-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus savivaldybė pažadėjo: gyvūnų populiacija bus mažinama jų nemarinant

Balandį Vilniuje, kaip tikimasi, turėtų startuoti bendras sostinės savivaldybės ir Austrijos fondo „Vier Pfoten“ („Keturios letenėlės“) projektas, kurio tikslas – humaniškais būdais mažinti beglobių gyvūnų populiaciją mieste. Ilgai dvejojusi ir koregavusi sąlygas savivaldybė vis dėlto priims austrų labdarą, o pati fondui suteiks patalpas įsikurti.
Reg. Nr. 326 (SUSIRGO IR NEIŠGYVENO)
Vilniuje ketinama beglobių gyvūnų populiaciją mažinti juos sterilizuojant, o ne marinant. / LGGD nuotr.

Sutartis su Austrijos fondu kol kas nepasirašyta. Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Milėnas tikina, kad pasirašymą pristabdė patys austrai, iki šiol neatsiuntę sutarties. „Viskas nuspręsta, sutarta, kad jie Lietuvai suteiks labdarą, mes tik kai kuriuos įsipareigojimus prisiėmėme. Kai tik sutartis bus atsiųsta, mes ją iš karto pasirašysime“, – užtikrino V.Milėnas.

Vilniaus savivaldybės įsipareigojimai nėra itin dideli. Fondui ketinama suteikti patalpas, kuriuose bus elektra, vandentiekis ir kanalizacija, už šių patalpų išlaikymą savivaldybė ir mokės. Fondas ketina pasiūlyti savo patirtį, kaip mažinti benamių gyvūnų – kačių ir šunų – skaičių jų nežudant. Dabar Vilniuje sugaunami benamiai gyvūnai patenka į bendrovės „Grinda“ darbuotojų rankas ir kartais net nelaukiant įstatymo reikalaujamo 14 dienų termino numarinami.

Reikia žmones auklėti, kad pasiimdami gyvūnus būtų atsakingi. Bet turime tokius žmones, kokius turime, – neslėpė V.Milėnas.Užsienio šalių patirtis rodo, kad gyvūnų gaudymas ir migdymas ne tik etiniu, bet ir ekonominiu požiūriu yra visiškai neveiksmingas metodas. Benamių gyvūnų populiacijos kontroliavimas juos pagaunant, sterilizuojant ir paleidžiant gyventi į tą pačią aplinką veikia kur kas efektyviau. Toks gyvūnas pažįsta aplinką, moka joje išgyventi, o sterilizuotas nebekovoja dėl priešingos lyties, neveda palikuonių.

Fondo „Vier Pfoten“ atstovai atvyks į Vilnių su savo gyvūnų gaudymo ir veterinarine įranga, gaudys ir sterilizuos gyvūnus, apmokys vietinius veterinarijos gydytojus, kurie vėliau projektą galės tęsti. Prieš paleidžiant į laisvę gyvūnai bus skiepijami nuo pasiutligės ir žymimi.

„Man kaip žmogui sterilizacija nelabai priimtina, nes aš pats turiu gyvūnų, tai niekada to nedaryčiau. Be viso šito reikia žmones auklėti, kad pasiimdami gyvūnus būtų atsakingi. Bet turime tokius žmones, kokius turime“, – savo nuomonės apie tokį gyvūnų populiacijos mažinimą neslėpė V.Milėnas.

Iki šiol Vilniaus savivaldybė rinkosi lengviausią kelią: benamiai gyvūnai buvo gaudami, patekdavo į „Grindos“ gyvūnų globos namus, o ten jų laukia vienintelis kelias – gyvūnai numarinami. Tik nedidelę jų dalį pavyksta išgelbėti gyvūnų globa besirūpinantiems savanoriams. Lietuvos gyvūnų globos draugijos gyvybės vagonėliai stovi „Grindos“ teritorijoje, nors šios įmonės vadovai neslepia, kad savanorių savo kaimynystėje nepageidauja. „Grindos“ paslaugos gaudant ir marinant beglobius gyvūnus miestui per metus kainuoja apie milijoną litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius