Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užmigdytas baltasis lokys Kasparas bus paverstas iškamša Tado Ivanausko zoologijos muziejuje

Sausio 18 d. Kauno zoologijos sode buvo užmigdytas žmonių numylėtinis 17 metų baltasis lokys Kasparas. Gyvūnui ant kojos buvo atsivėrusios negyjančios žaizdos, koja gangrenavo. Galūnės amputacija, specialistų teigimu, daugiau nei pusę tonos svėrusio plėšrūno nebūtų išgelbėjusi. Užmigdytas lokys perduotas Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejui.
Baltasis lokys Kasparas
Baltasis lokys Kasparas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kito lokio zoologijos sodas įsigyti neketina, nes voljeras tokiems dideliems gyvūnams yra per mažas.

15min.lt primena, kad Kasparo sveikatos būklei pablogėjus ir sustiprėjus skausmams, penktadienį susirinko komisija, kuri, įvertinusi esamą situaciją ir gyvūno gerovę, nutarė nedelsiant taikyti eutanaziją. 

Kentė didelius skausmus

„Skrodimo rezultatai parodė, kad dešinėje Kasparo kojoje buvo susidarę daugybiniai flegmoniniai pūliniai, kurie kėlė gyvūnui didelį skausmą. Kol kas patvirtinti, ar lokys sirgo vėžiu, negalime. Yra paimti audiniai ir bus daromi citologiniai, histologiniai tyrimai“, – pirmadienį sakė Lietuvos zoologijos sodo  reklamos vadybininkė Rasa Jautakienė.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Zoologijos sodo gyventojai

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lokys Kasparas

Jos teigimu, buvo padaryta viskas, kas galėjo padėti išgelbėti lokį. Kauno zoologijos sodas konsultavosi su LSMU Veterinarijos klinikos, privačių gydyklų, užsienio zoologijos sodų specialistais, tačiau taikytas gydymas nepadėjo. Kasparas kentė didelius skausmus, paskutinėmis savaitėmis jam nepadėjo net stiprūs nuskausminamieji vaistai.

„Tai skaudi netektis. Visi jį mylėjome, visi aplankydavome kone kiekvieną dieną. Jo mums trūks. Sunku pasakyti, ar ligai įtakos turėjo per mažas netinkamas voljeras, nes prieš tai jame gyvenusi lokė Maša sulaukė 33 metų“, – svarstė R.Jautakienė.

Ji patvirtino, kad Kasparo kūnas perduotas Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejui. Iš jo ketinama padaryti eksponatą.

Susirgo prieš 2 metus

„Prieš dvejus metus buvo pastebėta nedidelė žaizda, davėme antibiotikų ir ji sugijo. Kitais metais žaizda atsinaujino, jis buvo pradėjęs šlubuoti. Rugpjūtį buvo padaryta rentgeno nuotrauka ir pastebėta, kad yra kaulinio audinio pažeidimas pėdoje. Tada žaizda buvo dar nedidelė. Jis daug kartų buvo migdytas, kad būtų išvalyta žaizda. Situacija labai pablogėjo po Naujųjų metų, nors prieš tai dar turėjau viltį. Tačiau kai gyvūną matai kasdien, tai matai, kad jam blogėja. Praeitą pirmadienį jam pasidarė visai blogai, koja pradėjo kraujuoti, visai nesimaitino. Penktadienį, kai jis užmigo, man pasidarė lengviau“, – sunkiai rinkdama žodžius kalbėjo Kauno zoologijos sodo Žinduolių skyriaus vedėja Angelė Grėbliauskienė.

Jos teigimu, kiti zoologijos sodo gyventojai, kurių yra apie 2 tūkst., šiuo metu ypatingai sunkiomis ligomis neserga.

Kito lokio įsigyti neketina

Zoologijos sodas kol kas nesvarsto galimybės įsigyti kitą baltąjį lokį. Šiuo metu atliekama sodo galimybių studija, daromas detalusis planas ir tik tuomet bus sprendžiama, kaip keisis Lietuvos zoologijos sodas.

Koks likimas laukia Kasparo voljero – dar neaišku. Jis gali būtų pritaikytas kitiems gyvūnams. Kitoje voljero pusėje bus įkurdytos konfiskuotos rudosios meškos.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lokio Kasparo voljeras  tuačias
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lokio Kasparo voljeras – tuščias

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius