Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pilvo skausmą lietuviai gydosi patys, nors tai gali būti uždegiminių žarnyno ligų simptomas

Pasaulinės uždegiminių žarnyno ligų dienos proga, Lietuvos Respublikos Krono ir opinio kolito ligų draugija kartu su VšĮ „Sveikas miestas“ Vilniaus centre vykdė praeivių apklausą apie žarnyno ligas. Per kelias valandas pacientų organizacijos atstovams ir savanoriams pavyko apklausti 51 praeivį. Išaiškėjo, kad apie 60 proc. nieko nežino apie uždegimines žarnyno ligas. Beveik 55 proc. patys gydosi įvairius simptomus – pilvo skausmą, viduriavimą, svorio kritimą. Pagalbos prašo draugų ar mamos. Dauguma dalyvavusiųjų apklausoje informacijos ieško internete ir konsultuojasi su šeimos gydytoju, tik trys respondentai, jei kamuoja pilvo skausmai, viduriavimas ir svorio neteikimas, pagalbos ieškotų gastroenterologo kabinete.
Moters pilvas
Moters pilvas / 123rf.com nuotr.

Pasak gydytojo gastroenterologo, prof. habil.dr. G. Kiudelio, šie ir kiti simptomai gali būti ir uždegiminių žarnyno ligų pirmieji pranašai. „Mes prašome jaunų žmonių nuo 15-35 metų rimtai vertinti tokius simptomus: spazminį pilvo skausmą, viduriavimą arba tuštinimąsi su krauju, svorio kritimą. Kartais šiuos simptomus gali lydėti pakilusi temperatūra, odos niežulys ar bėrimai, akių uždegimai, sąnarių skausmai. Jeigu tai  užsitęsia keturias savaites ar yra linkę kartotis, būtinai pasitarkite su šeimos gydytoju ar gydytoju gastroenterologu,“ – sako LSMU Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos Žarnyno ir kasos sektoriaus vadovas, prof. habil.dr. G. Kiudelis.

Pasak renginyje dalyvavusios LSMU Kauno klinikų gydytojos gastroenterologės Aidos Žvirblienės, ji uždegiminėmis žarnyno ligomis domisi jau eilę metų. „Krono liga ir opinis kolitas tampa vis dažnesnėmis ligomis, jomis serga jauni žmonės. Todėl jiems itin rūpi efektyvus gydymas. Kai įprastinės gydymo priemonės neduoda efekto, išsivysto uždegiminių žarnyno ligų komplikacijos: virškinamojo trakto susiaurėjimas, žarnos sienelės prakiurimas, pūliniai. 80 proc. sergančiųjų dėl komplikacijų tenka atlikti operacijas. Todėl itin svarbu pajutus pirmuosius simptomus, nedelsiant kreiptis į specialistus. Jei įprastinės gydymo priemonės efekto neduoda, gali padėti efektyvus gydymas inovatyviais biologiniais vaistais,“ – sakė gydytoja.  

Per metus Lietuvoje diagnozuojama apie šimtas naujų Krono ligos ir opinio kolito, bendrai vadinamų uždegiminėmis žarnyno ligomis, atvejų. Šiuo metu skaičiuojama apie 1400 sergančiųjų. Šimtai jaunų (15-35 m.), darbingo amžiaus žmonių dėl staiga prasidėjusių skausmų, itin dažno viduriavimo, kraujavimo iš virškinamojo trakto yra išmušami iš pusiausvyros. Dažnai susirgusieji šiomis ligomis iš viso pirmą kartą apie jas išgirsta.

Europoje uždegiminėmis žarnyno ligomis serga per pusę milijono žmonių, pasaulyje – apie 5 mln., apie 3 milijonai pacientų yra gydomi dėl Krono ligos ar opinio kolito. Šiaurės Amerikoje ir Europoje Krono ligos paplitimas didesnis, Europoje skaičiuojama apie milijonas sergančiųjų.

Uždegiminės žarnyno ligos gali pasireikšti bet kuriame amžiuje, bet dažniau jos išsivysto 20-30 metų žmonėms.

„Uždegiminės žarnyno ligos – Krono liga ir opinis kolitas yra lėtiniai, imuninės sistemos susirgimai. Opinis kolitas – tai storosios žarnos gleivinės ir pogleivio uždegimas su paviršiniu išopėjimu. Krono liga – tai storųjų ir plonųjų žarnų uždegimas, apimantis visą žarnos sienelę, pažeidimų gali būti ir visame virškinamajame trakte: skrandyje, burnos gleivinėje,“ – sako prof., habil.dr. G. Kiudelis. 

Viduriavimas, dažnai su krauju ir gleivėmis, pilvo skausmai, karščiavimas, vėmimas, pykinimas, silpnumas, svorio netekimas – tai simptomai, kurie sergančiuosius uždegiminėmis žarnyno ligomis, t.y., Krono liga ir opiniu kolitu gali lydėti visą gyvenimą. Kovoti su lėtine liga visada lengviau, jeigu apie tas pačias problemas turite galimybę pakalbėti su kitais žmonėmis, sužinoti kuo daugiau apie savo ligą. Jums gali padėti Lietuvos Respublikos Krono ir opinio kolito ligų draugija.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius