Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2010 05 28

„Jabulani“ – šventė puolėjams, nerimas vartininkams (video)

Vis dažniau futbolo mėgėjams girdimas mums keistas žodis „jabulani“. Taip vadinamas oficialus 2010-ųjų pasaulio futbolo čempionato kamuolys.
„Jabulani“ – oficialus 2010 metų pasaulio futbolo čempionato kamuolys
„Jabulani“ – oficialus 2010 metų pasaulio futbolo čempionato kamuolys / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kamuolys Nerimas

Zulu kalba, kuri yra 1 iš 11 oficialių Pietų Afrikos Respublikos kalbų, „jabulani“ reiškia „švęsti“. Toks vardas maloniai nuteikia futbolo mėgėjų ausį ir žada šventę finaliniame turnyre į varžovų vartus nusitaikiusiems puolėjams. Tačiau čempionate dalyvausiantiems vartininkams naujojo kamuolio sukūrimą švęsti norisi mažiausiai.

„Jabulani“ jau dabar tapo daugelio vartų sargų galvos skausmu. Nusiskundimų naujuoju „Adidas“ kūriniu jau teko girdėti ir iš Lietuvos rinktinės vartininkų.

Kamuolio gamintojai teigia, kad jis yra pats greičiausias iš visų iki šiol gamintų. Pagrindinis šią savybę nulėmęs veiksnys yra mažiausias kamuolio dangos elementų (lopų) skaičius. „Jabulani“ paviršius susiūtas tik iš aštuonių segmentų. 2006 metų Vokietijoje vykusio pasaulio čempionato kamuolys „teamgeist“ buvo sudarytas iš 14 tokių gabalų.

Būtent mažesnis paviršiaus dangos elementų skaičius lemia, kad skriedamas kamuolys praranda mažiau greičio.

Gamintojai teigia, kad vartininkams nereikia labai nusiminti, nes gaminant kamuolį pritaikyta „grip‘n‘groove“ technologija. Kamuolio paviršius vizualiai panašus į golfo kamuoliuko, ta savybė turi padidinti kamuolio sukibimą su vartininko pirštinėmis.

Kaip dar vienas naujojo kamuolio pranašumas nurodoma ir tai, kad jis visiškai nesugeria vandens. Anksčiau naudotas „Teamgeist“, žaidžiant per lietų, pasunkėdavo 4,5 proc.

Statistika rodo, kad per kiekvieną pasaulio futbolo čempionatą įmušama vis daugiau įvarčių iš už baudos aikštelės ribų. Galima neabejoti, kad su „jabulani“ Pietų Afrikos stadionuose tikslių tolimų smūgių procentas taps didesnis.

Kaip iš toli atskridęs „jabulani“ veržiasi į saugomų vartų tinklą, jau žino ir Vilniaus „Vėtros“ vartininkas Povilas Valinčius. Būtent šiuo kamuoliu Lietuvos taurės finale Panevėžio „Ekrano“ saugas Dominykas Galkevičius itin tolimu smūgiu išlygino rezultatą.

VIDEO: adidas Jabulani FIFA World Cup 2010 Official Match Ball
VIDEO: "Jabulani" (1/5): Kaka, Alonso, Ballack & Lampard Interviews [HQ]

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius