-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sergio Scariolo: jūs būsite čempionato favoritai ir be Lino Kleizos bei Jono Mačiulio

„Net ir be Kleizos su Mačiuliu, jūs būsite labai stipri komanda“, – duodamas išskirtinį interviu portalui „Eurobasket.lt“ sakė Ispanijos vyrų krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris Sergio Scariolo. Penkiasdešimtmetis italas Ispanijos nacionalinei komandai vadovauja nuo 2009 m. Nors Ispanijos vyrų krepšinio federacija S.Scariolo viliojo dar 2006-aisiais, susitartimą pavyko pasiekti tik po trejų metų.
Sergio Scariolo
Sergio Scariolo. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Geras klausimas“, – pasakė S.Scariolo, išgirdęs „Eurobasket.lt“ klausimą „Ar nesunku būnant italu vadovauti ispanams?, – Žinote, tai yra mano darbas. Darbas, kurį noriu nuveikti kuo geriau. Sunku būna tada, kai patiri nesėkmę, o karštoje ispanų spaudoje pasipila straipsniai apie mano kilmę. Aš esu krepšinio treneris, dirbu man skirtą darbą. Man jį skyrė patys ispanai, Ispanijos krepšinio federacija“, – sakė Ispanijos nacionalinės rinktinės treneris, 2009 m. Europos krepšinio čempionate atvedęs ispanus į Senojo žemyno krepšinio olimpą.

Čempionato tikslai aiškūs

Šiuo metu S.Scariolo dirba tik su Ispanijos vyrų krepšinio rinktine. Po to, kai jam teko palikti Maskvos „Chimki“ (Rusija) komandos pagrindinio stratego vietą šių metų kovą, o jo kėdę užėmė lietuvis Rimas Kurtinaitis, italas nusprendė atsidėti darbui su Ispanijos rinktine.

„Dirbu tik su Ispanijos nacionaline komanda. Tai mano vienintelis tikslas, o apie 2011–2012 metų sezoną negalvoju. Turiu pasiūlymų, bet ką gali žinoti, galbūt liksiu vadovauti tik Ispanijai. Dar turiu metus galiosiančią sutartį su Ispanijos krepšinio federacija. Jei rezultatai tenkins abi puses, manau, galiu likti ir vadovauti tik ispanams. Nematau tame problemos“, – teigė S.Scariolo, per metus Ispanijos vyrų krepšinio rinktinėje uždirbantis vieną milijoną eurų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ispanijos rinktinės krepšininkai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ispanijos rinktinės krepšininkai

S.Scariolo teigimu, ispanų tikslai Europos čempionate Lietuvoje yra daugiau negu aiškūs. „Ginsime čempionų titulą, sieksime patekti į Olimpines žaidynes. Šis čempionatas yra mums, kaip ir jums, lietuviams, labai svarbus“, – portalui sakė italas.

„Ginsime čempionų titulą, sieksime patekti į Olimpines žaidynes. Šis čempionatas yra mums, kaip ir jums, lietuviams, labai svarbus“, – portalui sakė italas.

Lietuviai – visada striprūs

„Taip, girdėjau apie jūsų rinktinės sudėties problemas. Tačiau net ir be Kleizos ir Mačiulio, jūs būsite labai stipri komanda. Visgi žaisite savo sirgalių akivaizdoje, namuose, tai stiprus pranašumas jums. Kad ir kokią sudėtį turėtumėte, jūs vis tiek būsite čempionato favoritais“, – Lietuvos ekipą išskyrė S.Scariolo.

Vyriausiasis Ispanijos komandos treneris neginčijo, jog Europos pirmenybių A grupė gali būti vadinama mirtininkų grupe.

„Lietuva, apie kurią nereikia net kalbėti, Turkija, Didžioji Britanija – tai stiprios grupės komandos. Prieš Didžiąją Britaniją žaidėme porą draugiškų mačų. Laimėjome nesunkiai, bet jei prie jų prisijungtų pajėgiausi krepšininkai iš NBA ir Europos, jei žaistų Luolas Dengas, jie galbūt ir nebūtų favoritais, bet rodytų visai kitus rezultatus. Į juos reikia žiūrėti rimtai“, – „Eurobasket.lt“ dėstė S.Scariolo.

Anot trenerio, jis norįs išskirti ne tik Lietuvą, bet ir kitas čempionato komandas – Vokietiją, Turkiją, Rusiją, Italiją, Prancūziją, Serbiją, Graikiją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dirkas Nowitzki
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dirkas Nowitzki

„Šios rinktinės bus labai pajėgios. Vokietija su Dirku Nowitzkiu ir be jo – dvi skirtingos komandos. Pažiūrėkite, ką jis išdarinėja NBA. Jei prisijungs prie vokiečių, jie taps labai stipria rinktine.

Taipogi išskirčiau turkus, prancūzus su jų NBA krepšininkais, rusus, serbus – šioms komandoms reikia tik susižaisti ir jos sumaišys kitoms rinktinėms kortas. Išvardintos šalys – irgi tarp favoritų“, – teigė penkiasdešimtmetis strategas.

Treneris neužmiršo paminėti ir gimtosios Italijos. „Jei jie surenka tokią rinktinę – gali parodyti aukštus rezultatus. Jų sudėtis ant popieriaus atrodo labai gera ir, aišku, jiems nesiseka jau pastaruosius kelerius metus, bet, išmanydamas italų žaididimą, jų nenurašyčiau“, – teigė strategas.

S.Scariolo išskyrė ir naująjį čempionato modelį, kuomet pirmenybėse dalyvauja 24 ekipos.

„Negaliu pasakyti bus gerai, ar bus blogai. Pamatysime. Faktas tas, kad tai tikrai prisideda prie krepšinio populiarinimo, o ar modelis pasiteisins, pamatysime visai netrukus. Čempionatas bus ilgesnis, reikės daugiau fizinių jėgų – tai veiks rinktines ir atsilieps rezultatuose“, – konstatavo ispanų treneris.

Pau Gasolis davė pažadą

S.Scariolo prieš mėnesį buvo išvykęs į JAV, kur susitiko su Los Andželo „Lakers“ (NBA) puolėju Pau Gasoliu.

„Scanpix“ nuotr./P.Gasolis vis dar džiaugiasi iškovotu Europos čempionato auksu
„Scanpix“ nuotr./P.Gasolis

„Be abejo, pagrinde kalbėjome apie Europos čempionatą. Pasakysiu taip: jis man davė pažadą ir, manau, Pau jį tęsės. Nuostabūs žaidėjai savo žodžio nelaužo. Manau, jo atsakymas yra kiekvienam labai aiškus, tereikia palaukti savaitę ar dvi ir savo sprendimą jis praneš oficialiai“, – S.Scariolo tarytum patvirtino, jog Ispanijos krepšinio žvaigždė po metų pertraukos sugrįš į Ispanijos nacionalinę komandą ir padės jai kovoti Europos čempionate Lietuvoje.

- Koks bus Pau Gasolio brolio Marco indėlis rinktinėje? Ar jis dar nepranoko savo brolio? – „Eurobasket.lt“ paklausė S.Scariolo.

- Visi nori lyginti ir lygina brolius. Bet jie yra skirtingi. Mums komandoje jų reikia abiejų. Pau ir Marco yra lyginami jau kelerius metus, visi aktyviai stebi brolių karjerą Europoje, NBA. Galiu tik pasakyti, kad abu labai stiprūs ir pajėgūs, negalima pasakyti, jog Pau stipresnis už Marco ar atvirkščiai. Jie vienas kitą papildo ir yra sunkiai pakeičiami.

Pau žaidžia gerai atsitraukęs, Marco tuo metu grumiasi po krepšiu. Nė vieno neišskirčiau.

- Kaip dėl rinktinės veteranų? Ar kviečiate Jorge Garbajosa, kuris žiniasklaidoje išreiškė nuomonę, jog galbūt yra per senas atstovauti ispanams.

- Kalbėjome su Jorge, apie tai diskutavome. Jis yra talentingas krepšininkas. Garbajosą norime matyti komandoje ir tikimės, kad jis joje bus geros sportinės formos. Po sezono mes jam leidome pailsėti ilgiau, tegul galvoja, užsidega noru žaisti ir būtinai su juo susitiksime.

- Ispanija turi bene geriausią priekinę liniją žemyne: broliai Gasoliai, Jorge Garbajosa, Felipe Reyesas, Franas Vazquezas. Teoriškai, pavyktų visą žaidimą organizuoti tik per aukštaūgius ir tai galėtų būti raktas į pergalę.

- Ne, nepatinka man tokie krepšinio specialistų išvedžiojimai. Taip, mes turime tikrai neblogą aukštaūgių komandą. Bet krepšinis yra protingas žaidimas, negalime žaisti vien priekiu. Aš nesu tokio žaidimo šalininkas – man patinka, kai kiekvienas rinktinės žaidėjas turi savo užduotį ir ją atlieka nepriekaištingai. Mano sismoje įtraukiami visi krepšininkai – ir gynėjai, ir puolėjai, ir „centrai“. Labai abejoju, kad šiuolaikiniame krepšinyje būtų įmanoma remtis vos viena taktika.

- Prakalbote apie gynėjus. Ką manote apie Ricky Rubio? Rodos, jis nustojo tobulėti.

- Ricky yra talentingas krepšininkas ir be abejo, dabar visi kalba, kad jis stovi toje pačioje vietoje jau pora metų. Bet taip nėra. Iš jo visi daug tikėjosi. Tačiau jis yra labai jaunas. Gali dar tobulėti, nereikia norėti išspausti iš šio vaikino daugiau būtent dabar. Jūs palaukite kelerius metus, pažiūrėsime tuomet. Net ir dabar jis yra tikrai geras krepšininkas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ricky Rubio meta kamuolį.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ricky Rubio 

- Jei sprendimą būtų leista priimti jums, ar Ricky šiuo metu geriausias laikas eiti į NBA?

- Tai sudėtingas klausimas ir ne man jį spręsti. Jis geras jaunas krepšininkas. NBA figūruoja kitas žaidimas nei Europoje, kiti standartai. Ricky patobulės tikrai. Jis moka žaisti ir komandinį, ir individualų krepšinį, tad jo rezultatai labai priklausys nuo jo paties norų ir trenerių sugebėjimų jį išnaudoti.

S.Scariolo Lietuvai linkėjo suburti stiprią rinktinę, nepaisant negandų, kurios šiuo metu supa nacionalinę komandą.

„Lietuva – mūsų viena pagrindinių varžovių. Laiko liko labai ne daug. Būtinai pasimatysime Panevėžyje“, – portalui „Eurobasket.lt“ sakė Ispanijos nacionalinės rinktinės vyriausiasis treneris.

S.Scariolo planuoja galutinę ispanų komandos sudėti paskelbti liepos gale, kuomet treniruočių stovyklose bei draugiškuose mačuose išskirs 12-os žaidėjų pavardes.

Ispanijos rinktinė Europos čempionate Lietuvoje rungtyniaus A grupėje kartu su Lietuvos, Didžiosios Britanijos, Lenkijos, Turkijos bei atrankos turnyrą laimėjusia komandomis.

Iki Senojo žemyno krepšinio pirmenybių pradžios liko 93 dienos.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius