-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 06 11

Pasaulio futbolo čempionatas: nauda ar žala organizatorių ekonomikai?

Ar pasaulio futbolo čempionato organizavimas tai darančiai šaliai atneša ilgai trunkančios ekonominės naudos? Priklauso nuo to, kur pažiūrėsime – vienoms šalims jis atnešė pelno, o kitos vis dar skaičiuoja nuostolius.
Futbolas – milijonų aistra
Futbolas – milijonų aistra / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pavyzdžiui čempionatas Japonijoje, kuri kartu su kaimynine Pietų Korėja jį organizavo 2002 metais kol kas atnešė vien sunkumus. Stadionų, kurie buvo pastatyti specialiai čempionatui, priežiūra kainuoja gerokai daugiau, nei jie atneša pelno, skaičiuoja CNN interneto svetainė.

8 iš 10 stadionų, kuriuos japonai pastatė ar modernizavo 2002-ųjų pasaulio futbolo čempionatui per metus atneša 2–6 mln. dolerių nuostolių, kurie padengiami iš mokesčių mokėtojų kišenės.

2006 metų pasaulio futbolo čempionatas buvo surengtas Vokietijoje. Čempionato metu maisto, gėrimų ir čempionato simbolikos pardavimai šalyje išaugo 2,6 mlrd. dolerių. Tiesa, pasibaigus čempionatui, pasibaigė ir didesnė šių prekių atnešama nauda.

„Vokietija – didelė ekonomika ir toks įvykis jai yra smulkmena. Iš pat pradžių buvo mažai tikėtina, kad tai turės didelės įtakos šalies ekonomikai“, – sakė Vokietijos ekonominių tyrimų instituto atstovas Gertas Wagneris.

1998 metų čempionatas Prancūzijoje padėjo šiai šaliai pakilti iš ekonominės depresijos. „Pasaulio čempionatas padidino vartotojų pasitikėjimą ir atnešė euforijos bangą, paskatinusią vartojimą“, – svarstė Alexanderis Law, vyriausiasis ekonomikos tyrimų kompanijos „Xerfi“ ekonomistas.

Pasaulio futbolo čempionatas JAV vyko 1994 metais. Šiai šaliai futbolas atnešė 60 mln. dolerių pelną iš bilietų pardavimo ir įvairių leidimų išdavimo. Tačiau rungtynėms neprireikė statyti papildomų stadionų, todėl futbolo čempionatas ypatingo pakilimo sporto infrastruktūrai neatnešė.

Šių metų pasaulio futbolo čempionatas, kurį suorganizuoti Pietų Afrikos Respublikai kainavo 3,9 mlrd. dolerių, tikimasi, turės didelės įtakos jos ekonomikai. Organizacija „Grant Thornom“ prognozuoja, kad PAR ekonomikai čempionatas turėtų atnešti 12 mlrd. dolerių. Tikimasi, kad futbolo čempionatas į PAR pritrauks beveik pusę milijono svečių, o kiekvienas iš jų šalyje paliks vidutiniškai 3 tūkst. 900 dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius