ambasados diplomatams sakė skeptiškai vertinantis vakciną nuo A (H1N1) viruso, nes „ji dėl šalutinio poveikio gali padaryti daugiau žalos nei naudos“.

„Jis sakė abejojantis, ar daug žmonių Lietuvoje norėtų skiepytis ir sakė, kad nenorėtų skiepyti savo vaikų“, – rašoma dokumente. Anot ataskaitos, S.Čaplinskas kalbėjo, kad tarptautinės farmacijos kampanijos sukėlė „triukšmą“ dėl naujo viruso, kad „padidintų baimės lygį, parduotų daugiau vakcinos ir padidintų pelną“.

Lietuvos valdžios institucijų veiksmai įsigyjant vakciną nuo pandeminio gripo tuo metu sulaukė prieštaringų vertinimų. Oficialiai gripo epidemija šalyje buvo paskelbta 2009-ųjų lapkričio 24 dieną, o atšaukta gruodžio 21-ąją. Gyventojai nuo gripo pradėti skiepyti sausio viduryje.

Pasibaigus vakcinos nuo vadinamojo kiaulių gripo galiojimo laikui, nepanaudota liko apie 22 tūkst. iš 27 tūkst. jos dozių. Tuomet patys medikai pripažino, kad skiepams skirtas milijonas buvo paleistas vėjais.

Lietuvoje 2009–2010 metų sezoną užregistruoti 23 mirties atvejai nuo pandeminio gripo A ( H1N1).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius