Šildymo sezono metu labiau kenčia akys

„Mano akys bijo šviesos, nuolat ašaroja ir niežti – ir vėjuotą dieną lauke, ir ilgiau pasėdėjus prie kompiuterio. Tai vargina, bet kreiptis į gydytojus nėra laiko", – skundžiasi 34 metų rinkodaros specialistė Rasa.
Anemija ypač išryškėja pavasarį.
Akys / SXC.hu nuotr.
Temos: 2 Akys Sveikata

Tokie skundai įprasti akių ligų gydytojams, ypač prasidėjus rudeniui, kai lauke vėjuota, orai vis labiau šąla ir po truputį įsibėgėja šildymo sezonas. Dažniausiai tokiais atvejais oftalmologai diagnozuoja sausų akių sindromą.

Kodėl šaltuoju metų laiku labiau kenčia akys ir kaip sau padėti? Apie tai – pokalbis su Medicinos diagnostikos ir gydymo centro, įsikūrusio Vinco Grybo g. 32A, Vilniuje, akių ligų gydytoja Žaneta Kavaliauskiene.

– Kodėl sausėja akys?

– Priežasčių yra daug: ilgas darbas kompiuteriu, užterštas oras (pavyzdžiui, dulkėmis, cigarečių, kūrenamų malkų dūmais), sausos patalpos, kontaktiniai lęšiai, cheminiai dirgikliai (įvairūs valikliai, kosmetikos priemonės). Akis sausina ir kai kurie vaistai, pavyzdžiui, kontraceptikai, taip pat jos sausėja moterims hormoninių pokyčių metu, organizmui senstant.

Akies paviršių dengia ašarų plėvelė. Ji saugo akį nuo išdžiuvimo. Mirksint ašarų plėvelė atsinaujina – sudrėkina akies paviršių, aprūpina ją deguonimi, maitina kraujagyslių neturinčią rageną, padeda pašalinti medžiagų apykaitos produktus ir bakterijas. Ašarų plėvelė sudaryta iš vandens, baltymų, riebalų, druskų. Būtent ašarų plėvelės sudėties pokyčiai ir sukelia akių sausumo pojūtį.

Dažnai pacientai sako: „Ašarų turiu pakankamai, jos teka upeliu." Tačiau tokį apgaulingą ašarojimą ir sukelia akies paviršiaus dirginimas, atsiradęs dėl sausumo. Akies paviršius turi būti nuolat drėkinamas. Bet dėl minėtų priežasčių jis gali išsausėti greičiau nei įprasta. Išsausėjusi ragenos vieta iškart į tai reaguoja, žmogus pajunta akių graužimą, niežulį, nori dažniau užsimerkti, akys parausta, greičiau pavargsta, jautriai reaguoja į ryškią šviesą. Šie požymiai ryškesni antroje dienos pusėje arba ryte.

– Kaip nustatomas sausų akių sindromas?

– Pirmiausia įvertiname paciento skundus, apžiūrime akis, ištiriame ašarų kiekį. Pastaruoju metu sausų akių sindromas vis dažniau diagnozuojamas jauniems, darbingo amžiaus žmonėms ir paaugliams, per daug laiko praleidžiantiems prie televizoriaus ir kompiuterio.

– Kaip gydomos sausos akys?

– Dažniausiai skiriame akių lašų, vadinamųjų dirbtinių ašarų. Jų yra įvairiausių, skiriasi tik konsistencija ir drėkinamosios savybės. Mes, gydytojai, visuomet pacientui paaiškiname apie dirbtinių ašarų skirtumus, privalumus, tačiau kiekvienas tinkamas dirbtines ašaras turi prisitaikyti individualiai. Dirbtines ašaras paprastai rekomenduojame vartoti pagal poreikį.

Yra ir kitų sausų akių gydymo būdų, pavyzdžiui, ašarų akučių okliuzija, tačiau šis metodas taikomas tuomet, kai nepadeda gydymas lašais.

Noriu pabrėžti – gydyti būtina, kitaip akių bėdų tik daugės. Dėl to gali vystytis akių junginių uždegimai, ragenos paviršiaus defektai.

Padėk sau pats

■ Nepamirškite mirksėti. Sąmoningai dažniau mirksėkite žiūrėdami į kompiuterio ekraną, televizorių, skaitydami;
■ Vėdinkite ir drėkinkite patalpas, ypač šildymo sezono metu;
■ Venkite skersvėjų. Ventiliatoriaus srovę automobilyje nukreipkite taip, kad ji nepūstų į akis;
■ Reguliariai tikrinkite akis. Užleista toliaregystė ir trumparegystė gali būti sausų akių sindromo priežastis;
■ Venkite užterštų patalpų;
■ Nenaudokite cheminių valiklių, kosmetikos, kuri akivaizdžiai dirgina akis;
■ Naudokite dirbtines ašaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius