Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„WikiLeaks“ vadovas Assange'as kratosi „aukštųjų technologijų teroristo“ etiketės

Tinklalapio „Wikileaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as pirmadienį pasmerkė JAV viceprezidento Joe Bideno pareiškimą, jog jis esąs pavojingas „aukštųjų technologijų teroristas“.
Julianas Assange'as
Julianas Assange'as / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

39 metų australas taip pat sakė Ispanijos dienraščiui „El Pais“, jog jis dabar laikomas „aukštųjų technologijų arešte“.

Praeitą savaitę Britanijos teismas paleido J.Assange'ą už užstatą po to, kai jis buvo suimtas pagal Švedijos išduotą Europos arešto orderį dėl įtariamų seksualinių nusikaltimų prieš dvi moteris.

J.Bidenas praeitą sekmadienį buvo paklaustas, ar J.Assange'ą reikėtų laikyti aukštųjų technologijų teroristu, ar demaskuotoju, panašiu į tuos, kurie 1971 metais paskelbė „Pentagono popierius“ – griežtai įslaptintų dokumentų rinkinį, atskleidusį JAV karinę politiką Vietname.

Viceprezidentas atsakė: „Sakyčiau, kad jis yra arčiau aukštųjų technologijų teroristo“.

J.Bidenas pridūrė, kad JAV teisingumo departamentas svarsto, kokių teisinių priemonių būtų galima imtis prieš šį Australijos pilietį.

Tačiau J.Assange'as replikavo, jog „terorizmas apibrėžiamas kaip smurto naudojimas politiniams tikslams“.

„Bideno administracija toliau puola prieš mūsų organizaciją ir žiniasklaidą, siekdamas smurtinių arba politinių tikslų. Taigi kas teroristai?“ – klausė jis.

J.Assange'as sukėlė įtūžį Vašingtonui, įgijęs apie 250 tūkst. konfidencialaus JAV diplomatinio susirašinėjimo dokumentų ir dalimis juos viešindamas savo tinklalapyje. Jau paskelbtoje medžiagoje buvo nemažai įvairių šalių vyriausybes kompromituojančios informacijos.

„WikiLeaks“ vadovas skundėsi „El Pais“, jog jis yra laikomas „aukštųjų technologijų arešto sąlygomis“.

„Tai yra, turiu dėvėti elektroninius “papuošalus„, o tai reiškia, jog man išėjus iš namo ne (teismo) nustatytu laiku, įsijungtų aliarmas. Labai orveliška“, – sakė jis.

J.Assange'as taip pat nurodė, jog jis taip pat privalantis kasdien registruotis policijoje, todėl negali išvykti per toli nuo namų.

„Tai trukdo mano darbui – reiškia, kad negaliu slapta susitikti su vyriausybės šaltiniais arba kitais, kurie galbūt norėtų man padėti, – aiškino jis. – Tai reiškia, jog daug lengviau stebėti mano ryšius. Tai smarkiai ir neteisingai trikdo mano darbą“.

Šiuo metu J.Assange'as apsistojęs vienam jo draugui priklausančiai vaizdingoje 240 hektarų ploto Elingam Holo viloje Anglijos rytuose, kur privalės būti, kol svarstoma dėl jo ekstradicijos Švedijai.

Šis procesas gali užtrukti kelis mėnesius. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius