-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip elgtis radus beglobį gyvūną gatvėje?

Gatvėje gyvūnai atsiduria įvairiai. Šunys dažnai pabėga nusiviję katę ar rujojančią kalę, naminės katės – iškrenta pro pravirą langą ir pasiklysta atsidūrusios svetimoj aplinkoj. Kartais gyvūnus išmeta neatsakingi žmonės.
Benamis šuo
Benamis šuo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naminius gyvūnus žmonės įsigyja dėl įvairių priežasčių: praktinės naudos, grožio, laisvalaikiui ir pan. Neretai prieš įsigydami augintinį žmonės pamiršta apsvarstyti, ar tikrai žino, kaip jį prižiūrėti, kas atsitiks, jei gyvūnas taps nebemielas, nebegražus, nebedžiugins, pasens, susirgs, atsibos...

Kiekvienais metais vien Vilniuje šungaudžiai sugaudo ir patys šeimininkai į karantinavimo tarnybą išveža daugiau nei 5 tūkst. niekam nebereikalingų gyvūnų. Tik 10 proc. jų randa naujus namus, likusioji dalis būna numarinama arba nugaišta patys.

Elkitės švelniai ir ramiai, patikrinkite, ar nėra duomenų apie šeimininką

Beglobius gyvūnus esame matęs kiekvienas, tačiau ar kiekvienas žinome, kaip reikia tinkamai elgtis radus tokį gyvūną, norint jam padėti. Pirmiausia radus beglobį gyvūną svarbu blaiviai įvertinti situaciją ir įsitikinti, ar gyvūnas yra nepavojingas. Kad ir koks nekaltas gyvūnas atrodytų – išsigandęs jis gali gintis ir rodyti agresiją. Todėl prie gyvūno reikėtų prieiti ramiai, švelniai jį kalbinant, negąsdinti jo staigiais judesiais.

Prie gyvūno reikėtų prieiti ramiai, švelniai jį kalbinant, negąsdinti jo staigiais judesiais.Priėjus prie gyvūno visų pirma reikėtų apžiūrėti, ar gyvūnas neturi antkaklio su užrašytu adresu ar telefonu, kartais prie antkaklio būna pritvirtinta speciali savininko koordinatėms užrašyti skirta kapsulė. Tokiu atveju reikėtų susisiekti su gyvūno šeimininkais, kurie galbūt ieško pasimetusio gyvūno. Kilmingi šunys dažniausiai turi tatuiruotę ausies vidinėje pusėje arba kirkšnies srityje – radus tokį numerį savininkas bus nesunkiai surastas pagal šuns duomenis, esančius kinologų klubuose. Lietuvoje vis labiau populiarėja gyvūnų žymėjimas po oda įterptais integriniais grandynais. Patikrinti, ar gyvūnas nėra pažymėtas tokiu grandynu, gali kai kurie veterinarai ir tokį žymėjimą atliekančios įstaigos.

Parodykite gyvūną veterinarui

Radus beglobį gyvūną taip pat reikėtų atidžiai apžiūrėti, ar gyvūnas yra sveikas, ar jis nesužeistas, ar jam nereikia suteikti veterinarinės pagalbos. Tokiu atveju, jei gyvūnas sunkiai sužeistas ar yra akivaizdi trauma, būtina jį skubiai nugabenti į artimiausią veterinarijos gydyklą. Sužeistą gyvūną reikėtų imti kuo atsargiau, stengiantis neliesti pažeistų vietų. Gabenant gyvūną pas specialistą, reikėtų pasistengti, kad jis būtų kuo patogesnėje pozoje.

Net jei akivaizdžių sveikatos sutrikimų ir nesimato, vis tiek geriausia jį parodyti veterinarui, kad šis nustatytų tikslią gyvūno būklę. Labai dažnai beglobiai gyvūnai serga bei turi daugybę parazitų (blusų, erkių, žarnyno helmintų) ar serga žarnyno ligomis, todėl jiems reikalingas karantinas.

Veterinarui apžiūrėjus gyvūną, vertėtų kreiptis į įvairias prieglaudas, kinologų bei felinologų draugijas ir pan. Taip pat toje vietoje, kur radote gyvūną, iškabinkite plakatus su rasto gyvūno nuotrauka ir savo telefono numeriu.

Nesuklyskite: kai kuriose „prieglaudose“ jūsų gelbėjamų gyvūnų laukia mirtis

Jūsų miesto ar savivaldybės beglobių gyvūnų karantinavimo tarnyba gali turėti duomenų apie dingusius, pabėgusius ir rastus gyvūnus. Galima pamėginti pasiteirauti karantinavimo tarnyboje tokių žinių.

Kai kurie žmonės mano, kad karantinavimo tarnybos gali tinkamai pasirūpinti pasiklydusiais ar pamestais gyvūnais ir gatvėse surastus keturkojus nedvejodami perduoda jiems. Daugelį žmonių suklaidina oficialūs pavadinimai. Rastus arba net ir savo gyvūnus, jeigu neišgali jų laikyti, jie atiduoda į karantinavimo tarnybas, net neįtardami, kokia išties veikla užsiima šios įstaigos, kadangi jų pavadinimuose dažniausiai yra žodžiai „prieglauda“ arba „gyvūnų globos namai“.

Deja, iš karantinavimo tarnybų (kurios irgi vadinamos gyvūnų prieglaudomis), ištrūksta tik mažuma. Dauguma, neradus buvusių šeimininkų ar naujų globėjų, po kelių dienų ar poros savaičių būna užmigdomi arba nugaišta patys. Taigi, radus beglobį gyvūną, nereikėtų skubėti jo atiduoti į vadinamąsias gyvūnų prieglaudas, kurios paprastai yra finansuojamos savivaldybių ir labiau rūpinasi beglobių gyvūnų skaičiaus „kontrole“, o ne gyvūnų gerove ir pagalba jiems (pvz., „Grinda“ Vilniuje), nes kai kuriuose miestuose toks sprendimas su didesnėmis ar mažesnėmis išimtimis pasmerkia gyvūną mirčiai.

Deja, iš karantinavimo tarnybų (kurios irgi vadinamos gyvūnų prieglaudomis), ištrūksta tik mažuma. Dauguma, neradus buvusių šeimininkų ar naujų globėjų, po kelių dienų ar poros savaičių būna užmigdomi arba nugaišta patys.Vilniuje įsikūrusių gyvūnų globos organizacijų, kurios nenaudoja eutanazijos kaip gyvūnų kontrolės būdo, sąrašas pateikiamas straipsnio gale. Deja, šios visuomeninės organizacijos veikia išlaikomos tik pačių jų savanorių ir kitų geros valios žmonių lėšomis bei paprastai vienu metu būna priglaudusios maksimalų įmanomą gyvūnų skaičių. Tačiau jų atstovai niekada neatsisakys patarti, kaip geriau pasirūpinti rastais beglobiais, ir padės jums tai padaryti.

Kaip sėkmingai ieškoti naujų šeimininkų?

Siekiant iš tiesų padėti beglobiui, pirmiausia reikėtų pradėti ieškoti gyvūnui naujų šeimininkų tarp artimųjų, draugų, pažįstamų, kaimynų ar bendradarbių. Jei artimieji taip pat neturi sąlygų, vertėtų naujų namų beglobiui ieškoti skelbimais ir kitomis priemonėmis.

Gyvūno nuotraukas ir aprašą nemokamai galima patalpinti šiose svetainėse: www.sos-gyvunai.lt, www.lese.lt, www.gyvunugloba.lt ir kt. Atminkite, kuo išsamesnį aprašymą pateiksite, tuo greičiau gyvūnu bus susidomėta. Skelbimai be gyvūnų nuotraukų retai duoda naudos. Taip pat nuolat peržvelkite savo skelbimus, perskaitykite kitų žmonių komentarus ir negaišdami atsakykite į jų klausimus. Nuoširdžiai bendraudami su jūsų priglaustu gyvūnu susidomėjusiais žmonėmis sparčiau jam rasite naujus šeimininkus.

Ieškant gyvūnėliui naujų šeimininkų taip pat galima panaudoti modernius komunikacinius kanalus – socialinius tinklalapius, kaip pvz. www.facebook.com, www.myspace.com, www.twitter.com, www.one.lt. Arba atvirkščiai, galima grįžti prie senųjų – skelbimus kabinti tiesiog gatvėje.

Nelikite abejingas tolimesniam gyvūno likimui

Jei vis dėlto nuspręsite gyvūną atiduoti į gyvūnų prieglaudą, vertėtų iš anksto paskambinti į ją ir susitarti dėl atvykimo laiko, informuoti apie gyvūno charakterį, jo sveikatos būklę ir vizitus pas veterinarijos gydytoją. Atidavus gyvūną į prieglaudą, rekomenduojama nuolatos pasidomėti, kaip jam sekasi.

Jei gyvūnas buvo padovanotas iš namų, siūloma palaikyti kontaktus su naujais gyvūno šeimininkais, įsitikinti, kad gyvūnui viskas gerai ir jis yra laimingas naujuose namuose.

Laikykitės sanitarijos ir higienos reikalavimų

Jei benamis gyvūnas buvo pasiimtas į namus, vertėtų nepamiršti, kad jam reikalingas karantinas. Išnaikinus parazitus, dehelmintizavus, gyvūną reikėtų paskiepyti. Pasirūpinus gyvūno sveikata, reikėtų jam leisti apsiprasti su naujais namais, supažindinti su nauja aplinka.

Namų aplinką dažniausiai yra sunkiau dezinfekuoti negu prieglaudos, todėl ji gali tapti užkrėsta ilgaamžiais mikrobais. Kontaktuojant su globojamu gyvūnu, ypač globos pradžioje, tvarkant jo laikymo vietą patartina dėvėti apsauginius rūbus, pirštines, plauti rankas ir t. t.

Daugiau informacijos apie tai, kaip elgtis radus beglobį gyvūną, kaip juo pasirūpinti, visuomet galite gauti kreipęsi į šias tarnybas:

VšĮ „SOS gyvūnai“ (buvęs pifas.lt)
Registracijos adresas: Ūmėdžių g. 98–2, Vilnius
Buveinės adresas: Žalgirio g. 60, Vilnius
Telefonai: 8 603 33100 (Ilona), 8 683 69502 (Goda)
El. paštas: info@sos-gyvunai.lt
Internetinis puslapis: www.sos-gyvunai.lt
Šios globos tarnybos savanoriai veikia ir Kaune bei kituose Lietuvos miestuose.

VšĮ „Lesė“
Telefonai: 8 671 88271 (Galina), 8 605 33452 (Vesta)
El. paštas: info@lese.lt
Interneto svetainė: www.lese.lt
Šios globos tarnybos savanoriai veikia ir Kaune bei kituose Lietuvos miestuose.

VšĮ „Gyvūnų namai“
Adresas: Alyvų g. 3, Užubalių km., Avižienių sen., Vilniaus raj.
Telefonai: 8*5 271 16 29, 8 698 00952
El. paštas: danguole@gyvununamai.lt
Interneto svetainė: www.gyvununamai.lt

VšĮ GGT „Pifas“
Registracijos adresas: Taikos g. 227–19, Vilnius
Telefonas: 8 681 40309
Interneto svetainė: www.pifas.org
Šios globos tarnybos savanoriai veikia ir Kaune, Mažeikiuose, Palangoje, Šiauliuose, Klaipėdoje, Jurbarke, Kazlų Rūdoje bei kituose Lietuvos miestuose.

Lietuvos gyvūnų globos draugijos Vilniaus skyrius
Reg. adresas: Stanevičiaus 45–23,Vilnius
Telefonai: 8 652 44093 (Danutė), 8 686 57137 (Rūta)
El. paštas: info@beglobis.lt
Interneto svetainė: www.beglobis.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius