Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„WikiLeaks“: Lietuva nenorėjo George'o W.Busho vizito Rygoje dėl Latvijos požiūrio į Rusiją

Nusivylusi Latvijos požiūriu į Rusiją, prieš beveik šešerius metus Lietuva ragino iš Rygos į Taliną perkelti tuomečio Jungtinių Valstijų prezidento George'o W.Busho vizitą, rodo nutekintas JAV diplomatinis dokumentas.
Bushas paskutinėje savo konferencijoje.
G. W.Bushas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Lietuva pradėjo šiurkščią kampaniją perkelti pasiūlyto viršūnių susitikimo vietą iš Rygos į Taliną, kad nebūtų sukurtas įspūdis, jog JAV pritaria Latvijos požiūriui į Rusiją“, – rašoma „WikiLeaks“ dokumente.

Tuometis prezidentas Valdas Adamkus privačiai tvirtino, kad nusprendusi vykti į Antrojo pasaulinio karo pabaigos metines Maskvoje Latvijos vadovė Vaira Vykė-Freiberga suardė Baltijos vienybę ir bando pristatyti Latviją kaip Baltijos lyderę, rašoma Baltijos šalyse dirbusių JAV diplomatų ataskaitoje, kurią skelbia „Russkij reporter“.

Trijų Baltijos šalių ir G.W.Busho susitikimas Rygoje vyko 2005 metų gegužės 7-ąją. Po kelių dienų Maskvoje vyko Antrojo pasaulinio karo pabaigos 60-ųjų metinių minėjimas. Į jį važiavo tik V.Vykė-Freiberga, mat Lietuvos ir Estijos prezidentai kvietimo atsisakė. Tuomet argumentuota skaudžia praeitimi, kad po Antrojo pasaulinio karo Baltijos šalys liko okupuotos Sovietų Sąjungos.

Prieš G.W.Busho vizitą į Latviją Vilniuje, Rygoje ir Taline dirbę Amerikos diplomatai siūlė, kad G.W.Bushas paragintų tris šalis vengti susiskaldymo.

Prieš G.W.Busho vizitą į Latviją Vilniuje, Rygoje ir Taline dirbę Amerikos diplomatai siūlė, kad G.W.Bushas paragintų tris šalis vengti susiskaldymo.

„Rekomenduojame, kad prezidentas G.W.Bushas sušvelnintų reikalavimus palaikyti kurią nors pusę, pabrėždamas mūsų pagarbą ir paramą kiekvienam iš trijų sprendimų kaip atitinkančių kiekvienos šalies interesus; taip pat privačiai paragindamas trejetą pašalinti tai kaip susiskaldymo šaltinį“, – rašoma dokumente.

2005 metais tarp Baltijos šalių prezidentų buvo juntamas susiskaldymas. Pavyzdžiui, kovo mėnesį V.Vykė-Freiberga, priešingai nei V.Adamkus, nepriėmė Estijos vadovo Arnonldo Ruutelio kvietimo atvykti į Taliną paminėti įstojimo į NATO.

Tuomet V.Adamkus viešai sakė, kad „Latvijos prezidentė nuo pat pirmųjų sprendimų išsiskyrė iš Baltijos bendros pozicijos“, tačiau pabrėžė gerbiąs Latvijos vadovės pasirinkimą.

Antrojo pasaulinio karo pabaigos metinių minėjimas Baltijos šalyse nuolat vertinamas prieštaringai. Pernai į 65-ąsias metines vyko Latvijos ir Estijos prezidentai, bet nekeliavo Lietuvos vadovė Dalia Grybauskaitė.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius