Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ramygaloje senolė keturkojus laiko kaip kankinius

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektorė skubos tvarka kreipėsi į teismą dėl daugiau nei 25 netinkamai laikomų ir prižiūrimų šunų konfiskavimo iš Ramygalos gyventojos. Neprižiūrimiems gyvūnams reikalinga skubi medicinos pagalba ir tinkama priežiūra.
Keturkojai priversti gyventi tokiomis sąlygomis.
Ramygalietės šunys priversti gyventi tokiomis sąlygomis. / GGT „Pifas“ nuotr.

Antradienį gyvūnų gerovės tarnybos „Pifas“ direktorė Brigita Kymantaitė nuvyko patikrinti gauto pranešimo apie Ramygaloje, viename Krekenavos gatvės name ir jo kieme, netinkamai laikomus šunis. Atsivėręs vaizdas sukėlė šoką. Įvairiais rakandais ir šiukšlėmis užverstame kieme stovėjo sugriuvusios šuns būdos ir metalinės dėžės, prie kurių buvo pririšti 15 šunų. Šunys labai trumpomis grandinėmis buvo pririšti ir kieme esančiuose sugriuvusio tvarto pastatuose. Prie daugumos šunų nebuvo matyti jokio indelio.

GGT „Pifas“ nuotr./Vienas iš Ksaveros V. augintinių
GGT „Pifas“ nuotr./Vienas iš Ksaveros V. augintinių

Kieme esantis apleistas namas buvo užrakintas, langai purvini ir užšalę, tačiau iš jo girdėjosi garsus šunų lojimas. Pro plyšius matėsi, kad name yra uždaryti dar apie 10 šunų, kelios katės. Viena name pastebėta katė atrodė serganti, ji vos judėjo, jos akys buvo užpūliavusios. Visoje teritorijoje buvo suskaičiuota apie 25 šunys. Namo savininkės 74 metų ramygalietės Ksaveros V. nebuvo.

Skubiai į vietą atvyko ir Panevėžio VMVT atstovė inspektorė Laima Šomkienė. Netrukus atvyko ir pati namo šeimininkė. Senolė aiškiai nesuvokė, kad jos gyvūnai yra netinkamai laikomi. Ji numėtė po kelias riekes batono pririštiems šunims, vijo nekviestus svečius lauk ir grasino nusižudyti, jei gyvūnai bus iš jos paimti. Ji kategoriškai atsisakė atiduoti šunis, teigdama, kad šunis ji veisia, o jauniklius po 10 litų parduoda atvykstantiems vyrukams, kurie išveža šunelius į Prancūziją... Paskutinį kartą už parduotus šunis ji gavo 105 litus.

Kai šeimininkė pakluso ir atrakino namo duris, VMVT inspektorė ir „Pifo“ direktorė pamatė dar šiurpesnį vaizdą – 10 šunų beveik gyveno savo išmatose, name tvyrojo nepakenčiama smarvė. Patys gyvūnai buvo bailūs – vieni lojo, kiti bandė slėptis.

GGT „Pifas“ nuotr./Serganti katė
GGT „Pifas“ nuotr./Serganti katė

Kaimynai papasakojo, kad tokia situacija tęsiasi jau apie 10 metų, šunys keičiasi, tačiau jų skaičius daugmaž toks pats. Šeimininkė ir jos neįgalus sūnus gyvena nuomojamame bute kitame tos pačios gatvės gale. Čia ji žiemą užsuka tik šunų pašerti, geriausiu atveju – vieną kartą per dieną.

Ramygalos seniūnas VMVT atstovei teigė, kad jis neturėjo galimybės ką nors pakeisti. Gyvūnų savininkė nesutinka atiduoti gyvūnų, o paimti iš jos prievarta negalima.

GGT „Pifas“ nuotr./Šeimininkė nieku gyvu nesutinka atiduoti netinkamai laikomų gyvūnų.
GGT „Pifas“ nuotr./Šeimininkė nieku gyvu nesutinka atiduoti netinkamai laikomų gyvūnų.

Pagal galiojantį Lietuvos Respublikos gyvūnų globos įstatymą valstybinė institucija gali pateikti teismui ieškininį pareiškimą, kad jis būtų skubiai išnagrinėtas, jei dėl savininko kaltės gyvūnams gresia neišvengiama žūtis nuo bado, troškulio, žemos ar aukštos temperatūros ar kitų nuo gyvūno savininko priklausančių aplinkybių.

Teismas, gavęs ieškininį pareiškimą, kad dėl savininko kaltės gyvūnams gresia žūtis, per 3 darbo dienas priima sprendimą dėl gyvūno (gyvūnų) likimo. Teismas, nusprendęs paimti gyvūną iš savininko, nustato, kad sprendimas būtų skubiai įvykdytas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius