Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„WikiLeaks“: JAV diplomatų vertinimu, Norvegija vengia viešai solidarizuotis su Baltijos šalimis dėl Rusijos

Norvegijos politikai mėgsta girtis gerais santykiais su Rusija ir vengia viešai kritikuoti Maskvą, kai jos spaudimą patiria Baltijos šalys ar Lenkija, prieš pusantrų metų ataskaitoje rašė JAV diplomatai.
Baltijos šalys
Baltijos šalys. / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

„Norvegijos Vyriausybės oficialią poziciją Rusijos atžvilgiu charakterizuoja nuoseklus pozityvo pabrėžimas ir nenoras viešai kritikuoti Rusijos veiksmų (Gruzijos karas buvo viena išimtis, bet Norvegijos Vyriausybė demonstruoja mažai viešo solidarumo, kai Rusija spaudžia Baltijos šalis, Lenkiją ir kitus sąjungininkus)“, – teigiama 2009 metų birželio mėnesį parengtoje ataskaitoje.

„WikiLeaks“ gautą dokumentą, kurį įslaptino misijos vadovo pavaduotojas Kevinas M.Johnsonas, paskelbė norvegų dienraštis „Aftenposten“.

JAV diplomatų vertinimu, Norvegija prioritetą skiria dvišaliams santykių su Rusija aspektams ir siekia geresnio bendradarbiavimo Barenco jūroje.

Kita vertus, dokumente teigiama, kad „Norvegijos saugumo, verslo ir aplinkosaugos lyderiai yra daug skeptiškesni (ir susirūpinę) dėl Rusijos motyvacijos ir veiksmų, nei rodytų oficialūs dokumentai“.

„Norvegijai pavyko sukurti santykius be didelės įtampos su Rusija su tikrais ir funkcionuojančiais bendradarbiavimo susitarimais Barenco jūroje. Tai pozityvu, bet neaišku, ar tai Norvegijos Vyriausybės politikos ar paprasčiausiai Rusijos nesuinteresuotumo rezultatas. Kai kurie svarsto, ar tai verta kainos, kai Norvegijos Vyriausybė nenori rodyti solidarumo, Rusija spaudžiant sąjungininkus ar kitas šalis“, – rašoma ataskaitoje ir abejojama, ar Norvegijos modelis gali veikti ir kitose šalyse.

„Norvegija tvirtai remia JAV pasiryžimą išplėsti bendradarbiavimą su Rusija ir „perkrauti“ santykius, Mes turėtume paprašyti Norvegijos taip pat remti tvirtą JAV ir NATO poziciją Rusijos atžvilgiu, kai būtina, užuot pasikliovus, kad tai darytų kiti“, – teigiama JAV misijos Osle dokumente.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius