-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Makedonijos fenomenas: krepšinio nykštukai kuria didelius stebuklus

Tik po atrankos etapo į Lietuvoje vykstantį Europos krepšinio čempionatą patekusi Makedonijos rinktinė tapo tikra turnyro sensacija. Vos keletą aukštesnės klasės krepšininkų turinti ekipa tapo tamsiuoju čempionato arkliuku, kurio rankose labai realūs šansai prasimušti į čempionato ketvirtfinalį.
Pero Antic meta kamuolį
Pero Antic meta kamuolį / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Į Europos čempionato C grupę pakliuvusią Makedonijos rinktinę krepšinio ekspertai laikė tik viena iš keturių ekipų, galinčių pakovoti dėl trečiosios vietos. Gilias tradicijas turinčios Graikijos ir Kroatijos rinktinės buvo laikomos neabejotinomis grupės favoritėmis.

Ir nors Makedonija pirmajame mače nusileido galiausiai paskutinę vietą užėmusiems juodkalniečiams (65:70), visi kiti mažos Balkanų tautos mūšiai specialistų prognozes sumalė į miltus. Makedonai kitose dvejose rungtynėse įveikė kroatus (78:76) bei graikus (72:58), o galiausiai – ir suomius (72:70) bei bosnius (75:63).

Prie turnyro autsaiderių iš pradžių priskirta komanda pirmąjį čempionato etapą baigė pirmoje C grupės vietoje. Į antrąjį etapą makedonai žengė turėdami du įskaitinius taškus, kurie jiems leidžia su Rusijos ekipa dalintis pirmąją F grupės vietą. Jei ketvirtadienį Makedonijos rinktinei pavyks įveikti Gruziją, ši pergalė pavirs raktu kelialapiu į ketvirtfinalį.

Jokio spaudimo

Kaip iki šiol tarptautinėje arenoje kalnų nenuvertusiai komandai pavyko pasiekti tiek daug? 15min.lt kalbintas rinktinės treneris Marinas Dokuzovskis išskyrė dvi priežastis.

„Atmosfera komandoje yra tiesiog neįtikėtina. Be to, mūsų niekas nelaikė favoritais, tad mes nepatyrėme jokio spaudimo. Mūsų niekas nebūtų pasmerkę, jei namo būtume grįžę jau po pirmo etapo. Iš mūsų medalių niekas nereikalauja, – akcentavo makedonas. – Iki šiol mes visą laiką dirbome labai sunkiai ir stengėmės tapti problema aukščiausio lygio komandoms. Dabar esame labai laimingi, jog mūsų varžovai mus jau laiko savo problema.“

Visas Makedonijos rinktinės žaidimas remiasi ant trijų pagrindinių žaidėjų pečių. Belgrado „Partizan“ savo akcijas iškėlęs, o vėliau į Sienos „Montepaschi“ persikėlęs natūralizuotas amerikietis Bo McCalebbas Alytaus arenoje tapo tikru varžovų siaubu. Vos 178 cm ūgio įžaidėjo statistika (vid. 21 tšk., 4 rez. perd. ir 3 atk. kam.) kalba pati už save.

B.McCalebbo pašonėje – daugelyje garsiausių Eurolygos klubų rungtyniavęs gynėjas Vlado Ilievskis (8 tšk. ir 3 rez. perd.) ir galingai sudėtas centro puolėjas Pero Antičius (13 tšk. ir 9 atk.kam.). Šis makedonų trejetas ligšioliniams varžovams buvo tapęs neįmenama mįsle.

Baltos vėliavos nekelia

Kita vertus, būsimųjų makedonų varžovų – Gruzijos, Slovėnijos ir Rusijos rinktinių – laukia iš pažiūros ne pati sudėtingiausia užduotis: sustabdyk bent du iš anksčiau paminėtų komandos lyderių ir galėsi džiaugtis pergale.

„Mūsų suolelis yra labai trumpas ir dėl to mums bus sunku. Tačiau bet kokiu atveju dar prieš eidami į aikštę mes nekelsime baltos vėliavos“, – realistiškai padėtį vertino M.Dokuzovskis.

Lygino su Lietuva

Krepšinio specialistas, naujienų portalui 15min.lt duodamas išskirtinį interviu, atviravo: „Maždaug 100 km nuo Makedonijos sostinės yra mažas kalnų kaimelis Drenokas. Prieš atsakingas rungtynes ir po jų aš visuomet vykstu ten pasisemti stiprybės ir išminties. Šiuo metu aš labai ilgiuosi Drenoko.“

Klubiniame Makedonijos krepšinyje galybę titulų su Skopjės „Rabotnički“ susižėręs M.Dokuzovskis pastebėjo vieną didelį savo šalies ir Lietuvos panašumą.

„Vos 2 mln. gyventojų turinčioje Makedonijoje krepšinis prieš keletą metų tapo pačiu populiariausiu sportu. Mūsų šalyje yra apie 20 tūkst. reguliariai krepšinį moksleivių, studentų, mėgėjų ir profesionalų lygose žaidžiančių makedonų. Pagal krepšinį žaidžiančių žmonių ir visų šalies gyventojų santykį mes Europoje užimame antrą vietą, nusileisdami tik Lietuvai“, – įdomią sąsają rado geriausiu Makedonijos krepšinio treneriu vadinamas  M.Dokuzovskis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Marinas Dokuzovskis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Marinas Dokuzovskis

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius