Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 24

Kaip buvo baudžiamos lūkesčių nepateisinusios futbolo komandos

Šis pasaulio futbolo čempionatas jau dabar pateikė kelias sensacijas – į aštuntfinalį nepateko Italijos ir Prancūzijos komandos, vos tokio pat likimo nesulaukė ir Anglijos rinktinė. BBC pateikia įvairių faktų, kaip buvo nubaustos lūkesčių nepateisinusios komandos.
Šiaurės Korėjos futbolininkai 1966 metais džiaugiasi pergale prieš Italiją. Italijai šios rungtynės tapo katastrofa.
Šiaurės Korėjos futbolininkai 1966 metais džiaugiasi pergale prieš Italiją. Italijai šios rungtynės tapo katastrofa. / „Scanpix“ nuotr.

Prancūzijos futbolo žvaigždė Thierry Henry buvo iškviestas pas šalies prezidentą Nicolas Sarkozy, kad paaiškintų, kas iš tiesų įvyko katastrofiškai čempionate žaidusioje rinktinėje. Šalies Futbolo federacija jau savotiškai nubaudė žaidėjus, nupirkusi jiems ne verslo, kaip įprasta, o ekonominės klasės lėktuvo bilietus. Tačiau tai tik pradžia. Prancūzijos futbolo federacijos prezidentas Jeanas Pierre'as Escalettes teigė, kad bus sušauktas skubus susitikimas, kuriame atsiskaityti turės tiek žaidėjai, tiek treneriai ir kaltiesiems gali būti pritaikytos sankcijos. Tiesa, kol kas neaišku kokios.

Beveik neabejojama, kad į aštuntfinalį nepatekusios Italijos rinktinės atstovų irgi laukia bausmės. Sunku net įsivaizduoti, kokių bausmių sulauks ir Šiaurės Korėjos futbolininkai po triuškinamo pralaimėjimo Portugalijai.

Futbolo istorijoje jau buvo pavyzdžių, kaip buvo baudžiamos prasižengusios rinktinės.

„Scanpix“ nuotr./Uday'us Husseinas
„Scanpix“ nuotr./Uday'us Husseinas

Irakas – atranka į pasaulio futbolo čempionatus 1994 ir 1998 metais

Saddamo Husseinno laikais Irako futbolo federacijai vadovavo jo sūnus Uday. Priemonės, kurių jis griebėsi bausdamas futbolininkus, siekdamas, kad šie pakliūtų į 1994 metų pasaulio futbolo čempionatą, vykusį JAV, ir į 1998 metų čempionatą, vykusį Prancūzijoje, sukelia šiurpą.

Uday šalies Olimpiniame komitete buvo įrengęs specialų kalėjimą ir kankinimo kambarius. Uday mušė žaidėjus, grasino jiems nupjauti kojas ir atiduoti suėsti šunims. Žaidėjai, praleidę treniruotes, buvo įkalinami. Nepadėdavo netgi ir įtikinami pasiteisinimai – pavyzdžiui, sūnaus laidotuvės. Po pralaimėjimų žaidėjai buvo mušami elektros kabeliais.

Dramblio Kaulo Krantas – Afrikos Nacijų taurė 2000 metais

Dramblio Kaulo Kranto nacionalinė rinktinė tris dienas buvo įkalinta karinėje bazėje, kai iškrito jau pirmame Afrikos Nacijų taurės etape. Jie laimėjo prieš Ganą, tačiau nesugebėjo įveikti Togo ir pralaimėjo Kamerūnui.

Žaidėjai, daug kurių turėjo kontraktus su žymiais Europos klubais, buvo rodomi per šalies televiziją – jie buvo mokomi karinės rikiuotės, paklusti disciplinai. Šalies diktatorius pareiškė žaidėjams, kad jie užtraukė šaliai gėdą, ir buvo grasinta, jog kitą kartą jie bus nusiųsti į kareivines, kas sugebėtų išsiugdyti pilietinę garbę.

Italija – pasaulio futbolo čempionatas 1996 metais

1966 metais italai laimėjo pirmas rungtynes prieš Čilę rezultatu 2:0, tačiau vėliau pralaimėjo Sovietų Sąjungos komandai. Ir čia atėjo lemiamos rungtynės su Šiaurės Korėja. Jos jau įėjo į istoriją – niekam nežinoma komanda sugebėjo palaužti italus.

Grįžę į tėvynę rinktinės žaidėjai buvo vadinami nacionaline gėda. Jau vien ko verta tai, kad vos išlipę iš lėktuvo žaidėjai buvo apmėtyti pomidorais. BBC spėlioja, ar tik nebus taip ir šiais metais, kai Italija nepakliuvo į aštuntfinalį.

Beje, nežinia, kas atsitiko ir pačios Šiaurės Korėjos žaidėjams – mat ši rinktinė visgi vėliau čempionate nebedemonstravo tokio puikaus žaidimo. Anot vienų sklindančių gandų, žaidėjai buvo griežtai nubausti, anot kitų – atvirkščiai, apdovanoti už tas puikiai žaistas rungtynes.

Sovietų Sąjunga – olimpiada 1952 metais

AFP/„Scanpix“ nuotr./Stalino portretas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Stalino portretas

1952 metais vykusios rungtynės tarp Jugoslavijos ir Sovietų Sąjungos rinktinių buvo toli gražu ne vien tik futbolas. Mat Jugoslavija prieš kelerius metus iki olimpiados buvo nutraukusi artimus politinius ryšius su Sovietų Sąjunga ir šios buvo vertinama kaip išdavikė. Tad rungtynės neva turėjo parodyti Jugoslavijai jos vietą.

Rungtynės baigėsi 5:5 ir turėjo būti peržaistos. Antras rungtynes rezultatu 3:1 laimėjo Jugoslavija ir tai sukėlė Josifo Stalino įniršį.

Keli žaidėjai ir treneris buvo išmesti iš tuo metu pagrindinio šalies futbolo klubo, o ir šis vėliau buvo išformuotas. Sovietų Sąjungos spaudoje nebuvo atspindėtos šios rungtynės, o iš visų sovietų fotografų ir televizijos operatorių buvo atimta šių rungtynių medžiaga ir vėliau sunaikinta.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius