Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl žmogui reikia gerai išsimiegoti?

Anot Nacionalinės miego organizacijos, suaugusiam žmogui miegoti patartina nuo 7 iki 9 valandų per parą, kad kitą dieną jis galėtų normaliai funkcionuoti. Tinklalapyje allyou.com pateiktos 5 priežastys, kodėl žmogui yra būtinas kokybiškas miegas.
Saldus miegas
Saldus miegas / Photos.com

Dėl jūsų smegenų

Pernelyg mažai miego gali paveikti jūsų atmintį, mokymosi ir pažintinius sugebėjimus, įskaitant kritinį mąstymą, matematinius sugebėjimus ir erdvinę orientaciją. Miego trūkumas taip pat gali sukelti irzlumą ir dažnai jis yra siejamas su depresijos atsiradimu. Negana to, neišsimiegojusiam žmogui gali prasidėti nuotaikų svyravimai.

Dėl jūsų širdies

Anot neseniai Didžiojoje Britanijoje atliktų tyrimų, moterims, kurios miega 5 ar mažiau valandų per parą, yra didesnė tikimybė susirgti įvairiomis uždegiminėmis ligomis, nei toms, kurios miega 7 valandas per parą. Negana to, Kolumbijos universiteto mokslininkai tikina, kad miego trūkumas per 10 metų laikotarpį padidina hipertenzijos (padidėjusio kraujospūdžio) riziką.

Dėl jūsų svorio

Jeigu pakankamai neišsimiegate, jūsų organizme gali pasikeisti tam tikrų hormonų kiekis, kurie reguliuoja apetito ir sotumo jausmus, dėl to jūs galite priaugti daugiau svorio. Klivlande esančiame universitete buvo atliktas tyrimas, kurio metu paaiškėjo, kad moterims, kurios per naktį temiegodavo 5 valandas, per šešiolika metų buvo didesnė tikimybė priaugti antsvorio, nei toms, kurios miegodavo bent 7 valandas.

Dėl jūsų imuninės sistemos

Miego trūkumas gali paveikti jūsų organizmo sugebėjimą atsispirti įvairioms peršalimo, gripo ar kitoms infekcijoms, taip pat organizmo atsaką į vakcinas. Vokietijoje atliktuose tyrimuose paaiškėjo, kad žmonių, kurie per naktį pakankamai išsimiegojo, organizmas kur kas geriau priėmė vakciną nuo hepatito A, nei tų, kurie vėliau labai trumpai miegojo.

Dėl jūsų hormonų

Miegas su pertrūkiais gali sukelti neįprastus kortizolio (streso hormono) svyravimus. Anot Naujojoje Škotijoje ir Kolumbijos universitete atliktų tyrimų autorių, toks miegas žmogui gali padidinti riziką susirgti antrąja diabeto forma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius