Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdemaras Chomičius: „Noras žaisti rinktinėje turi gimti širdyje – gali negali, bet atvažiuoji“

Valdemaro Chomičiaus laukia darbinga vasara. Pernai Lietuvos krepšinio rinktinės pasiruošime pasaulio čempionatui Turkijoje dalyvavęs, bet į klubą paskutiniu metu sugrįžti turėjęs specialistas šiemet darbus planuoja suderinti. „Liuberecų „Triumph“ sezonui ruošis Lietuvoje. Nuo rugpjūčio 1-os iki rugsėjo 18 dienos. Tam, kad aš, būdamas rinktinėje, galėčiau koreguoti ir klubo treniruotes, dalyvauti per laisvas dienas“, – teigė 51 metų strategas.
Valdemaras Chomičius šią vasarą planuoja dirbti ir Lietuvos rinktinėje, ir Liuberecų „Triumph“ klube.
Valdemaras Chomičius šią vasarą planuoja dirbti ir Lietuvos rinktinėje, ir Liuberecų „Triumph“ klube. / T.Lukšio/BFL nuotr.

Dėl traumų iškritus Linui Kleizai ir Jonui Mačiuliui, vyriausiojo rinktinės trenerio Kęstučio Kemzūros asistentas mano, kad progą reikėtų suteikti jauniesiems krepšininkams.

„Paskelbti kandidatų sąrašą yra vyriausiojo trenerio pareiga. Aš rekomendavau ir manau, jog mums reikėtų suteikti šansą visiems jauniems krepšininkams, kurie šį sezoną gerai pasirodė. Rolandas Alijevas, Adas Juškevičius, Justas Sinica, kiti. O į rinktinę papuls tas, kas tą dieną bus geresnis. Kalbame apie visas žvaigždes, bet jos gali ir nepatekti į rinktinę, nes žaidėjai turi būti tam tikros sportinės formos“, – kalbėjo V.Chomičius.

Treneris neslėpė, jog surinkti geriausius šalies krepšininkus į vieną rinktinę šiais laikais būna labai sudėtinga. „Dabartiniais laikais labai sunku prognozuoti, kada į rinktinę suvažiuos visi geriausi, o kada – ne. Mūsų laikais buvo paprasčiau – mes tiesiog trokšdavome susitikti, nes visą laiką būdavome kartu. Dabar gyvenimas vyksta kitu ritmu ir klubuose krepšininkams yra keliami visiškai kitokie reikalavimai. Noras žaisti rinktinėje turi gimti širdyje – gali negali, bet atvažiuoji“, – pabrėžė vienas geriausių visų laikų Lietuvos krepšininkų.

Sezoną klube vertina gerai

V.Chomičius šį sezoną, jau dvyliktą, dirbo Rusijos krepšinio čempionate. Nors lietuvio vadovaujama Liuberecų „Triumph“ ekipa iškovojo vos 5 pergales ir užėmė paskutinę, 10-ąją, vietą – V.Chomičius sezonu liko patenkintas.

„Sezoną vertinu labai gerai. Esu labai patenkintas komanda. Mūsų klubo tikslas buvo suburti kuo daugiau jaunų krepšininkų ir atskleisti jų talentus. Tai pavyko. Atsiskleidė, fiziškai sustiprėjo Sergejus Karasevas. Dar du krepšininkai, kurie anksčiau niekur nebuvo žaidę, jau domina konkurentus. Ačiū Dievui, kad klubas sudarė ilgalaikius kontraktus“, – pasakojo treneris.

– Tai reiškia, jog „Triumph“ klube dirbsite ir kitą sezoną? – paklausėme V.Chomičiaus.

– Taip, aš iš karto sutikau trejiems metams. Šis darbas negali būti trumpalaikis. Surinkome jaunus talentingus krepšininkus, kurie anksčiau niekur nebuvo žaidę. Kiekvienose varžybose siekėme pasirodyti kuo geriau, kad galėtume įkasti bet kuriam priešininkui – man atrodo, jog rezultatai tai įrodė. Tačiau, kad iš tikrųjų galėtume kažką laimėti, reikia būti stipresniems.

– Kas nuvylė?

– Neteisingai pasirinkome aukštaūgį. Kaip būdavo Arvydas Sabonis – jis ir perdavimą pamokydavo atlikti, ir pats taškų pelnydavo, ir komandą užvesdavo. Ieškojome tokio žaidėjo, iš kurio mūsų jauni krepšininkai galėtų pasimokyti, tačiau pamatėme, kad jį reikia patį mokinti. Nepasisekė su legionieriais.

Tiesa, paskutinis mūsų legionierius – Tywainas McKee – kitoks. Kai jį rinkomės, pats mačiau, kaip jis žaidžia. Nors yra juodaodis, jis labai stengiasi, išgyvena. Savo entuziazmu jis tikrai priversdavo mūsų jaunus krepšininkus daugiau dirbti. Treniruotėse jis man būdavo parama.

– Šis sezonas Rusijoje buvo labai permainingas, sunkiai nuspėjamas. Kaip manote, kad pateks į finalą?

– Nereikia nurašyti CSKA. Aišku, labai norėčiau, kad visos komandos, kuriose dirba treneriai iš Lietuvos, patektų į finalą. Deja, visi puikiai žinome, jog finale gali žaisti tik dvi komandos.

– Tačiau reguliarųjį sezoną užtikrintai laimėjo Kazanės „Uniks“...

– Prieš šį sezoną „Uniks“ pasielgė nebūdingai – paliko beveik visą pagrindinę komandos sudėtį. Tačiau sudėtingą traumą patyrė lyderis Kelly McCarty. Jo netektis gali paveikti visos komandos žaidimą. Tiesa, galbūt jį kompensuos Terrellas Lyday, kuris šį sezoną žaidžia kur kas geriau.

– Sezono viduryje prie CSKA ir „Chimki“ vairo stoję lietuviai Jonas Kazlauskas ir Rimas Kurtinaitis įnešė sumaišties čempionate?

– Taip, čempionatas pasikeitė. Kai atvažiavo R.Kurtinaitis, jis įvedė ilgesnes ir sunkesnes treniruotes „Chimki“ klube. Visi stenėjo, bet suprato, kad tokios treniruotės iš tikrųjų yra reikalingos. „Chimki“ pradėjo greičiau žaisti, kibiau gintis ir, kaip matome, žaidžia iš tikrųjų solidžiai.

CSKA, nors ir sunkiai, bet surado savo žaidimą. Pažiūrėkite, nors rikiavosi žemai, tačiau reguliarųjį sezoną užbaigė antrojoje vietoje. Komanda yra tikrai labai talentinga, patyrusi. CSKA reikėjo tik surasti savo žaidimą, ką ji ir padarė. Manau, kad CSKA bus viena iš pagrindinių favoričių.

– Kaip Rusijoje vertinamas Kęstučio Kemzūros treniruojamos Krasnodaro „Lokomotiv“ komandos žaidimas? Ar tai, kad jie vieni iš lyderių – sensacinga?

– „Lokomotiv“ turi gerų žaidėjų, nors ir be ryškių žvaigždžių, tačiau žaidžia įdomų, gerą krepšinį, su kibia gynyba. Tai, kad jie vieni iš lyderių, manau, yra labai didelis K.Kemzūros indelis.

– Lietuvos krepšinio specialistai Rusijos treneriams dabar yra didžiausi priešai, nes užima jų vietas?

– Ne. Rusijoje dirbu jau 12 metų. Kiek prisimenu, situacija visada sukasi tarsi ratu – būna daug lietuvių, vėliau serbų, atvažiuoja amerikiečių. Labai džiugu, kad dabar, kai Rusijoje jaučiamas tikras krepšinio bumas, dirba tiek daug lietuvių trenerių.

– Ar nepadarys lietuviai sau meškos paslaugos – pakels Rusijos krepšinio lygį?

– Tai profesinis dalykas. Kai mokai vaikus, nežiūri kokios jis pilietybės. Dirbi, uždirbi – pats turi praktikos.

Daug paprasčiau susirinkti daug gerų žaidėjų, paleisti ir sakyti: „Žaiskit“, – sakė V.Chomičius.

– Nenorėtumėte dirbti aukštesniame lygyje, pavyzdžiui, treniruoti Eurolygos komandą?

– Aš buvau visuose lygiuose. Svarbiausia yra darbas. Man patiko pati idėja – suburti jaunų žaidėjų komandą. Tai yra iššūkis. Daug paprasčiau susirinkti daug gerų žaidėjų, paleisti ir sakyti: „Žaiskit“.

Blogiausiai būna, kai komandos neįvertina savo galimybių. Tarkim, vieni duoda 10 mln., o CSKA biudžetas – 15 mln., tačiau iš tavęs vis tiek reikalauja tapti čempionu. Aišku, reikia siekti tapti čempionu, tačiau skiriasi ar per metus, dvejus, trejus.

– Tai „Triumph“ vadovai šiame sezone į turnyrinę lentelę visai nesidairė?

– Visiškai nesidairė. Aišku, visą laiką pergyveno. Tiesą sakant, šį sezoną buvo labai daug rungtynių, kurias iš tikrųjų galėjome laimėti. Tai suklysta žaidėjas, tai nepataikom lemiamo metimo, tai aš padarau neteisingą keitimą, o žaidimas sugriūna. Kai dirbi su jaunu žaidėju, negali prognozuoti jo emocinės būsenos.

– Ar gali Liuberecuose kitą sezoną žaisti lietuvių?

– Visko gali būti, tačiau viskas priklauso nuo to, ką mes galime pasiūlyti žaidėjams. Aš jau šiais metais norėjau pasikviesti Adą Juškevičių iš Prienų „Rūdupio“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius