Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 08 /2011 08 09

„Danone“ – skandalo dėl pakuotės perdirbimo sukūryje

Ekologiškiausia pasaulyje pakuotė, kurios niekas neperdirba – tokią kontraversišką naujieną Vokietijos rinkai pateikė žinomas jogurto gamintojas „Danone“. Kai kurie aplinkosaugininkai netruko bendrovę apkaltinti „žaliuoju smegenų plovimu“.
„Danone“ pakuotė  pakuotė iš bioplastiko, pavadinto „Ingeo“.
„Danone“ pakuotė pakuotė iš bioplastiko, pavadinto „Ingeo“. / .
Temos: 1 Perdirbimas

Portalas businesswire.com skelbia, kad gegužės mėnesį Prancūzijos maisto pramonės koncernas išplatino pranešimą spaudai, kuriame giriasi pirmasis pasaulyje pradėjęs naudoti pakuotes iš bioplastiko, pavadinto „Ingeo“.

Pasak „Danone“, nuo šiol Vokietijos rinkai „Activia“ jogurtas bus teikiamas indelyje, kuris pagamintas ne iš naftos, o iš augalinės kilmės produktų.

Organizacija netruko paskaičiuoti, kad šis jogurto gamintojų žingsnis padės sutaupyti energijos, kurią per mėnesį sunaudoja 13 tūkst. vokiečių namų ūkių.

Tačiau, neilgai trukus, internete pasirodė abejonės šia „pakuotės revoliucija“ – pasirodo, Vokietijoje „bioplastikas“ arba poliaktidas (PLA) iš viso nėra surenkamas ir perdirbamas.

Praktikoje tai reiškia, kad jis greičiausiai bus sudegintas kartu su kitomis neperdirbamomis pakuotėmis.

Mokslininkai pripažino, kad jį gaminant išmetimai į atmosferą yra mažesni nei įprasto plastiko atveju, tačiau bendras poveikis vandeniui ar dirvai dar nėra žinomas.

Negana to, kai kurie ekologai paskubėjo apkaltinti „Danone“ siekiu gudriai išsisukti nuo pakuotės mokesčio – kadangi bioplastikas Vokietijos „Žaliojo taško“ sistemoje bus apskaitomas tik nuo 2012 metų, bendrovė gali sutaupyti milijonus eurų mokesčių.

Papildyta 2011.08.09. „Danone“ griežtai atmetė kai kurių Vokietijos aplinkosaugos organizacijų kaltinimus, jog „Activia“ bioplastiko pakuotė neva nėra draugiškesnė aplinkai ir pateikė faktus apie vadinamąsias „žaliąsias pakuotes“, teigia Renata Grikšelytė-Dantė, „Danone“ ryšių su visuomene vadovė Baltijos šalyse.

Anot jos, nauja „Activia“ žalioji pakuotė (išleista Vokietijos rinkoje) yra:

– pagaminta tik iš atsinaujinančių šaltinių – kukurūzų. Ši žaliava iki šių metų pabaigos bus sertifikuota pagal ISCC standartą, reiškiantį, kad augalai, skirti „Activia“ pakuotėms, yra auginami, atsižvelgiant į numatytus socialinius ir ekologijos kriterijus.

– šio bioplastiko naudojimas 25 proc. sumažina anglies dvideginio išmetimą, lyginant su prieš tai naudotomis įprastomis pakuotėmis;

– 43 proc. sumažina naftos produktų naudojimą, lyginant su pakuotėmis, naudotomis prieš tai.

„Activia“ pakuotė, pagaminta tik iš augalinės kilmės produktų, buvo sukurta kartu su WWF (ang. World Wide Fund For Nature) organizacija. Pakuotės mažesnį poveikį aplinkai patvirtino ir Vokietijos IFEU Institutas – nepriklausomas ekspertų centras, atsakingas už aplinkosaugos tyrimus.

„Danone“ sutinka, kad šiuo metu bioplastiko pakuotės kaip naujiena rinkoje dar neturi specialių surinkimo ir perdirbimo sistemų, nes tokių pakuočių kiekis rinkoje nėra pakankamas. Todėl bendradarbiaujant su aplinkosaugos organizacijomis ieškoma kitų įmonių, kurios taip pat pereitų prie bioplastiko naudojimo ir taip sukurtų prielaidas atsirasti jo perdirbimo sistemai. Vis dėlto tai bet kokiu atveju nepaneigia iš augalinių medžiagų pagamintų pakuočių naudos aplinkosaugai, teigia ryšių su visuomene vadovė Baltijos šalyse.

Logotipas/Žaliasis taakas


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius