-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vėstant orams: paruoškite šunį žiemai

Žiema jūsų augintinį gali paveikti dvejopai – suteikti ypatingų linksmybių arba sukelti stresą. Daugelis šunų labai mėgsta šaltuką ir ypač žaisti, lakstyti sniege. Tačiau netgi toms šunų veislėms, kurios prisitaikiusios prie šalto klimato, reikalingas šioks toks pasirengimas žiemai, o štai prie šalto klimato neprisitaikiusiems šuneliams gali reikėti išties daug priežiūros.
Pasivaikščiojimas su šunimi žiemą
Pasivaikščiojimas su šunimi žiemą / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 3 Šaltis Sniegas Šuo

Sibiro haskis yra kur kas labiau prisitaikęs prie šalto oro, nei, pavyzdžiui, čihuahua. Trumpaplaukiai, šiurkščiaplaukiai, pokailio neturintys šunys neišlaikys kūne šilumos taip kaip šunys su tankiu poplaukiu. Taip pat turėkite omenyje ir savo šuns amžių. Labai jauni šuniukai ir vyresni šunys sunkiau kontroliuoja kūno šilumą. Net jei šuns veislė yra tinkama šaltam orui, amžius gali nemažai lemti.

Jei šuo gyvena lauke arba ten praleidžia didžiąją dalį laiko, turėsite jam paruošti tinkamą pastogę. Jei šuo laukan eina tik trumpam, o atlikęs gamtinius reikalus tuojau pat skuodžia į namus, namas jam nebus reikalingas. Dėl to taip pat nesuksite galvos, jei su šuniu einate į lauką tik intensyviai treniruotis ar į ilgesnius pasivaikščiojimus. Nuo buvimo lauke trukmės ir priklauso, kiek ir kaip turite pasiruošti žiemai.

Jei šuo daug laiko praleidžia lauke

Paruoškite tinkamą pastogę. Ir tai nereiškia, kad užteks pastatyti šuns narvą kieme ir užmesti ant jo brezento gabalą. Jūsų šuniui reikės tikro namo iš medžio ar storo plastiko. Namas turi vėdintis, tačiau nebūti kiaurai perpučiamas. Namas turėtų būti pastatytas užuovėjoje. Jai namo durys bus be jokio uždengimo, viduje laisvai pūs vėjai ir pateks lietus, taigi pasirūpinkite tinkama uždanga.

Šildomas šuns guolis, kurį galima naudoti lauke, gali labai padėti augintiniui. Dažnai tokiuose guoliuose šildymą galima įjungti automatiškai nustatytu laiku. Toks guolis gali atrodyti brangus, tačiau turėkite omenyje, kad kitų guolių gali reikėti nemažai, kaip ir šildančių medžiagų (pavyzdžiui, šiaudų) ir visa tai sudėjus, kaina gal ir neatrodys didelė. Jei naudosite šiaudus, čiužinukus ir kitokius guolius, užtikrinkite, kad jie būtų sausi ir švarūs. Patikrinkite guolį kiekvieną rytą – sudrėkęs guolis nelaikys šilumos, be to, gali sušalti.

Ar įmanoma, kad šuo nakvotų namuose?

Naktimis temperatūra nukrenta labiausiai. O šunys šaltį jaučia taip pat kaip ir mes. Naktys lauke visą žiemą spaudžiant speigui – tikrai nekokia patirtis. Ne visi šeimininkai tai supranta. Jie išeina laukan tik ryte ir mato savo šunį visai laimingą ir džiugiai vizginantį uodegą. Na taip, jis tiesiog džiaugiasi jus matydamas. Jis negali papasakoti, kad pastarąsias 12 valandų praleido sušalęs, drebantis ir liūdnas.

Šeimininkai išeina laukan tik ryte ir mato savo šunį visai laimingą ir džiugiai vizginantį uodegą. Na taip, jis tiesiog džiaugiasi jus matydamas. Jis negali papasakoti, kad pastarąsias 12 valandų praleido sušalęs, drebantis ir liūdnas.

Kitą kartą jaukiai snausdamas šiltoje lovoje pagalvokite apie savo augintinį. Ar tikrai norite, kad jis kentėtų šaltyje? Šunys taip pat gali mirtinai sušalti... Taigi, pagalvokite – gal galite rasti namuose vietą, kur jūsų šuo galėtų praleisti naktį. Tai gali būti sandėliukas, skalbykla ar vonia, kur šuo nepridarytų žalos iš nepripratimo būti namuose. Įtaisykite jam minkštą šiltą guolį, ir jam greičiausiai bus taip patogu, šilta ir jauku, kad pramiegos kiaurą naktį, nesukeldamas jokių nepatogumų. Jei neturite galimybių nupirkti guolio, patieskite bent kokį patiesaliuką, kuris bus geriau už šaltas grindis.

Jei šuo daugiausia gyvena namuose

Dauguma šunų gyvena namuose, tačiau praleidžia dalį dienos lauke ar bent išeina pasivaikščioti. Pasirūpinkite, kad šuo turėtų būdą, arba tiesiog neišleiskite jo per daug ilgam laikui į lauką. Jei tik šuo nustoja judėti, jis labai greitai šąla. Jei išleidžiate šunį į kiemą palakstyti vieną, geriau nepalikite jo be priežiūros su paltu ir kitais drabužiais. Paltukas gali nusmukti, susipainioti ir šuo gali net susižeisti užkliuvęs.

Jei jūsų šuniui drabužiai žiemą yra būtini, nesusižavėkite vien jų išvaizda. Svarbiausia yra drabužio funkcionalumas, o ne madingumas. Jei drabužis dengia kojas, atkreipkite dėmesį ar šuo gali jas  praskėsti. Judesius varžantys drabužiai šunims sukels stresą. Augintiniai nenorės jais rengtis, priešinsis. Jei įsigyjate batukus, vėlgi pirmiausia galvokite apie jų praktiškumą, o ne grožį. Dailias suknytes ir kaspinėlius palikite vasaros laikui.

Šuns priežiūra žiemą

Reguliariai užsiimkite šuns priežiūra. Purvinas ir sulipęs kailis nesulaiko pakankamai šilumos. Tačiau taip pat žiemos metu rekomenduojama augintinį maudyti rečiau – kas 6–8 savaites. Per dažnai maudant nuplaunamas apsauginis riebalinis odos sluoksnis, o su juo ir didelė dalis šilumos.

Jei šuo ilgaplaukis – tikrinkite ar neprisikaupė sniego ir ledo kailyje. Apkarpykite kailį tarp pirštų, nes ledas ir sniegas gali susikaupti šiose vietose ir sukelti nemažai nepatogumų. Šuniui sušlapus, kruopščiai jį išdžiovinkite. Jei reguliariai nuskutate šunį, žiemą palikite plaukus ilgesnius nei įprastai. Vaikštant per ledą ir sniegą reikalinga atidesnė pėdučių priežiūra. Profilaktiškai ir ypač jei pastebėsite jų pažeidimų, puiki priemonė yra specialūs tepalai pėdutėms.

Pavojai žiemą

Daugelis žiemą žmonių naudojamų chemikalų gali būti labai pavojingi šunims. Pavyzdžiui, net mažas kiekis antifrizo gali juos numarinti. Net ir „saugūs gyvūnams“ antifrizai nėra saugūs šimtu procentų – jie tik šiek tiek mažiau toksiški.

Akmens druska ir kitos sniegą ir ledą tirpinančios medžiagos gali pažeisti pėdutes. Daug vaikštant tokiomis vietomis kur naudojamos šios priemonės, geriausia būtų naudoti batus.

Linkime tik gražių ir džiugių akimirkų baltą žiemą!

Jeigu jūsų augintinis jau peršalo, patarimų, kaip jį gydyti, rasite šiame straipsnyje,

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius