Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

WikiLeaks: šeštadienį tarp JAV ir Rusijos pasirašoma START sutartis buvo pasiekta aukojant britų interesus

Šeštadienį tarp JAV ir Rusijos įsigalioja naujoji sutartis START dėl strateginės puolamosios ginluotės arsenalo mažinimo. Pasaulinė bendruomenė sveikina tokį žingsnį, tačiau dabar aiškėja, kokiomis priemonės amerikiečiai pasiekė šį rezultatą. Anot „WikiLeaks“, derybose dėl START Jungtinės Valstijos pažadėjo atskleisti Rusijai neskelbtinos informacijos apie Didžiosios Britanijos branduolinio ginklo arsenalą.
Hillary Clinton.
Hillary Clinton ir Kevinas Ruddas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Miunchene vykstančioje saugumo konferencijoje JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton ir Rusijos užsienio reikalų ministras Segerjus Lavrovas šeštadienį keičiasi sutarties ratifikavimo dokumentais.

Faktas, kad amerikiečiai britų branduolines paslaptis panaudojo sandėriui su rusais, nauja šviesa nušviečia vadinamąją strateginę partnerystę tarp JAV ir Didžiosios Britanijos.Tuo tarpu britų dienraštis „The Daily Telegraph“ atskleidžia, kad derėdamiesi dėl START amerikiečiai sutiko atskleisti rusams informaciją apie kiekvieną „Trident“ tipo raketą, kurią JAV perduos Didžiajai Britanijai. Tai užfiksuota amerikiečių diplomatų susirašinėjimuose, kuriuos viešina svetainė „WikiLeaks“.

Smūgis britams

Gynybos specialistai tvirtina, jog susitarimas tarp JAV ir Rusijos taps smūgiu Didžiosios Britanijos politikai neatskleisti tikslaus savo branduolinio arsenalo masto. Be to, faktas, kad amerikiečiai britų branduolines paslaptis panaudojo siekdami sudaryti sandėrį su rusais, nauja šviesa nušviečia vadinamąją strateginę partnerystę tarp JAV ir Didžiosios Britanijos. 

Nors manyta, kad START sutartis neturės jokio įtakos Didžiajai Britanijai, nutekinti diplomatiniai dokumentai atskleidžia, kad Rusija išnaudojo derybas reikalaudama daugiau informacijos apie britų turimas raketas „Trident“, kurias gamina ir prižiūri JAV.

Vašingtonas 2009 metais bandė gauti Londono sutikimą teikti Maskvai detalius duomenis apie britams perduodamas raketas. Didžioji Britanija atsisakė, tačiau JAV pažadėjo rusams atskleisti britams perduodamų raketų serijos numerius.

„Tai svarbu, nes kol Didžioji Britanija pati skelbdavo, kiek turi raketų, rusai neturėjo jokių instrumentų patikrinti šią informaciją“, – paaiškino profesorius Malcolmas Chalmersas.

JAV ir Rusijos specialistai jau seniai tikrina viena kitos branduolinius ginklus. Tuo tarpu Didžioji Britanija siekė išsaugoti paslapties šydą, kad nuslėptų duomenimis apie palyginti mažą savo arsenalo dydį.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius