-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Arogantiški prancūzai šaiposi iš Šiaulių

Vienas didžiausių Prancūzijos dienraščių „Liberation“ išspausdino reportažą iš Šiaulių, kur atrankos grupėje žaidžia šios šalies vyrų rinktinė. Tai – toli gražu ne toks vaizdelis, kokį užsienyje norėtų matyti Lietuvos įvaizdžio kūrėjai. Pateikiame šio teksto vertimą.
Kryžių kalnas
Kryžių kalnas / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Ketvirtas pagal dydi Lietuvos miestas  Šiauliai Prancūzijos vyrų krepšinio rinktinei nepalieka malonių įspūdžių. Tačiau „mėlynieji“ privalės priprasti prie šios kaimiškos idilės neprimenančios vietos. Čia jiems teks prabūti mažiausiai iki pirmadienio vakaro, kuomet baigsis pirmasis turas.

Iš tiesų, Šauliai neprimena rojaus, tikrai negalėtum teigti, kad kažkas čia galėtų būti įrašyta į pasaulinį UNESCO paveldą.  Mieste daugybė  nutriušusių sovietinių daugiaaukščių, Šiaulius kerta į Baltarusiją nusidriekę geležinkelio bėgiai, akį rėžia praėjusio amžiaus surūdiję angarai. Išties niūrus vaizdas miesto svečiams.

Tamsu, niūru, liūdna

Antrojo pasaulinio karo metu per bombardavimus buvo sunaikinta 70 proc. šio miesto pastatų, o  80 proc. Šiaulių žydų tapo nacių aukomis. Tiesa, Šauliai turi keletą priimtinų pasiteisinimų dėl tokių vaizdų. Bet tik ne šiomis lietingomis dienomis, kada dangus yra taip žemai, kad atrodo tuoj susimaišys su žeme. Ir kai sutemsta 19 valandą, atvirai sakant, apninka tik bloga nuotaikos ir depresija.

Vis dėlto, miestas svečiam siūlo šiokių tokių įdomybių, pavyzdžiui, Kryžių kalną... Apstatytas kryžiais, kurie yra apkabinėti rožiniais ir apstatyti šventosios mergelės statulomis, šis piliakalnis stūkso 10 kilometrų nuo miesto centro. Tai ir yra duoklė Lietuvos katalikų patriotams, kurie per visą šalies istoriją priešinosi kitų šalių invazijoms: carinei Rusijai, naciams, Sovietų Sąjungai.

Kitaip tariant, krepšininkų pasivaikščiojimai prieš varžybas net iš tolo neprimena rojaus, todėl lengva suprasti mūsų rinktinės žaidėjus, kurie per dieną peržiūri po 10 DVD filmų, o popietes leidžia viešbučio kambaryje.

Pirmoje šio čempionato spaudos konferencijoje Prancūzijos krepšininkai negalėjo rasti tikslių apibūdinimų savo pirmiesiems įspūdžiams Lietuvoje. Joakimas Noah, pripratęs prie Čikagos šurmulio, atsakė kreivai šypsodamasis: „Sakykime, kad tai – ne ta aplinka, prie kurios esu pripratęs.“

Kevinas Seraphinas irgi neskubėjo reikšti savo susižavėjimo Lietuva: „Tiesą pasakius, tai nėra šalis, į kurią vos atvykęs galėtum ištarti „Oho“. Aišku, kad Lietuva nei primena, nei prilygsta JAV (jis gyvena Vašingtone – red. past.) . Vis dėlto čia būdami galime  galvoti apie krepšinį.“ Ir nors pasirodo, kad šio miesto pavadinimo tarimas labai primena jo buvusio klubo pavadinimą – Šolė,  tai neprideda Šiauliams jaukumo.

Garažai ir ragai

Reikia paminėti, kad viešbučio, kuriame yra įsikūrę Prancūzijos krepšininkai, vaizdai pro langą nėra patys gražiausi. Iš kairės matosi surūdiję garažai, kurie, atrodo, bet kurią akimirką gali sugriūti. Pro kitus matosi stotelė. Dešinėje – prašmatnus autoservisas ir degalinė, kurioje benzino gali įsipilti po 4,64 litus už litrą (mažiau nei 2 eurus).

Pagaliau, negali nesijuokti iš nuostabaus lietuviško viešbučio interjero. Koridoriuje demonstruojama daugiau nei dvidešimties elnių ir briedžių ragų. Jei lietuviai taip taikliai šaudys tritaškius, kaip šaudo per medžioklę, prancūzams lieka mažai šansų laimėti šį čempionatą...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius