Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„SOS gyvūnai“ sieks tapti pirmąja oficialia gyvūnų prieglauda Lietuvoje

Pavasario pradžioje VšĮ „SOS gyvūnų“ laukia malonūs rūpesčiai – kartu su savo globotiniais „SOS gyvūnų“ savanoriai pakvies į naujos prieglaudos Vilniaus pakraštyje (Minsko pl. 33A, Vilnius) atidarymo šventę.
„SOS gyvūnų“ prieglaudoje
„SOS gyvūnų“ prieglaudoje / „SOS gyvūnų“ nuotr.

Naujoji „SOS gyvūnų“ prieglauda, pastatyta iš pavienių aukų ir lėšų gautų 2 proc. nuo GPM, yra daugiau nei 100 kv. m. ploto, suskirstyta į atskiras patalpas, kuriose galima bus laikyti skirtingos būklės ir skirtingų rūšių gyvūnus. Projektuojant naująją prieglaudą, buvo remtasi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) patvirtintais Veterinarijos reikalavimais gyvūnų globos namams, užsienio šalių patirtimi, jau esamų prieglaudų projektais ir rekomendacijomis. Šiais reikalavimais remtąsi siekiant iš VMVT gauti oficialų gyvūnų prieglaudos statusą.

SOS gyvūnų nuotr./SOS gyvūnų prieglaudos globotinis Baris
„SOS gyvūnų“ nuotr./„SOS gyvūnų“ prieglaudos globotinis Baris

„SOS gyvūnų“ prieglauda – tai vieta, kurioje visi gyvūnai bus laikomi tol, kol jiems bus surasti nauji šeimininkai. Per praeitus metus mūsų prieglaudoje nebuvo užmigdytas nė vienas gyvūnas, pas mus nėra vartojamas žodis „neperspektyvus“. Lietuvoje esame pirmieji iki subtilybių išsinagrinėję tokio tipo statinių projektus ir ypatybes. Konsultavomės ir patirties sėmėmės iš užsienio šalių specialistų, todėl labai didžiuojamės ir galime drąsiai sakyti, kad viską suplanavome tikrai kruopščiai ir kokybiškai, kad prieglauda nesusidėvėtų per pirmuosius jos eksploatacijos mėnesius ir gyvūnai būtų maksimaliai apsaugoti nuo infekcinių ligų plitimo. Oficialus, įstatymais patvirtintas prieglaudos statusas mums yra svarbus, kadangi galime judėti pirmyn siekdami užtikrinti gyvūnų gerovę Lietuvoje, galime dalyvauti įvairiuose tarptautiniuose projektuose, diskusijose“, – pasakoja „SOS gyvūnų“ vadovė Ilona Reklaitytė-Mezenceva.

2010 m. VšĮ „SOS gyvūnai“ įsigijo 30 a. ploto žemės sklypą Minsko plente, Vilniaus miesto pakraštyje, į kurį iš Žalgirio g. persikėlė jau nuo 2011 m. lapkričio pradžios. Pagrindiniame „SOS gyvūnų“ prieglaudos pastate planuojama gyvūnų laikymo zona, lankytojų ir gyvūnų priėmimo vieta (procedūrinis kabinetas), persirengimo kambarys personalui. Kieme jau pastatyti šunų voljerai, įrengta vedžiojimo aikštelė ir mobilusis „SOS gyvūnų namelis“. Prieglauda suprojektuota taip, kad vėliau galima būtų pastatyti papildomus blokus ir ją didinti. Pradžiai suplanuoti 3 kambariai, kuriuose bus galima laikyti po 18 šunų ir 3 kambariai, kuriuose bus galima laikyti po 48 kates.

SOS gyvūnų nuotr./SOS gyvūnų prieglaudos globotiniai
„SOS gyvūnų“ nuotr./„SOS gyvūnų“ prieglaudos globotiniai

Ypatingas dėmesys skirtas užsienio specialistų rekomendacijoms dėl tinkamiausių medžiagų grindų dangai, vandens nuotekų sistemai, ventiliacijai, garso izoliacijai ir natūraliam apšvietimui, kad patalpos sukeltų kuo mažiau streso globotiniams, būtų patogios juos prižiūrintiems savanoriams ir kuo malonesnės lankytojams.

„Ši prieglauda mums nepaprastai svarbi, kaip ir visiems mus parėmusiems žmonėms. Mes esame nepaprastai dėkingi visiems prisidėjusiems prie šio kilnaus tikslo. Taupant kiekvieną centą, daugumą lauko ir vidaus tvarkymo darbų spaudžiant šaltukui ar lyjant lietui atliko mūsų nuostabūs savanoriai. Nuosava žemė mums pagaliau leido pasijusti tvirtai – nebereikės nuomos, prieglauda turės pastovų, aptvertą ir pagal savo poreikius pritaikytą kiemą, esantį atokiau nuo gyvenamųjų namų. O ką jau kalbėti, kad nereikės semtis vandens iš šulinio – turėsime iš čiaupo bėgantį vandenį!“, – sako „SOS gyvūnų“ vadovė.

SOS gyvūnų nuotr./SOS gyvūnų prieglaudoje
„SOS gyvūnų“ nuotr./„SOS gyvūnų prieglaudoje“

„SOS gyvūnų“ prieglauda yra daugiausiai gyvūnų priglaudžianti organizacija Lietuvoje. 2008 metų vasarą, gavę pirmąją 2 proc. paramą, „SOS gyvūnai“ įsigijo mobilų namelį ir jame įkūrė nedidukę prieglaudėlę, pavadintą „SOS gyvūnų nameliu“. 2009 m. už gautas lėšas buvo nupirktas naujosios prieglaudos pastatas, o 2010 m. – sklypas Minsko plente.

2011 m. „SOS gyvūnai“ įsigijo 2 medinius namelius-vagonėlius, stovinčius prie pagrindinio prieglaudos pastato Minsko pl. 33A. Gautos lėšos taip pat skiriamos gyvūnų gydymui, maistui, priežiūrai, skiepams ir sterilizacijai. Šiuo metu „SOS gyvūnų“ prieglaudoje glaudžiasi 58 šunys ir 50 kačių, savanoriauja 15 asmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius