-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ajatola Irane su šunimis kovoja fatvomis

„Nešvarūs“ šunys neturėti būti laikomi kaip naminiai gyvūnai, skelbia įtakingas islamo šventikas iš Irano, didysis ajatola Naseras Makaremas Shirazis.
Didysis ajatola Naseras Makaremas Shirazis
Didysis ajatola Naseras Makaremas Shirazis / Kadras iš „YouTube“

Vyresnysis islamo šventikas net paskelbė specialų religinį įsakymą – fatvą – nurodydamas tikintiesiems, kad šunys yra „nešvarūs“ padarai ir jie neturėtų būti laikomi kaip naminiai gyvūnai, pranešė „Reuters“.

N.M.Shirazis pripažįsta, kad Korane nėra griežto draudimo turėti kontaktų su šunimis, tačiau jis pabrėžia, jog būtina atsižvelgti į islamo tradicijas. „Mes turime daugybę pasakojimų islamo kultūroje, kuriuose sakoma, kad šunys yra nešvarūs“, – cituojamas ajatola.

N.M.Shirazis taip pat rado kitą priežastį, dėl kurios šunų kaip augintinių laikymas namuose yra netinkamas elgesys tikram musulmonui. „Draugystė su šunimis yra aklas Vakarų mėgdžiojimas, – pareiškė ajatola. – Vakaruose yra daugybė žmonių, kurie myli savo šunis labiau nei savo žmonas ar vaikus.“

86-erių metų didysis ajatola N.MShirazis yra įtakingas šiitų šventikas Irane. Po Irano islamo revoliucijos 1979-aisiais jis kurį laiką dirbo Atstovų taryboje ir yra vienas pagrindinių pirmosios dabartinio Irano konstitucijos autorių. Dabartiniu metu jis neužima jokių valstybinių pareigų, tačiau jo įtaka išlieka nemaža. Pavyzdžiui, kai Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas pabandė leisti moterims eiti į stadioną stebėti futbolo varžybų, N.M.Shirazis išleido tam prieštaraujančią fatvą.

Kaip pažymi užsienio žiniasklaida, Irane priimtinas šunų kaip sargų ar gyvulių bandų ganytojų laikymas. Tačiau iraniečiai, kurie vežiojasi šunis savo automobiliuose arba vedasi juos į viešas vietas, gali būti sustabdyti policijos pareigūnų ir nubausti pinigine bauda ar sulaukti dar griežtesnės bausmės.

2008-aisiais pasaulį pasiekė žinia apie tai, kad 70-metis Teherano priemiesčio gyventojas buvo pasiųstas keturiems mėnesiams į kalėjimą ir nuplaktas 30-čia kirčių už tai, kad į gatvę išsivedė savo šunį. Islamo teisėjas nusprendė, kad senolis tokiu savo poelgiu „sutrikdė viešąją tvarką“.

Tuo pat metu prezidento M.Ahmadinejado poelgis sukėlė daugybę diskusijų visoje šalyje – jis Vokietijoje įsigijo keturis šunis, sumokėdamas po 110 tūkst. eurų už kiekvieną. Irano naujienų agentūra „Fars“ vėliau net išplatino specialų pranešimą, paaiškinantį tokį šalies vadovo poelgį: „Šių šunų įsigijimas buvo leistas fatva, kurią paskelbė keli ajatolos. Jie sankcionavo šitų gyvūnų naudojimą, jeigu tik vienintelis to tikslas bus asmens saugumo užtikrinimas, o jokios religinės taisyklės nebus pažeistos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius