-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VLK: internetu galima sužinoti, ar esate draustas sveikatos draudimu

Pastaruoju metu vis dažnesni atvejai, kai žmonės tik gydymo įstaigose sužino, kad nėra drausti privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) ir negali pasinaudoti nemokamomis gydymo paslaugomis.
Moteris naršo internete
Moteris naršo internete / 123RF nuotr.

Dėl to neretai kyla nesusipratimų. Reaguodama į tai, Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) informuoja, kaip neišeinant iš namų ar darbo vietos galima pasitikrinti, ar esi draustas – tereikia užsukti į VLK interneto svetainę www.vlk.lt

Apmaudu, jei susiduriama su tokiais keblumais sunkiai susirgus, kai prireikia medikų pagalbos. Kartais ligoniui atskubėjus į gydymo įstaigą paaiškėja, kad jis nėra draustas PSD arba jo draudimas yra nutrūkęs, todėl jis negali gauti nemokamų paslaugų. Taip nutinka dėl įvairių priežasčių: dėl informacijos apie savarankiškai mokamas PSD įmokas (90 litų) stokos, dėl vėluojamų mokėti arba per mažų sumokamų įmokų.  

Kaip pasitikrinti draustumą?

Norintiesiems įsitikinti savo draustumu VLK primena, kad pasitikrinti, ar esate apdraustas PSD, galima VLK svetainės www.vlk.lt skyrelyje „Pasitikrinkite savo draustumą privalomuoju sveikatos draudimu“. Tai patogi galimybė gyventojams negaištant laiko pasitikrinti, ar jie yra apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu.

Kiekvienas žmogus minėto skyrelio skiltyje „Draudžiamojo paieška“ įrašęs asmens kodą arba draudžiamojo asmens identifikacinį kodą gali pasitikrinti, ar yra apdraustas PSD. Jokių asmens duomenų pagal Jūsų įvedamus duomenis sistema nepateikia: gaunamas tik atsakymas „apdraustas“ arba „neapdraustas“. Taigi, jei oranžiniame fone pasirodys įspėjamasis ženklas ir užrašas „neapdraustas“, būtina nedelsiant pasirūpinti savo draudimu. Kilus neaiškumų, patariame skambinti ligonių kasų bendruoju telefono numeriu 8 700 88888 arba rašyti el. pašto adresu info@vlk.lt .

„Galimybė internetu pasitikrinti, ar esate apdraustas, atsirado 2011 metų pabaigoje, įdiegus Draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu registrą. Tai valstybinis registras, kuriame ne tik registruojami draudžiamieji, bet ir nustatomas asmens apdraustumas bei jo galiojimas, klasifikuojami apdraustieji. Jame registruojami visi šalies gyventojai – Lietuvos piliečiai, nuolat gyvenantys Lietuvoje, užsienio šalių piliečiai, nuolat gyvenantys Lietuvoje, laikinai čia gyvenantys ir teisėtai dirbantys užsieniečiai bei nepilnamečiai jų šeimos nariai, įskaitant valstybės globojamus užsieniečius“, – aiškino VLK Draudžiamųjų įskaitos poskyrio vedėja Natalija Jelenskienė.

N. Jelenskienės teigimu, žmonės iš šio registro išregistruojami tik tuomet, kai, deklaravę išvykimą iš Lietuvos, netenka draudžiamojo statuso. Taip pat išregistruojami užsieniečiai, kurių leidimų gyventi Lietuvoje galiojimas pasibaigia, kurie nutraukia darbo sutartis ar bet kokią ekonominę veiklą Lietuvoje. Tuo tarpu atvykę į Lietuvą ir deklaravę atvykimą bei gyvenamąją vietą Lietuvos piliečiai į šį registrą tuoj pat įregistruojami.

Apie draustumą – ir per el. bankinkystę 

Asmens draudimo istorija ir kita VLK kaupiama asmens informacija prieinama tik galintiems prisijungti prie Elektroninių valdžios vartų www.epaslaugos.lt – viešųjų e. paslaugų sistemos, kurioje kaupiami valstybės institucijų tvarkomi duomenys. Prie Elektroninių valdžios vartų prisijungti gali identifikuoti interneto bankininkystės naudotojai arba el. parašo sertifikato, skirto asmeniui identifikuoti, naudotojai. Į Elektroninius  valdžios vartus galima patekti ir per VLK interneto svetainės skilties „Paslaugos“ skyrelį „Elektroninės paslaugos“.

Detalią draustumo informaciją sudaro asmens duomenys, todėl ji prieinama tik identifikuotiems Elektroninių valdžios vartų naudotojams. Sistemoje www.epaslaugos.lt  kaupiama informacija apie gyventojų prisirašymą prie gydymo įstaigos, apie suteiktas ambulatorinio gydymo paslaugas. Šiuos duomenis teikia gydymo įstaigos, sudariusios sutartis su ligonių kasomis.

Šiuo metu besidomintieji gali gauti nemažai informacijos apie jiems suteiktas ambulatorines paslaugas pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigose. Šių įstaigų pateikiami duomenys yra išsamūs: nurodomas gydymo įstaigos pavadinimas ir registro kodas, asmens apsilankymo gydymo įstaigoje data, gydytojo pavardė, paslaugos pavadinimas, diagnozė ir kita.

Skelbiamos laisvos vietos gydymo įstaigose

Be to, jau ne vienerius metus VLK interneto svetainėje galima sužinoti apie laisvas vietas medicininės reabilitacijos paslaugas teikiančiose įstaigose pagal gydymo rūšis.

VLK specialistai, bendradarbiaudami su reabilitacijos ir sanatorinio gydymo paslaugas teikiančiomis įstaigomis, skelbia gyventojams naudingą informaciją minėtos interneto svetainės skyrelyje „Medicininė reabilitacija“. Jame informuojama apie laisvas vietas vaikų bei suaugusiųjų reabilitacijos įstaigose pagal gydymo rūšis, nurodomi šių įstaigų adresai, telefonai. Tai pagalba pacientams ir gydytojams, siunčiantiems ligonį į minėtas gydymo įstaigas.

Taigi ligonių kasų interneto svetainėje galima greitai rasti naudingą informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius