-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plastinė chirurgija: atsakymai į klausimus apie senstantį veidą ir raukšles

Kodėl senstama nevienodai? Nuo ko priklauso senėjimo „greitis“?
Chirurgas
Chirurgas / Photos.com nuotr.

Senėjimo procesai priklauso nuo to, kaip žmogus „užprogramuotas“ senti, koks odos tipas, kokioje aplinkoje jis gyvena – koks klimatas, kiek gauna saulės, kaip užteršta aplinka, ką jis valgo, ar sportuoja, kaip ilsisi, kiek miega, kokią naudoja kosmetiką. Veide matomos ir audringų vakarėlių, išgerto alkoholio bei narkotikų paliktos žymės. 

Kas atliekama veido tempimo operacijos metu? Kokioje nejautroje operacija atliekama ir kiek trunka?

Veido patempimo operacijos metu patempiama apatinės veido dalies ir kaklo oda bei giliau esantys minkštieji audiniai. Operacija atliekama paviršinėje bendroje arba vietinėje nejautroje ir trunka vidutiniškai dvi valandas.

Ar ilgas pooperacinis gijimas?

Iš klinikos išvykstama dažniausiai kitą dieną. Po operacijos specialų įtvarą veidui tenka dėvėti 2 savaites. Pacientės grįžta į „normalų“ gyvenimą dažniausiai po 2 savaičių. Randai iš pradžių būna rausvi priekyje ausies, juos laikinai galima paslėpti šukuosena. Po 6-12 mėnesių randai tampa balti ir praktiškai nepastebimi.

Kokios galimos komplikacijos? Ar jos dažnos?

Komplikacijos galimos, tačiau retos. Po operacijos galimos kraujosruvos, kurios dažnos esant padidintam kraujo spaudimui. Galima nežymi veido asimetrija, kuri po kelių savaičių dažniausiai išnyksta.

Ar veido „patempimo“ rezultatai išlieka visam laikui?

Veido „patempimas“ nesustabdo senėjimo, todėl operacija tik užmaskuoja veido senatvinius pokyčius ir grąžina veido išvaizdą 8-10 metų atgal. Po operacijos veidas toliau sens, priklausomai nuo gyvenimo būdo, odos elastingumo, kosmetikos, kuri vartojama ir t.t. Dažniausiai veido patempimas kartojamas po 10-15 metų.

Kokiame amžiuje geriausia galima atlikti veido patempimą?

Operacija atliekama tada, kada yra apatinės veido dalies nudribimas, dažniausiai vyresniems nei 40-45 metų pacientams.

Kodėl kinta „teritorija“ aplink akis?

Senstant, taip pat veikiant įvairiems faktoriams (saulei, gyvenimo būdui, svorio pokyčiams, ligoms), kinta odos apie akis elastingumas, persiskirsto riebalų sankaupos. Dėl visų šių pokyčių viršutiniuose vokuose atsiranda odos perteklius, vokai užkrinta, apatiniai vokai būna pabrinkę, kamuoja „maišeliai“ po akimis, odoje išryškėja daug smulkių raukšlių. Akys atrodo liūdnos ir pavargusios. Net ir profesionalus makiažas negali maskuoti šių pokyčių.

Kaip gali pagelbėti plastinė chirurgija?

Chirurginė vokų korekcija (vokų plastika) gali padėti akis vėl padaryti žvalesnes ir jaunesnes. Operacijos metu pašalinamas odos, raumens bei riebalų sankaupų perteklius. Operacija trunka 1-3 valandas, priklausomai nuo operacijos apimties, ar operuojami tik viršutiniai ar kartu ir apatiniai vokai. Naudojamas vietinis tik operuojamos srities nuskausminimas, pjūviai atliekami natūraliose raukšlėse, dėl to randai po operacijos būna nepastebimi.

Kokie galimi padariniai po operacijos? Ar operacijos mastai negali pakenkti regėjimui? Kaip ilgai gyja?

Visiškai normalu, kad po operacijos vokai patinsta ir atsiranda mėlynės. Norint sumažinti šiuos padarinius, rekomenduojamas šaltis aplink akis pirmąsias 24-48 val. po operacijos. Pirmąsias kelias savaites akys gali būti jautresnės nei įprasta šviesai, vėjui, todėl rekomenduojami akiniai nuo saulės. Profesionaliai atlikta operacija regėjimui nekenkia. Žaizdos sugyja per 3-5 paras. Pašalinus siūles, galima naudoti kosmetiką. Dažniausiai pacientai grįžta į darbą po 7-10 dienų.

Ar efektas ilgalaikis?

Akys po operacijos atjaunėja 5-10 metų, tačiau vokų plastika nesustabdo senėjimo proceso, todėl, metams bėgant, akys sensta toliau. Tačiau išlieka operacijos metu „laimėtas“ metų skirtumas.

Kas lemia raukšlių atsiradimą ant veido ir kaklo? Kurios veido vietos problemiškiausios?

Veido ir kaklo oda neišvengiamai sensta. Dėl gravitacijos, t.y., vertikalios padėties, smunka vokai, veido bei kaklo oda, dėl poodinės ląstelienos atrofijos veidas „siaurėja“, dėl miegojimo ir sąlyčio su pagalve atsiranda „miego“ raukšlės, dėl ultravioletinių spindulių poveikio mažėja odos elastingumas, dėl mimikos raumenų įtempimo atsiranda mimikos raukšlės. Net jauniems žmonėms, kurie daug šypsosi ar pyksta, „juoko“ bei „pykčio“ raukšlės neretai būna problema. Vyresnio amžiaus žmones be minėtų raukšlių dažnai vargina raukšlės apie lūpas bei apie akis.

Kaip veido odą koreguoja plastinė chirurgija?

Plastinės operacijos (vokų plastika, veido bei kaklo odos patempimas), be jokios abejonės, koreguoja mūsų veido odą, tačiau neretai labai efektingos gali būti ir daug paprastesnės chirurginės procedūros – veido odos atnaujinimas lazeriu, raukšlių užpildymas riebalais ar sintetiniais preparatais, mimikos raumenų veikimas botulino toksinu.

Ar visas raukšles galima koreguoti botulino toksino injekcijomis ar raukšlių užpildais?

Raukšlės yra skirtingos kilmės, todėl jų korekcijos būdai yra skirtingi. Mimikos raukšlėms kaktoje ir apie akis naudojamas botulino toksinas, kuris sumažina mimikos raumenų tonusą. Raukšlėms, pavyzdžiui, nosies – lūpos raukšlėms, kurios atsiranda dėl gravitacijos ar nykstant poodiniams riebalams, naudojami raukšlių užpildai arba riebalai.

Ar visas raukšles galima koreguoti tik konservatyviomis priemonėmis?

Konservatyvi raukšlių korekcija galima tik jaunesnio amžiaus pacientėms, kurioms chirurginė korekcija dar nereikalinga. Botulino toksinu, raukšlių užpildais ar riebalais galima raukšles koreguoti ir toms vyresnio amžiaus pacientėms, kurioms jau atlikta chirurginė veido korekcija ir reikalinga tik nežymi raukšlių papildoma korekcija.

Kaip atliekamos botulino toksino injekcijos?

Botulino toksino injekcijos yra intervencija į žmogaus kūną, todėl jos atliekamos tik gydymo įstaigoje. Nuvalius veidą, labai plona adata suleidžiamas toksinas į tam tikrus taškus.

Kokie injekcijų botulino toksinu pranašumai ir minusai?

Pagrindinis pranašumas yra procedūros paprastumas (procedūra trunka tik 10-15 min., jokios operacijos), efektas gaunamas jau po 2-4 parų. Pagrindinis preparato minusas – jo kaina bei laikinas efektas (4-6 mėnesiams). Injekcijas kartojant, efekto trukmė ilgėja; rekomenduojama atlikti ne mažiau kaip 2-3 injekcijas. Procedūros kaina priklauso nuo „gydomų“ raukšlių skaičiaus bei preparato kiekio.

Koks galimas šalutinis poveikis?

Didžiausias pavojus, leidžiant botulino toksiną, yra jo perdozavimas. Jei per daug suleidžiama toksino, pavyzdžiui, į kaktą, gali pablogėti limfos apykaita, ir kakta atrodys nenatūraliai ištinusi; taip pat gali nudribti viršutiniai vokai ir nusileisti antakiai. Jei apskritai botulino toksinu yra piktnaudžiaujama ir jo leidžiama per daug ir per dažnai, galima apsinuodyti toksinu.

Kam netinka botulino toksino injekcijos? Kada jos nerekomenduojamos daryti?

Botulino toksino injekcijos atliekamos tada, kada iš tikrųjų yra mimikos raukšlės, o tai dažniausiai būna pacientėms virš 30-35 metų. Toksinas draudžiamas nėščioms moterims. Procedūros metu pacientė turi būti sveika, nekarščiuoti.

Kada naudojami raukšlių užpildai?

Kai kurios raukšlės atsiranda ne dėl mimikos raumenų spazmo, bet dėl odos ir minkštųjų audinių nudribimo (pavyzdžiui, nosies – lūpos raukšlė). Tokioms raukšlėms koreguoti naudojami raukšlių užpildai – gyvulinės kilmės ar sintetiniai preparatai, kurie veikia trumpesnį ar ilgesnį laiką. Populiariausi – hialurono rūgšties, kuri skatina kolageno sintezę organizme, preparatai. Užpildams priskiriami ir to paties žmogaus riebalai, kuriais užpildomas dėl senėjimo atsiradęs riebalų kiekio sumažėjimas. Naujiena šiuolaikinėje plastinėje chirurgijoje – riebalų suleidimas į paviršinius ir gilius veido poodžio sluoksnius. Veidas tampa jaunesnis ir putlesnis – toks, koks jis buvo prieš 5-10 metų. Užpildais galima ne tik užpildyti raukšles, bet ir padidinti lūpas, smarką, skruostus.

Kiek ilgai veikia raukšlių užpildai?

Raukšlių užpildai veikia labai įvairiai – vieni – 6-8 mėn., kiti – 1-2 metus ir daugiau. Naudojant minėtus preparatus, senėjimas vyksta toliau, tik paslepiami jo sukelti pokyčiai.

Pavadinimas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius