-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Europiečiai tikisi perdirbti ketvirtadalį baterijų

Daugiau nei 40 gamyklų Europoje specializuojasi butinių baterijų perdirbimo srityje. Jų surinkimo procentas svyruoja nuo daugiau nei 50 proc. tokiose šalyse kaip Belgija ar Austrija iki mažiau nei 5 proc. Rytų Europoje.
Bakterijos.
Bakterijos. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Perdirbimo metu atskiriamas šarminis manganas ir cinko-anglies elementai, nikelio kadmis ir metalo hibridas, ličio jonai, švino rūgštis, o taip pat atskirai perdirbami baterijų korpusai.

Dauguma surenkamų elementų būna 2 metų amžiaus.

Pagrindinis ES įstatymas, kuris nustato baterijų perdirbimo kriterijų yra ES Baterijų direktyva („EU Batteries Directive“), kurioje nustatyta, kad 2012 m. žemyne būtų perdirbama ne mažiau kaip 25 proc. visų buityje panaudotų baterijų.

Baterijų perdirbimas Europoje tapo privalomas nuo 2008-ųjų metų.

Tačiau ne visiems sekasi šį tikslą pasiekti. Pavyzdžiui, kovo mėnesį Didžiosios Britanijos agentūra „The Environment Agency“ suskaičiavo, kad šalyje perdirbamų baterijų kiekis nesiekia nei 10 proc.

Be to, aplinkosaugininkams nerimą kelia tai, kad prieš Kalėdas išaugę baterijų pardavimai neatsispindi perdirbime – baterijų sugrąžinama mažiau, nei prisiperkama per šventinį sezoną.

Aplinkosaugininkai pataria pirkti įrenginius su įjungimo į tinklo galimybe. Taip pat populiarėja daugkartinio naudojimo baterijos bei naujausias saulės baterijų technologijas naudojantys įtaisai. Šie trys būdai padeda itin ženkliai sumažinti panaudojamų buitinių elementų skaičių.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius