Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vos pabudusios erkės jau pražudė kelis keturkojus

Kovo viduryje pabudusios erkės jau tyko aukų, o pirmosios, kaip visuomet, būna keturkojai. Miško vietovėmis su šuneliais vaikštantys žmonės turėtų būti itin atidūs ir imtis visų priemonių, kad jų augintiniai neužsikrėstų mirtina liga – babezioze.
Erkė
Erkė / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Nuo šios ligos kovą ir balandį Klaipėdoje jau mirė keli šunys. Apsisaugoti nuo baisias ligas pernešančių erkių turėtų nepamiršti ir žmonės.

Babeziozė – tai erkių pernešama, kraujo raudonuosius kūnelius pažeidžianti liga, kurią sukelia Babesia pirmuonys. Kadangi pastaruoju metu Lietuvoje buvo palyginus šiltos žiemos, išgyveno daug erkių, todėl ši liga labai paplito. Anot veterinaro Lino Varanausko, šie parazitai apsigyvena eritrocituose ir juos ardo, organizmas ima vis silpti, nes organai negauna deguonies. Užsikrėtę šia liga šunys nusilpsta, jiems pakyla temperatūra, nebevalgo, sunkiai bepaeina. Įsisiurbus erkei babeziozė stipresniam šuniui gali pasireikšti ir po kelių savaičių, tačiau augintinis tiesiog akyse ima blogti.

Anot veterinaro Vyganto Skersio, erkės jau labai aktyvios, nes joms aukštos temperatūros nereikia, pabunda ir esant 6 laipsnių šilumai. „Ši sezoną jau yra žuvusių šunelių“ , – apgailestavo V.Skersis. Kai kurie gyvūnai įsimetus ligai staiga miršta. Anot V.Skersio, taip nutinka silpnesnio imuniteto gyvūnams, jaunikliams ar pagyvenusiems šunims.

Stiprūs vaistai arba išgelbsti gyvybę, arba nebepadeda, nes liga būna pažengusi per toli.

L.Varanauskas rekomendavo gyvūnų augintojams pasirūpinti veiksmingomis apsaugos priemonėmis nuo erkių – lašeliais ar antkakliais. Anot L. Varanausko, derėtų nepagailėti keliais litais daugiau ir įsigyti iš tiesų patikimų bendrovių gaminamas priemones. „Antkaklis už 8 Lt ir padeda kaip už 8 Lt, o po to būna daug šeimininkų ašarų. Praėjus daugiau laiko mes nebegalime padėti“,  – sakė veterinaras. Į jo kliniką atneštas vienas šunelis šiemet taip pat neišgyveno.

Babeziozė gydoma itin stipriais leidžiamais vaistais, šunis nuo jų supykina, ima viduriuoti. Stiprūs vaistai arba išgelbsti gyvybę, arba nebepadeda, nes liga būna pažengusi per toli.

Žmonių neužkrėtė

Pasak Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistės Vilijos Pečkauskienės, kovo 12 pabudusios erkės Klaipėdos gyventojų kol kas neužkrėtė. „Šunys landžioja pakrūmėmis, braukia kailiu per krūmus, žolę, jie greičiau pasigauna parazitų, žmonės elgiasi saugiau“ , – sakė V. Pečkauskienė.

Konferencijoje prieš keletą dienų dalyvavusi moteris teigė, kad erkių populiacija vis gausėja, didėja plotai, kuriose jos randamos.

„Konferencijoje sulaukėme pagyrų, kad Klaipėdos apskrityje žmonės labiausiai skiepijasi nuo erkinio encefalito, taigi, gyventojai tampa vis sąmoningesni ir labiau saugosi“ , – džiaugėsi V. Pečkauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius