Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Wikileaks“: JAV norėjo, kad Lietuva būtų įtraukta į NATO susitarimus dėl branduolinių ginklų Europoje

Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorius NATO Ivo Daalderis 2009 metų rugsėjį lankydamasis Olandijoje sakė, kad į NATO susitarimus dėl branduolinių ginklų Europoje, be kitų šalių, turėtų būti įtraukta ir Lietuva.
Tinklalapio „Wikileaks“  medžiaga
Tinklalapio „Wikileaks“ medžiaga / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo dienraštis „Vilniaus diena“, remdamasis portale „Wikileaks“ paskelbtu JAV diplomatų susirašinėjimu, branduolinį nusiginklavimą I.Daalderis aptarė su Olandijos užsienio reikalų ministru Mexime Verhagenu.

Poziciją Lietuvos atžvilgiu amerikiečių diplomatas išsakė, kai Olandijos UR ministras pasakė, kad diskutuodamas dėl NATO strateginės koncepcijos jis remia vokiečių siūlymus, susijusius su branduoliniu nusiginklavimu. Kartu M.Verhagenas pabrėžė, kad „blokavo vidines olandų diskusijas dėl branduolinių ginklų buvimo Olandijoje, nes tai apsvarstyti turi NATO“.

„I.Daalderis padėkojo Verhagenui ir pabrėžė, kad sąjungininkų susitarimai dėl branduolinių ginklų Europoje būtų neįkainojami geriems tarpatlantiniams santykiams, į juos turėtų būtų įtraukti QUAD (JAV, ES, Japonija ir Kanada – BNS), 8 šalys, kuriose dislokuoti ginklai, ir, be kitų, Lietuva“, – rašoma „Wikileaks“ paskelbtame dokumente.

Po šio pranešimo, pasak „Vilniaus dienos“, iš JAV ambasados pradėjo eiti pranešimai branduoline tematika. Tačiau „Wikileaks“ šių pranešimo dar nepaviešino.

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė atsisakė komentuoti „Wikileaks“ pranešimus ir pakartojo, kad Lietuva norėtų, jog „pasaulyje būtų susitarimai, kurie mažintų branduolinio ginklo buvimą šitame regione“.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius