Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 08

Maistas, kuris auga ant sienų: mokslinės fantastikos idėja tampa tikrove

Įsivaizduokite, kad panorėję pasigaminti šviežių salotų galėtumėte paprasčiausiai ištiesti ranką ir pasiskinti salotos lapų ir šviežių petražolių... nuo virtuvės sienos.
„Vertical Field“
„Vertical Field“ / Facebook.com

Arba jei prekybos centro daržovių skyrius būtų panašus į kabantį sodą, kuriame raudonėliai ir bazilikai ne gulėtų supakuoti į plastiką, o tiesiog augtų lentynose. Netrukus tai gali tapti tikrove – Izraelio žemės ūkio technologijų startuolis „Vertical Field“ pasitelkęs geoponikos technologijas, žemės ūkio žinias ir išmanųjį projektavimą, sukūrė vertikalius daržus, galinčius visiškai funkcionuoti miesto aplinkoje – tai reiškia, kad galbūt netrukus šviežią derlių bus galima užsiauginti tiesiog miestuose.

Pati vertikalių ūkių (angl. vertical farming) idėja nėra nauja ir siekia XX amžiaus pabaigą, tačiau šis 2006 metais veiklą pradėjęs Izraelio startuolis, kurį prieš kiek daugiau nei metus žurnalas „Silicon Review“ buvo įtraukęs į „50 novatoriškų įmonių, į kurias 2019 metais bus verta atkreipti dėmesį“ („50 Innovative Companies to Watch in 2019“) sąrašą, išsiskiria itin novatorišku požiūriu ir ambicijomis.

„Vertikalūs daržai gali tapti revoliuciniu būdu auginti žalumynus ir prieskonines žoleles – ir maistinius augalus būtų galima auginti toje pačioje vietoje, kur jie ir būtų vartojami“, – sako „Vertical Field“ generalinis direktorius Guy Elitzuras, kuris tikisi, kad jo vertikaliais ūkiais susidomės mažmeninės prekybos tinklai ir restoranai Jungtinių Valstijų miestuose.

Pasak Guy Elitzuro, toks žalumynų auginimo metodas ne tik skatina tvarią gyvenseną ir daro teigiamą poveikį aplinkai, bet ir siūlo tikrą ir lengvai pritaikomą alternatyvą tradiciniam žemės ūkiui. „Tokie miesto ūkiai suteikia naują reikšmę terminui „nuo daržo iki stalo“, nes prekybos centruose, restoranuose ar kitose mažmeninės prekybos vietose klientai praktiškai gali patys prisiskinti šviežių, čia pat vietoje užaugintų žalumynų ir prieskoninių žolelių“, – priduria jis.

Ši novatoriška technologija gali ypač praversti miestuose, kur vietos tradicinei žemdirbystei tiesiog nėra. Ant dirvožemiu padengtos platformos galima auginti šimtus augalų rūšių – be pesticidų, ir uždarose patalpose, ir lauke – ir tam nereikia jokių ypatingų įgūdžių.

Nuo panašių kitose šalyse bandomų projektų šios įmonės vertikalieji daržai skiriasi tuo, kad yra ne tik labai paprasti naudoti, bet ir mobilūs – vertikalios skirtingų dydžių kilnojamos platformos tilptų į automobilių stovėjimo aikšteles, taigi prekybos centrai ir maisto prekių parduotuvės galėtų čia pat auginti ir pardavinėti įvairius žalumynus ir daržoves, o prireikus perstumdyti tokius „daržus“.

Pasak šios technologijos entuziastų, ji turi daugybę privalumų – taupo išteklius, nereikalauja daug žmogaus darbo, nebelieka gabenimo ir sandėliavimo išlaidų, sukuriama mažiau atliekų, maistas bus šviežias ir švarus, galima apsieiti be pesticidų, be to, tokias mobilias dirvožemio platformas būtų galima lengvai pritaikyti konkrečiai aplinkai.

Kitas svarbus argumentas – dabar dėl COVID-19 pandemijos maisto tiekimo grandinei kyla didesnis pavojus labiau nei bet kada anksčiau, todėl auga poreikis rasti būdų, kaip maistą vartotojams tiekti kuo lengviau ir greičiau.

Belieka kiek palaukti ir pamatysime, kaip seksis šiai naujai daržininkystės technologijai – galbūt netrukus iš tiesų raškysime salotas tiesiog nuo parduotuvės sienos?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius